arch/ive/ief (2000 - 2005)

De VS van Bush en Powell zijn leugenaars
by Paul Lesaffer Wednesday March 12, 2003 at 12:46 AM
mediadoc.diva@skynet.be

Over de VS als oorzaak van economische stagnatie en crisis in de financiële wereld, ondankbaar Europa en het straffeloos militair optreden van de V.S.

Volgens Bush en konsoorten is Irak een bedreiging voor Amerika en de wereldvrede. Irak zou onvoldoende ontwapenen en onvoldoende meewerken met Hans Blix. Bush en de zijnen Irak is echter slechts een aanleiding voor de imperialistische bedoelingen van de V.S. Het doet deugd te zien dat een steeds groter deel van de publieke opinie dit begrijpt. Zelfs in de V.S. zijn er dissidente stemmen.

Om in de V.S. in de huidige omstandigheden - met massale oorlogspropaganda en desinformatie - een dissidente stem te laten horen en kritisch te zijn tegenover Bush en zijn oorlogslogica, moet men overigens wel 'lef' hebben!

Dat een deel van Europa het been stijf houdt t.o.v. VS en Navo, werpt zijn vruchten af ten voordele van het werk van de wapenexperts van Blix. De Europese landen moeten er alles voor doen om de oorlog voor zich uit te schuiven door in de VN hun veto te gebruiken, en van uitstel kan dan misschien afstel komen, want de zomer komt er aan…

* De VS als oorzaak van economische stagnatie en crisis in de financiële wereld

De oorlogsdreiging van Bush tast rechtstreeks in onze portemonnee: reeds maanden gaat het bergaf met de aandelen en de economie verkeert in de grootste onzekerheid. Zien onze politici dit niet in, wat voor kwaad de VS hierdoor aanrichten? Zullen wij onze financiële verliezen ooit verhalen op de VS? Waarschijnlijk niet, dus een reden temeer om met Europa en bondgenoten uit het Oosten en de Arabische wereld een vuist te maken tegen dat arrogante Amerika dat denkt de wereld in een crisis te mogen storten louter en alleen voor hun eigen machtsspelletjes en om de rest van de wereld mee te slepen in hun paranoia na 11 september tegen 'terrorisme' .

* Ondankbaar Europa?

Sommige Amerikanen en mensen van bij ons beweren dat W.Europa zich 'ondankbaar' gedraagt t.o.v. Amerika als het de oorlog niet steunt, en hierbij verwijzen ze steevast naar de Amerikanen die ons bevrijd hebben tijdens WO II.

Maar het zou toch van immoralisme getuigen als wij op basis van chantage en misplaatste dankbaarheid, ons zouden engageren voor een totaal onwettelijke oorlog, laat staan een preventieve oorlog! Ook aan 'dankbaarheid' zit dus een 'houdbaarheidsdatum' vast!

* Waarover het eigenlijk gaat

Sedert maanden wordt er gepalaverd over het feit dat Irak moet ontwapenen en de resolutie 1441 moet naleven. Moet Israël ontwapenen en de resoluties van de VN naleven? En Amerika zelf dan: het heeft natuurlijk zelf geen (massa)vernietigingswapens, noch biologische noch scheikundige ... Niet waar ? En het respecteert internationale overeenkomsten… Van hypocrisie gesproken!

Een oorlog in en om Irak kan men langs geen kanten 'legaliseren': het zou een aanval zijn tegen een soeverein land, dat niet de bedoeling heeft ons noch de VS aan te vallen! Deze oorlog zou dus ingaan tegen alle internationale rechtsregels en de Veiligheidsraad mag hiervoor niet het licht op groen zetten.

Ook de Navo heeft daar niets te zoeken: geen enkele Navo-bondgenoot wordt aangevallen. Misschien ware het beter de rol van de Navo eens te 'herdenken' en de vraag te stellen of die niet beter zou opgedoekt worden. Een eerste stap zou al kunnen zijn: België uit de Nato en de Nato uit België!

De oorlog van Amerika zou gaan om pure imperialistische motieven, nl. de controle over de hele regio in het Midden-Oosten. Daarna komen nog een hele resem landen aan de beurt, en niet alleen Noord-Korea, als we Amerika laten doen.

* Amerika wordt praktisch nooit gestraft voor zijn militaire interventies

Zeer eigenaardig is dat de V.S. in hun hele geschiedenis van militaire agressie (hoe kan men het anders noemen?) nog maar zelden 'een koekje van eigen deeg ' kregen. De zeldzame keren, dat waren Pearl Harbour, begin jaren 1940 en New York op 11 september 2001.

Dit ondanks het feit dat Amerika de laatste 50 jaar tientallen oorlogen op zijn geweten heeft, met miljoenen doden. Het doden door Saddam van zijn onderdanen en gewone mensen is spectaculair, barbaars, zonder vorm van proces, willekeurig en beperkt in tijd en ruimte; het doden door Amerika's optreden overal in de wereld, verloopt sluipend, geleidelijk, niet zo opvallend, legaal of semi-legaal, zeer gespreid in tijd en ruimte…

(DIOGENE(S) n° 43 - mediadoc.diva@skynet.be)