arch/ive/ief (2000 - 2005)

Bedrijven stoppen het gebruik van Shannon Airport voor wapentransporten
by joeri Sunday March 09, 2003 at 03:23 PM
joeri@indymedia.org

Ondanks diens officiƫle militaire neutraliteit, wordt Ierland al sinds geruime tijd gebruikt voor militaire transporten. Na meerdere directe acties door vredesactivisten, besloten 3 van de 4 bedrijven die de luchthaven van Shannon als doorvoerhaven gebruiken voor militair materieel, om uit te wijken naar Frankfurt omwille van veiligheidsredenen.

De luchthaven in Shannon (Ierland) was een van de belangrijkste doorvoerhavens voor de Verenigde Staten om soldaten en militair materieel naar het Midden-Oosten te transporteren. Onlangs besloten drie van de vier bedrijven die Shannon als doorvoerhaven gebruiken voor militaire transporten, de Ierse luchthaven niet meer aan te doen omwille van veiligheidsredenen. In de laatste weken sloegen vredesactivisten er drie maal in om de luchthaven binnen te dringen, in de hangars te raken en er vliegtuigen onklaar te maken met hamers en verf. De vluchten zullen nu de luchthaven van Frankfurt (Duitsland) aandoen. Op 1 maart deden een duizendtal vredesactivisten een poging om massaal op de luchthaven van Shannon binnen te raken, maar de poging faalde door de net opgetrokken omheining van scheermesprikkeldraad.

De Ierse overheid blijft de militaire neutraliteit verdedigen, bvb. op de EU-top in Sevilla. Maar al sedert de eerste Golfoorlog, wordt de luchthaven van Shannon gebruikt voor militaire transporten tussen de Verenigde Staten en de Golfregio. Sinds 11 september is het aantal vluchten voor militaire doeleinden er serieus de hoogte ingeschoten, met als voorlopig hoogtepunt de nieuwe oorlogsopbouw rond Irak.

Bronnen:
Indymedia Ireland
Indymedia

Zie ook:
Gevechtsvliegtuig ontmanteld door activiste