arch/ive/ief (2000 - 2005)

CD&V-denktank wil Brusselaars doen kiezen voor Vlaamse of Franstalige deelstaat
by FT Wednesday March 12, 2003 at 12:41 AM
mediadoc.diva@skynet.be

Nog even en rechtse CD&V-separatisten pleiten voor 'subnationaliteiten' in Brussel ...

Het zogenaamde 'confederalisme' bij de CD&V begint verontrustende separatische proporties aan te nemen. De Boefortgroep, een CD&V-denktank, stelt voor dat de Brusselaars in het vervolg zouden kiezen tussen ofwel de deelstaat Vlaanderen ofwel de Franstalige deelstaat. Tevens willen ze dat het Brusselse gewest een pak bevoegheden zou afstaan. "Vlaanderen en de Franstaligen moeten meer zeggenschap krijgen via herkenbare monocommunautaire instellingen" citeerde De Standaard van 7 maart één van hun eisen.

Met dit voorstel zijn we aardig op weg om het oude plan (van Bert huilebak Anciaux) inzake een 'subnationaliteit' in te voeren. Nochtans, zo merkt De Standaard op, "vele Brusselaars huiveren daarvan, omdat ze niet éénduidig tot één gemeenschap behoren."

Tot de Boefortgroep behoren de rechtse CD&V'ers Brigitte Grouwels (eerder opgemerkt in bedenkelijk rechtse publicaties), Johan Sauwens (vriend van het Sint-Maartenfonds) en ex-minister-president Luc Van den Brande (de Vlaamse would be Napoleon). Wie geeft er deze lui eens een breedband- internetverbinding opdat ze in contact zouden komen met de moderne tijden en hun gefossiliseerde hersenen een verjongingscultuur zouden kunnen geven.

(DIOGENE(S) n° 43 - mediadoc.diva@skynet.be)

yes!
by brenda V. Wednesday March 12, 2003 at 01:24 AM

Ik heb ook zo'n hekel aan die 3 paljassen: Sauwens heeft niks met Brussel te maken (zwart verbrande ex-ministers kunnen wij hier missen als klein-Berlijn, de bijnaam van zijn stadje Bilzen) --- Van Den Brande heeft een hond die haantjes vreet en probeert al jaren nog rechtser te scoren dan Volksunie-zaliger --- Grouwels ken ik zo goed niet, maar als ze zich met die 2 schurken ophoudt zal ze wel een vijs kwijt zijn of dagelijks een roman van Conscience verslinden, wat op het zelfde neerkomt.

nu ook niet overdrijven
by simpeltjes Wednesday March 12, 2003 at 11:42 AM

Tenzij de staatshervorming voor jou een leugen is, is de discussie over het statuut van Brussel een moeilijke zaak.

En het spijt me voor alle 'wereldburgers' maar Vlamingen bestaan nu eenmaal en hebben recht op een statuut, ook in Brussel.

Allergië op tweetaligheid?
by Cecily Wednesday March 12, 2003 at 01:01 PM

Simpeltjes? Vlamingen hebben een statuut, administratie en onderwijs en andere diensten in eigen taal, ook in Brussel, en zijn nergens in België onderdrukt.
Wat willen ze meer?
Onafhankelijkheid? Waarom? Om aan de amerikaanse think tanks te gehoorzamen die het model "federale competitiviteit" verspreiden en verdedigen (zie bijvoorbeeld de site van AEI, American Entreprise Institute). Kleine egoïstische gebieden met enkele zeer arme gebieden daartussen, dat is goed voor de multinationale bedrijven.
Recht om zijn eigen taal te gebruiken was een linkse thema; separatisme op economisch vlak is er geen; allergië op tweetaligheid ook niet.

het is niet omdat Amerikanen iets zeggen
by simpeltjes Wednesday March 12, 2003 at 01:18 PM

Het woord 'onderdrukt' gebruik ik niet. En daar gaat het hier helemaal ook niet over.

Voor het overige begrijp ik het 'confederale' (is het in de praktijk evenwel niet) standpunt wel ergens: Nederlandstaligen of ze nu in Mechelen of Brussel wonen zijn Vlamingen, of beter: worden aanzien als Vlamingen (voor we hier weer een discussie moeten aangaan waarom iemand al dan niet zich als Vlaming ziet).

Wat Amerikanen denken over staatshervorming is hun zaak. Zoals steeds zouden ze zich beter wat meer met hun eigen problemen bezig houden.

En mag ik je ergens tegenspreken als je zegt dat de taalstrijd een links thema was (want het recht om Nederlands te spreken was een taalstrijd) is, op de spreekwoordelijke uitzondering, niet juist. Het merendeel van de socialisten heeft nooit interesse gehad voor de achterstelling van Vlaanderen. Daar heeft het katholieke en reactionaire Davidsfonds een veel belangrijkere rol gespeeld.

Links in de Vlaamse Beweging is altijd een vrij marginaal gegeven geweest.