arch/ive/ief (2000 - 2005)

Frans-Algerijnse vriendschap: Enthousiast onthaal oude krokodil Chirac
by jpe Wednesday March 12, 2003 at 01:07 AM

De beelden ook gezien van Chirac in Algerije ? Ongelooflijk. De Franse president leek er het ene 'bain de foule' na het andere te nemen en hij werd overal even enthousiast onthaald. Hartverwarmend om te zien hoe een Europese leider in de Arabische wereld op zoveel bijval kon rekenen. Zo kan het dus ook !

En dat in een periode dat de nakende Amerikaanse overval op Irak, in sommige Arabische landen - met name in Saoudi-Arabië - "de 'anti-westerse haat voedt". De Standaard van 24/02 schreef dat de "Saoudische bevolking buitenlanders het land uitsart."

"Chirac uitbundig onthaald in Algerije" titelde De Standaard op 3 maart. "Chirac werd bij zijn aankomst in Algerije door een miljoenenmassa enthousiast begroet" schreef De Morgen van 4 maart. "Du jamais-vu depuis l'indépendance" deed Le Soir (4/03) er nog een schepje bovenop. "Jamais un chef d'Etat français n'avait réçu un acceuil aussi triomphal que celui réservé à Jacques Chirac."

Was dit het Algerije waar westerlingen voor fundamentalistische aanslagen moeten vrezen ? Of gaat het ondertussen al wat beter met het land ? "Algérie: une société qui revit" titelde het politieke weekblad 'Courier Internationale' van 27 februari op zijn cover. Niets te vroeg overigens, na elf jaar burgeroorlog. En ook volgens het Spaanse 'El Païs Semenal' (geciteerd in het dossier in 'Courier International') is Algerije zich aan het herpakken, ook al gaan de aanslagen verder, vooral in afgelegen landelijke gebieden. Ook al blijven er enorme sociale en andere problemen die wel eens tot een "explosion sociale" zouden kunnen leiden.

En in dat land ging Chirac dus vorige week doodleuk handjes schudden met enthousiaste menigtes die hem luidkeels toejuichten. Vanwaar die populariteit van Frankrijks Sjoemelaar Numero Uno ? Wel, zijn standpunt tegen de Amerikaanse overval op Irak, bevalt de Algerijnen enorm. Wat er doet aan denken dat Chirac zich ook wel zo hard tegenover de V.S. zal opstellen inzake Irak, om de rust in eigen land te bewaren. Naar schatting zo'n 3 miljoen mensen van Algerijnse afkomst wonen in Frankrijk.

Dat er bij Chirac ook persoonlijke motieven meespelen, daarover konden we vorige week dan weer alles lezen in het weekblad Le Point, dat een foto van Chirac op zijn cover monteerde én één van De Gaulle op de achtergrond. De boodschap was duidelijk. Jacques treedt in de voetsporen van Charles. George W. zal het geweten hebben.

(PS En over de belangen van het Franse kapitalisme: daarover een andere keer meer ...)

(DIOGENE(S) n° 43 - mediadoc.diva@skynet.be)