arch/ive/ief (2000 - 2005)

Hoe debiel en seniel is het Belgisch gerecht ?
by Goyakla Wednesday March 12, 2003 at 01:04 AM
mediadoc.diva@skynet.be

Als gerechtelijke kwibussen de vrijheid van meningsuiting muilkorven heeft iedere burger de plicht om daar tegen in opstand te komen. Overzicht van het gerechtelijk falen en van toekomstige (Amerikaanse) bedreigingen.

De Bende van Nijvel die 28 mensen vermoordde: nooit opgespoord. De opdrachtgevers van de moord op André Cools: nooit gevonden. Als het racistische Vlaams Blok voor de rechtbank gedaagd wordt, verklaart de ene na de andere gehermelijnde slippendrager zich onbevoegd (bang om het krapuul van het Blok te leren kennen ?). Het proces Dutroux is een eeuwigdurende beproeving voor de ouders van de vermoorde en ontvoerde kinderen. Zware economische en milieudelicten blijven jarenlang liggen, tot ze 'verjaard' zijn.

Als toetje op de taart van het juridisch onbenul, volgde midden februari de 16-dagen-lange opsluiting van twee vredesactivisten. Toen ze op dinsdag 4 maart vrijgelaten werden, permitteerde de Gentse Kamer van Inbeschuldigingstelling het zich om totaal ondemocratische voorwaarden op te leggen. "Die gaan een stuk verder dan de zwijgplicht tegenover de media" schreef De Morgen op 6/3. "Niet enkel de activisten zelf, ook hun advocaten mogen van de Gentse KI niet met de pers praten."

"Experts hekelen zwijgplicht van anti-oorlogsactivisten" titelde De Morgen van 10 maart. Maar die zwijgplicht moet niet gehekeld worden; die moet gewoon straal genegeerd en doorbroken worden want de democratie staat en valt met het recht op vrije meningsuiting.

* Big Brother gaat mondiaal

Het was bedroevend om zien hoe van de zogenaamd 'progressieve' SPA alleen Freddy Willockx, socialistisch burgemeester van Sint-Niklaas openlijk in opstand kwam tegen de tegen de anti- oorlogsactivisten uitgevaardigde oekazes van Antoine Duquesne (MR). "Ik walg van de manier waarop vredesmanifestanten in België worden opgepakt." "Blijkbaar hebben bepaalde ministers meer affiniteit met extreem-rechts voetbalgespuis dan met vredesactivisten." (De Morgen 7/3)

Antoine Duquesne - op het eerste zicht een doodbrave grootvader - roept steeds meer herinneringen op aan het salonfähige Franstalig rechts-extremisme uit lang vervlogen VDB-tijden. Gezien de huidige internationale contekst is dat een weinig geruststellende gedachte. Op de hoogste Europese echelons wordt overigens al even ondemocratisch gehandeld. Zo sloot de Europese Commissie zopas een akkoord met de V.S. dat de CIA toelaat om - via een verplichte medewerking van de luchtvaartmaatschappijen - massa's informatie over VS -reizigers te verzamelen. Die gegevens worden bovendien gekoppeld aan computersystemen van andere opsporings- of inlichtingendiensten. Big Brother gaat mondiaal.

Ondertussen hebben we al Amerikaanse douaniers in de haven van Antwerpen. Hoe lang duurt het nog voor 'dé' Amerikanen hun ambassade en hun bedrijven komen 'bewaken' ?

(DIOGENE(S) n° 43 - mediadoc.diva@skynet.be)