arch/ive/ief (2000 - 2005)

Irak, de euro & de dollar
by jpe Wednesday March 12, 2003 at 12:52 AM
mediadoc.diva@skynet.be

Zal een Amerikaanse overval op Irak nu goed zijn voor de Amerikaanse economie of niet ? Solidair en zeven Amerikaanse economisten verschillen alvast van mening.

"Sinds 1991 is de Europese Unie een economisch feit, met een eigen munt. Landen die vechten tegen het VS - imperialisme proberen te profiteren van deze groeiende rivaliteit. Irak besloot in november 2000 zijn oliehandel in euro te laten verlopen, in plaats van in dollar. Iran wil dat ook doen. Landen die olie kopen in Irak moeten dus eerst hun dollars omzetten in euro's. Het gaat om tien miljard dollar sinds die omschakeling. Als Iran en de OPEC-landen dat ook doen, kan de dollar 20 à 40 % van zijn waarde verliezen. En dan verliezen de V.S. hun financiële hegemonie."

Aldus Solidair van 5/03/2003 dat verder uit de doeken doet hoe de Europese multinationals proberen om de Amerikaanse markten in te palmen en hoe de Duits-Franse as wil uitgroeien tot economische en militaire rivaal van Amerika. Vandaar dat Herwig Lerouge besluit dat "de motieven voor het Frans- Duits verzet" (tegen de Amerikaanse overval op Irak) "allesbehalve nobel zijn." Lerouge brengt overigens een nuchtere economische analyse van zowel het Amerikaanse als Europese optreden in de wereld, een analyse die ook duidelijk maakt dat de Amerikaanse overval op Irak er komen zal, want nodig voor Amerika's economische belangen.

Maar ... In La Libre Belgique - krant waar we sinds kort op geabonneerd zijn, ter vervanging van La Dernière Heure waar niet veel te nieuws in te rapen viel - zetten 7 Amerikaanse economisten waaronder Joseph E. Stiglitz - in een opiniestuk een tegenovergestelde opinie uiteen. De titel liet er geen twijfel over bestaan: "Le 'non à la guerre' des économistes". Hun stelling: "L'économie américaine est tellement fragilisée actuellement qu'une entrée en guerre aggraverait forcément la situation." De zeven noemen een oorlog tegen Irak nutteloos en schadelijk voor de veiligheid en de economie van de Verenigde Staten alsook voor de hele internationale gemeenschap. De huidige politiek van president Bush is volgens de zeven pure "Russische roulette". Ze vragen daarom dat alle economisten, zakenmensen en alle Amerikanen zich zouden verzetten tegen de aanval op Irak.

(DIOGENE(S) n° 43 - mediadoc.diva@skynet.be)