arch/ive/ief (2000 - 2005)

Medical Team naar Irak
by Bert De Belder Monday March 10, 2003 at 10:49 PM
bert.de.belder@skynet.be

Twee Belgische artsen van Geneeskunde voor de Derde Wereld vertrekken zaterdag 15 maart naar Bagdad, als Medical Team tegen de oorlog.

De komende oorlog tegen Irak wordt een humanitaire catastrofe van zelden geziene omvang. Met een Open Brief aan de Belgische regering tekenden al meer dan 1200 artsen, studenten en professoren geneeskunde verzet aan tegen de oorlog (http://www.g3w.be). "Als gezondheidswerkers hebben wij niet alleen een verzorgende maar ook een preventieve taak", stellen ze.
Nu ondanks wereldwijd verzet de oorlog toch onvermijdelijk en zeer nabij lijkt te zijn, stuurt de ngo Geneeskunde voor de Derde Wereld vzw in samenwerking met S.O.S. Irak België (http://www.irak.be) een team van twee artsen naar Bagdad. Dr. Geert Van Moorter en Dr. Colette Moulaert vertrekken zaterdag 15 maart om 12.25 uur vanuit Zaventem met een vlucht van Syrian Airlines naar Damascus. Zondagochtend 16 maart arriveren ze in Bagdad.
Dr. Geert Van Moorter, 44, is urgentie-arts en lesgever in urgentiegeneeskunde. Hij nam al deel aan medische en fact-finding missies naar Afghanistan, Turkije, Koerdistan, Palestina, Congo, Joegoslavië, de Filippijnen en Irak. Hij is ook gekend van acties tegen de Orde der Geneesheren en van zijn ludieke optredens tijdens het Aalsters carnaval. Dr. Colette Moulaert, 57, is pediater bij Geneeskunde voor het Volk in Marcinelle. Ze geeft ook les aan een verpleegschool en houdt raadplegingen bij Kind en Gezin. Ze heeft al vijf medische en solidariteitsmissies naar Palestina op haar actief, en dit wordt haar derde missie naar Irak. Dr. Van Moorter en Dr. Moulaert waren samen in Belgrado met "15 Belgen onder de bommen van de Navo", in april 1999. In april vorig jaar maakten ze deel uit van de International Peace Mission S.O.S. Iraq, met 120 ‘vredesinspecteurs' uit 17 landen.
Het Medical Team van Geneeskunde voor de Derde Wereld zal, in overleg met de Iraakse Vereniging voor Vriendschap, Vrede en Solidariteit, een maand tot zes weken in Irak blijven. Dr. Van Moorter en Dr. Moulaert zullen er dus zijn tijdens de bombardementen en de invasie, als directe getuigen van de Amerikaans-Britse oorlogsdaden én van het Iraakse verzet. Ze zullen meeleven met de getroffen bevolking, de gezondheidseffecten van de oorlog monitoren, het functioneren van de Iraakse gezondheidsdiensten observeren en hun Iraakse collega's bijstaan als de nood het hoogst is. Ze zullen contact hebben met het ministerie van Volksgezondheid, de Iraakse Rode Halve Maan en internationale instellingen als de Wereldgezondheidsorganisatie en Unicef.

Je kan Geert en Colette komen uitwuiven in Zaventem, op zaterdag 15 maart, vanaf 11 uur. Om daarna natuurlijk naar de grote anti-oorlogsbetoging te gaan, om 14 uur aan het Noordstation!

Voor contacten:
Dr. Geert Van Moorter: 0486/79.37.98
Dr. Colette Moulaert: 071/31.73.48 – 0476/42.94.55
Dr. Bert De Belder (Coördinator Geneeskunde voor de Derde Wereld vzw): 0495/85.57.01