arch/ive/ief (2000 - 2005)

Filippijnen actueel 09/03/03 - Bomaanslag in Davao kan voor verdere escalatie zo
by Filippijnengroepen Belgie Sunday March 09, 2003 at 02:51 PM
fgb@online.be

INHOUD: TERRORISME: Bomaanslag in Davao kan voor verdere escalatie zorgen TERRORISME: Abu Sayyaf eist aanslag op OORLOG: Onderzoeksmissie bevestigt massale mensenrechtenschendingen door regeringsleger INTERVENTIE: Hoe noemt men een gevecht dat men geen gevecht mag noemen? USAID: Ontwikkelingshulp of infiltratie? VREDE: Grootste vredesbetoging tot nu toe verzamelt 50.000 in Manilla

Filippijnen actueel 09/03/03

TERRORISME: Bomaanslag in Davao kan voor verdere escalatie zorgen


Op 4 maart ontplofte een bom in een groep mensen die op aankomende passagiers wachtten voor de luchthaven van Davao, de grootste stad van Mindanao. Daarbij kwamen 21 mensen om het leven, waaronder een Amerikaanse missionaris, en vielen bijna 150 gewonden. In andere steden van Mindanao ontploften voor en na deze aanslag enkele minder krachtige explosieven en in de twee weken voor de zware aanslag in Davao gingen al 18 elektriciteitsmasten, verspreid over heel Mindanao, de lucht in.

De militairen beschuldigen het Moro Islamic Liberation Front (MILF) en beweren dat de schuldige zelf omkwam in de aanslag. Familieleden van de beschuldigde die samen met hem naar de luchthaven kwamen om zijn zus op te halen beweren echter dat de jongeman niets met het MILF, laat staan met de bomaanslag te maken heeft. Montasser Sudang zou overigens het eerste zelfmoordcommando zijn die een hele resem neefjes en nichtjes mee op missie neemt, als we de militairen mogen geloven. Het MILF ontkent trouwens elke betrokkenheid en keurt de aanslag af.

De burgemeester van Davao, Rodrigo Duterte, werd door presidente Gloria Macapagal als crisismanager aangesteld voor het zuiden van Mindanao. Duterte, die ervoor uitkomt dat hij standrechtelijke executies van misdadigers gedoogt in zijn stad, wil de krijgswet uitroepen in Mindanao. Macapagal zelf dringt aan op een snelle goedkeuring van een antiterrorsimewet. Organisaties klagen er echter nu al over dat de discriminatie van Moslims en mensenrechtenschendingen zijn toegenomen na de aanslag.

"Reds to Duterte: ‘Form Own Probe Body, Don't Allow AFP to Manipulate You'" in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/3-6/3-6-reds.html
"MILF Strongly Condemns Latest Bomb Blasts At The Davao City International Airport" in de website van het Moro Islamic Liberation Front (MILF)
http://www.luwaran.com/muradprmarch5_2003.htm

TERRORISME: Abu Sayyaf eist aanslag op

De aanslag in Davao werd eerst opgeëist door een zekere Hamsiraji Sali, die beweert de nieuwe leider van de Abu Sayyaf te zijn. Hij beweerde bovendien dat de bomaanslag werd uitgevoerd in samenwerking met het MILF en het NPA. Er werd echter weinig geloof gehecht aan zijn verklaringen. Eerder had Sali ook al beweerd dat Abu Sayyaf gefinancierd wordt door Irak. Opvallend is hoe hij altijd de juiste dingen zegt op het juiste moment—voor de propagandamachine van de overheid. Journalisten veronderstellen dus dat Sali gewoon op de loonlijst staat van de Filippijnse geheime dienst.

"Abu Sayyaf Is at Work Again -- for the Government" in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/3-5/3-5-abusayyaf.html

OORLOG: Onderzoeksmissie bevestigt massale mensenrechtenschendingen door regeringsleger


Een onderzoeksmissie van de mensenrechtenorganisatie Karapatan en de Moro-Christian People's Alliance was in Pikit, centraal Mindanao om er de gevolgen voor de bevolking van de recente overheidsoffensieven tegen het MILF te documenteren. De missie bevestigde dat er nog steeds minstens 100.000 vluchtelingen zijn die weigeren terug te keren zolang het leger in hun dorpen blijft. Het Filippijnse leger heeft ook massale mensenrechtenschendingen op haar kerfstok waaronder illegale arrestaties, standrechtelijke executies, het afbranden van tientallen huizen en plunderingen. Ook Bayan Muna volksvertegenwoordiger Satur Ocampo nam deel aan de missie. Hij zal de bevindingen en aanbevelingen van de mensenrechtenactivisten gebruiken om voor een parlementair onderzoek te pleiten.

"Mission to Launch Global Campaign vs Gov't Offensives in South" in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/3-6/3-6-offensive.html
"For Pikit residents, it's back to square one" in CyberDyaryo
http://www.cyberdyaryo.com/features/f2003_0219_01a.htm
"Moro Refugees: A Life Constantly Under Threat" in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/3-5/3-5-moro.html

INTERVENTIE: Hoe noemt men een gevecht dat men geen gevecht mag noemen?


Het protest over de Amerikaanse plannen om gevechtseenheden in te zetten in de eilandengroep Sulu in het zuiden van Mindanao heeft toch iets uitgehaald. Niet dat de plannen worden opgeborgen. Na het bezoek van de Filippijnse oorlogsminister Reyes aan zijn Amerikaanse ambtsgenoot Rumsfeld moesten beiden toegeven dat er een probleem was van "interpretatie". Ze kwamen ook overeen dat de operaties "binnen de bepalingen van de Filippijnse grondwet" zouden blijven. Topdiplomaten en woordkunstenaars kloppen nu overuren om een formulering te vinden die een geveschtsrol voor de Amerikaanse troepen toelaat terwijl het grondwettelijk verbod daarop kan omzeild worden.

Intussen wordt ook overwogen om de massale operatie niet in Sulu te houden, gezien de gevoeligheden van de lokale bevolking over de slachting die de  VS er in 1906 aanrichtte, maar in Zuid Luzon waar de VS-troepen kunnen ingezet worden tegen het NPA. Dat was trouwens ook de eerste keuze van de presidente. Hoewel de massale aankomst van VS-troepen nog even uitblijft gaan de al aanwezige VS-soldaten rustig door met hun operaties en zwermen ze verder uit in verschillende delen van het land.

"Responses to the Moro Massacre" in BoondocksNet.com over de slachting die Amerika in 1906 in Sulu aanrichtte
http://www.boondocksnet.com/ai/ail/moro.html
"NPA: U.S. Forces Next Target?" in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/3-4/3-4-analysis.html
"Missed Signals Forced Suspension of U.S.-Philippine Mission" in de Washington Post
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/articles/A30933-2003Mar2.html
"Fighting Terror in the Philippines" editoriaal in The New York Times
http://www.nytimes.com/2003/03/05/opinion/05WED2.html

USAID: Ontwikkelingshulp of infiltratie?

Wie de Filippijnse overheid wil beïnvloeden kan inspiratie opdoen bij de de dienst voor internationale ontwikkeling van de VS, USAID. Onder het mom van een "ontwikkelingsprogramma" voor "goed bestuur" hebben ze, in onderling overleg met de Filippijnse overheid, zogenaamde adviseurs gestationeerd in de belangrijkste ministeries die erop moeten toezien dat de Filippijnen netjes uitvoert wat de VS hen oplegt.

Hoewel dit programma al lang bestaat, werd er pas onlangs ruchtbaarheid aan gegeven door enkele senatoren die de bemoeienissen van de lobbygroep beu waren. Er ontstond namelijk een conflict tussen de senatoren en de "ontwikkelingswerkers" omtrent de nieuwe ant-witwas wet.

VREDE: Grootste vredesbetoging tot nu toe verzamelt 50.000 in Manilla


Naar schatting 50.000 betogers kwamen op 28 februari samen in Manilla om te protesteren tegen de oorlog in Irak en Mindanao. De betoging was georganiseerd door de katholieke bisschop Bacani, vice-president Teofista Guingona en de Justice Not War Coalition.

"Biggest Peace Rally Held" in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/3-5/3-5-peacerally.html

(Filippijnengroepen België - Filippijnen actueel 09/03/03)