arch/ive/ief (2000 - 2005)

Attac-Vlaanderen verzet zich tegen de globalisering van de afbraak van de democr
by attac-vlaanderen Sunday March 09, 2003 at 11:09 PM
vlaanderen@attac.be

Het trompettengeschal en tromgeroffel dat de nieuwe oorlog aankondigt, klinkt steeds luider.

Het trompettengeschal en tromgeroffel dat de nieuwe oorlog aankondigt, klinkt steeds luider. Democratische burgerrechten komen zwaar onder druk te staan, ook in het 'vredelievende' Belgiƫ. De vervolging als misdadigers van gemeen recht van vredesactivisten die even een oorlogstrein tegenhielden, is een gevaar voor alle democraten. De onmiddellijke aanhouding en opsluiting van 130 vreedzame burgers te Melsele die er nog maar aan dachten actie te voeren betekent een volgende triest dieptepunt in de erosie van de democratie.

Zullen de 'democratische partijen' zich beperken tot wat gemor in tijden van verkiezingen? Of komt er een duidelijk besef dat we ons ook in dit land op een hellend vlak bevinden? Attac wil meer dan 'een beetje' democratie. Wij willen de democratisering van alle sectoren van het maatschappelijke leven. De nationale en internationale instellingen bewijzen vandaag hun failliet in een tijd waarin men vastbesloten is om ten oorlog te trekken tegen de wil in van de overgrote meerderheid van de volkeren van het Noorden en het Zuiden.

Het welzijn van het volk is de hoogste wet. De vredesactivisten die onrechtmatige wetten en verordeningen naast zich neer leggen, zijn de ware
democraten en rechtvaardigen. Zij tonen de weg naar een andere wereld die mogelijk is, naar een globalisering van vrede en democratie in plaats van een globalisering van oorlog en winst.

Attac-Vlaanderen roept op tot massale burgerlijke ongehoorzaamheid als dat nodig is om de dreigende massaslachting tegen te houden. We ondersteunen ook de oproep van Greenpeace en het Forum voor Vredesactie aan de havenarbeiders, de treinmachinisten, de sluiswachters, het personeel van de sleepboten en de politie om gerichte stakingsacties te ondernemen.

Bovendien moet de Belgische regering ophouden met gespleten tong te spreken!

Omdat een andere wereld mogelijk is !

wederkerigheid?
by F. aka SlowMo Monday March 10, 2003 at 11:46 AM
f_aka_slowmo@hotmail.com

Afgelopen vrijdag betoogden de dokwerkers voor het behoud van hun statuut in Brussel. Ik heb geen enkele Attac'er, Greanpeace'r of vredesactivist(e) gezien die hun solidariteit met deze mensen betuigde, die de strijd van de dokwerkers mee steunde.

Nochtans is de strijd van de dokwerkers in essentie antiglobalistisch. Dokwerkers verlenen een dienst en binnen Europa wordt de dienstverlening geliberaliseerd. Zo simpel is het.

Volgens mij heeft de gehele beweging van anti- of andersglobalisten vrijdag een serieuze kans gemist om bruggen te bouwen naar de arbeiders. En diezelfde beweging vraagt aan de arbeiders mee op te komen voor hun zaak.
Waar zit de wederkerigheid?

F.

Overal tegelijk zijn?
by Stijn O. Tuesday March 11, 2003 at 03:30 PM

Beste Slowmo,

Hou er rekening mee dat Attac-Vlaanderen het resultaat is van vrijwilligerswerk, mensen die het grootste deel van hun vrije tijd opofferen om de zaak draaiende te houden. Als wij er niet waren, dan is dat niet omdat wij deze zaak niet steunen, maar omdat we gewoon niet overal tegelijk kunnen zijn. Je mag ons anders altijd komen helpen. En als je het niet onder de Attac-vlag wil doen, dan kun je nog altijd in hoogst eigen persoon de dokwerkers gaan steunen.