arch/ive/ief (2000 - 2005)

Strafhof/Washington en Rwanda staan boven de wet
by raf Tuesday March 11, 2003 at 09:37 AM
raf.custers@euronet.be

In Den Haag wordt vandaag 11 maart het Internationale Strafgerechtshof geïnstalleerd. Precies een week eerder sloot Rwanda?s president Paul Kagame in Washington een deal met de regering-Bush. Beide landen zullen de onschendbaarheid verzekeren van hun militairen of burgers die door het Strafhof vervolgd zullen worden. De US hebben al met 24 landen zulke akkoorden gesloten.

Once and for all : ik maak groot voorbehoud bij dat Strafhof. De kapitalistische vrije markt geeft zichzelf een nieuw instrument om alles wat de globalisering hindert, uit de weg te ruimen. Het Hof komt naast militaire, politieke en economische instellingen die hetzelfde doel hebben (de NATO, de Wereldhandelsorganisatie, de Europese Unie....).

Met zijn allen hebben ze de principes van de internationale rechtsorde afgeschaft : landen en volkeren hebben geen recht meer op zelfbeschikking, souvereiniteit of terrritoriale integriteit. In de plaats komen ?democratie en mensenrechten?, rekbare begrippen die opgelegd worden aan tegenstanders (Irak) maar niet gelden voor bondgenoten (Israël).

In die Nieuwe Wereldorde worden onafhankelijke regeringen ondermijnd. Hun volkeren worden gebombardeerd, in weerwil van het ?oorlogsrecht? dat burgers voor het oorlogsgeweld wil behoeden.
Dwarsliggers worden voor het gerechtshof van Den Haag gesleept. Slobodan Milosevic was de eerste : de zaak tegen deze zorgvuldig en langdurig gedemoniseerde president is vooral een Showcase.

Over dat Strafhof bestaat lang geen internationale eensgezindheid. Twee-derde van de landen die in 1998 het akkoord (van Rome) sloten om de rechtbank op te richten, hebben het Hof nog niet hun steun toegezegd. Rusland en China weigeren het akkoord te ratificeren.

Washington staat boven de wet

De Verenigde Staten hebben zich altijd tegen het Strafhof verzet, uit schrik dat Amerikanen het doelwit worden van ?politiek gemotiveerde? vervolging. Dat heeft Uncle Sam goed ingeschat : hij is de meest gehate supermacht, en met reden.

Om onderdanen, die zich schuldig maken aan misdaden tegen de menselijkheid tegen vervolging in te dekken, heeft Washington immuniteits-akkoorden gesloten met tot nu toe 24 landen.
Het zijn : Afghanistan, Azerbaïdjan, Bahreïn, Djibouti, Gambia, Georgië, Honduras, India, Israël, de Marshall-eilanden, Mauritania, Micronesië, Nauru, Nepal, Ouzbekistan, Palau, de Dominicaanse Republiek, Roumenië, El Salvador, Sri Lanka, Tadjikistan, Oost-Timor en Tuvalu.

Vorige week is Rwanda aan de lijst toegevoegd, tijdens een bezoek van Rwanda?s president Kagame aan Washington. De twee partijen spraken af dat Amerikanen die vervolgd worden wegens oorlogsmisdaden door Rwanda beschermd zullen worden, en omgekeerd, dat Rwandese oorlogscriminelen in de States niets hoeven te vrezen.

Kagame is een trainee van de Amerikanen. Hij heeft er in 1994 met zijn vanuit Oeganda gevoerde guerilla toe bijgedragen dat de Genocide in Rwanda werd gestopt. Kagame verjoeg toen de Hutu-fascisten die naar schatting 800.000 mensen hadden vermoord. Maar daarna vestigde Kagame in Rwanda een militair-affairistische dictatuur, die in augustus ?98 bovendien een Blitzkrieg tegen Congo-Kinshasa begon. In het bezette Oost-Congo organiseerde hij vandanaf blinde terreur. De oorlog en de terreur hebben aan miljoenen Congolezen het leven gekost, de laagste schattingen draaien nu rond 3 miljoen mensen.

Rwanda (en Uganda) begonnen de oorlog tegen Congo met Amerikaanse steun. Doel was de dwarsligger president Kabila te verjagen. Nadien is het een oorlog om Congo?s rijkdommen geworden. Dit was en is nog altijd een authentieke oorlog voor de globalisering. Daarom heeft de zogenaamde internationale gemeenschap nog geen vinger naar de oorlogscriminelen uitgestoken. Waarom zou dat met een Strafhof in Den Haag anders zijn ?

Milosevic e.a.
by Nath Tuesday March 11, 2003 at 04:17 PM

"In Den Haag wordt vandaag 11 maart het Internationale Strafgerechtshof geïnstalleerd."

Eindelijk zou ik zo zeggen. Het is niet dat de VSA ondertussen bilaterale akkoorden afsluiten om immuniteit te verkrijgen voor haar militairen dat het ICC niet in werking hoeft te treden. (Verschillende landen krabbelen trouwens terug om zo'n akkoord met de VS te ratificeren.) Dan zou ze pas echt in de gewenste Amerikaanse pas lopen!

"Dwarsliggers worden voor het gerechtshof van Den Haag gesleept. Slobodan Milosevic was de eerste : de zaak tegen deze zorgvuldig en langdurig gedemoniseerde president is vooral een Showcase."

Ik stel u voor even naar Bosnië,Kroatië of Kosovo te reizen en deze zin daar even te herhalen (in het Engels of het Duits) voor haar inwoners. Ik wens u veel sterkte toe. Mijns inziens en des inziens van Kroatische vrienden heeft Milosevic wel degelijk de "territoriale integriteit" of de "zelfbeschikking" van hun volk geschonden. Milosevic gedemoniseerd? Dan wel door zichzelf zou ik zo zeggen!

Democratie én mensenrechten: ja. Mét respect voor de soevereiniteit van álle volkeren, ook de onderdrukten! Ik zou ook liever zien dat Sharon voor het gerecht verschijnt voor zijn oorlogsmisdaden. Geef het Strafhof aub een kans!