arch/ive/ief (2000 - 2005)

Belgische media tegen Amerikaanse overval op Irak ?
by jpe Wednesday March 12, 2003 at 01:01 AM

In eerdere (Franstalige) teksten bekritiseerden Patrick Gillard en 'Red Kitten' al de houding van de Belgische media in de 'kwestie' Irak. We hernemen hun stellingen en werken ze verder uit. De Belgische media gekant tegen de Amerikaanse overval op Irak ? Daar valt aan te twijfelen.

Zoals Patrick Gillard schreef gaat het ofschoon Le Soir en andere media het vaak over de 'Iraakse crisis' hebben, niet om een tijdelijke crisis maar om een langdurig conflict; om een militaire confrontatie ook.

Het gaat ook niet om een Iraakse (binnenlandse) crisis, maar om een strijd tussen de V.S. en Irak.

Net zoals het gebruik van de term 'Iraakse crisis', helpt ook het focussen op Saddam - zie hoe VTM elke avond zijn berichtgeving rond Irak opent met de 'aftiteling' "Operatie Saddam" - om de essentie van de Amerikaanse buitenlandse politiek te verhullen: olie- en andere strategische overwegingen. Toegegeven: in de Panorama-uitzending (Canvas) van zondag 9 maart (over de oliebelangen van Bush/Cheney/Rice ...) kwam dat aspect juist wel aan bod en in 'kwaliteitskranten' zoals De Morgen, De Standaard, Le Soir en La Libre Belgique werd al behoorlijk wat over de Amerikaanse oliebelangen geschreven.

Maar in dezelfde kranten wordt ook voortdurend Saddam als de grote boeman voorgesteld. La Libre titelde op zaterdag 8 maart: "L'ultimatum à Saddam divise les Nations unies" (met daaronder een grote foto van S.H.). Binnenin volgde een artikel met de titel "Une guerre éclair pour décapiter Saddam". De Standaard van zaterdag was nog explicieter. Op zijn cover stelde het de vraag: "Geen oorlog ? Wat doen we dan met 'hem' ? Twintig stemmen over Saddam." Binnenin luidde de vraag: "Als we geen oorlog willen, wat moeten we dan wél doen met Saddam ?" Stelde DS ooit al eens de vraag: "Wat moeten we doen met Ariel Sharon ?" Die kerel laat dagelijks Palestijnen vermoorden. Hem willen we niet afzetten ?

* Ontwapenen met het mes op de keel ...

In de dagelijkse berichtgeving in de tv-journaals en de populaire kranten komt het olie-aspect maar beperkt aan bod en volgt men vooral het internationale toneel dat wordt opgevoerd rond de Veiligheidsraad en waarvan alleen maar in de kranten wordt uitgelegd hoe er 'gemarchandeerd' en gemanipuleerd wordt door vooral de V.S.

Op TV (vooral VTM) krijgen we ook vaak bijzonder op de hand van Amerika zijnde rechtse 'duiders' zoals de veroordeelde Navo-'baas' Claes, zandbak-prof De Vos en 'derde wereldoorlog-orakel' Eyskens.

En er is natuurlijk ook de show rond de wapeninspecties. Van die inspecties heb ik nog niemand horen opmerken, dat het een wonder is dat Irak ontwapent terwijl het de bijna-zekerheid heeft dat de Amerikanen zullen aanvallen. Ze zijn daar zelfs al mee bezig: al jaren via bombardementen op Irak, maar ook doordat er zoals zoals De Morgen op 5 maart meldde, al "duizenden Amerikaanse elitecommando's in Irak" opereren.

Het is alsof een tot de tanden bewapende buitenlandse bandietenbende aan je voordeur staat te brullen dat je je keukenmessen én het zout, naar buiten moet gooien en dat ze je dan zullen gerust laten. Maar als die dievenbende niet jouw waardevolle spullen zou willen stelen, dan hadden ze nooit jouw huis komen opzoeken, dan bevonden zich niet al enkele inbrekers binnen in je huis.

Net zoals wanneer een ongewapend burger door een dievenbende beroofd wordt, zo gaat het ook in de strijd tussen de V.S. en Irak niet om een oorlog in de strikte zin van het woord, zoals 'Red Kitten' aangaf. Het gaat om een Amerikaanse agressie, een overval op Irak. Het Iraakse leger en het land zijn mede door het embargo en de wapeninspecties absoluut geen partij voor het sterkste leger ter wereld waar zelfs de Europese 'grootmachten' van weleer niets kunnen tegen ondernemen.

* Freedom made in USA

Als de Belgische media echt tegen de Amerikaanse overval gekant zouden zijn, dan zouden ze om te beginnen alvast de juiste woorden gebruiken. Dan zouden ze duidelijker het voorbeeld naar voor schuiven van Afghanistan waar de Amerikanen alles behalve welvaart en democratie voor iedereen gebracht hebben. Het land is nog altijd verdeeld onder lokale krijgsheren, de meeste vrouwen lopen er nog altijd in burqa's rond, meisjes worden er nog altijd verkocht ... Freedom, made in USA ?!

Dan zouden ze ook veel meer vragen moeten stellen bij de dubbele tong waarmee de Belgische regering spreekt én handelt, in plaats van die regering voortdurend als 'vredelievend' voor te stellen. De Belgische regering doet immers alles opdat de Amerikaanse troepentransporten doorheen België zo efficiënt mogelijk zouden verlopen. Als bezorgde burgers daar tegen protesteren, worden ze zelfs massaal (met 150 ineens) "preventief" opgepakt (zoals op zaterdag 1 maart gebeurde in Melsele) en wordt het hen soms nog verboden ook om nadien met de pers te spreken. In wat voor een bananenrepbuliek leven we onder Verhofdstadt en Duquesne ?

-----

P.S. Een pluim voor het weekblad Le Vif/L'Express dat op 28 februari een 'cover-dossier' bracht getiteld: "Les Irakiens, depuis 8.000 ans au coeur de l'Histoire". Waar wachten de andere media op om ook zo'n dossiers te brengen ? Le Vif had bovendien een dossier over de kruisvaders, met als titel: "Les croisés pillaient, violaient, massacraient ..." En dat alles natuurlijk in de naam van de goede God die George Bush ook aanbidt.

(DIOGENE(S) n° 43 - mediadoc.diva@skynet.be)