arch/ive/ief (2000 - 2005)

Persvrijheid en recht op persoonlijke integriteit
by Daniel Vehoeven Saturday March 08, 2003 at 09:22 PM
verdan@xs4all.be

Anoniem iemand publiekelijk aanvallen is noch juridisch noch ethisch verantwoord. Wie iemand als Bush, Collin Powel, Koen Stassen.... anoniem aanvalt zal ik niet ethisch veroordelen Maar in alle andere gevallen ontzegt de andere partij het recht van wederwoord en het fundamenteel recht op verdediging. Anonieme posters doen gewoon net hetzelfde als wat de staatsveiligheid doet als die bijvoorbeeld een zaaleigenaar tipt over het zogezegd staatsgevaarlijk karakter van ATTAC, zodanig dat deze zaaleigenaar op het laatste moment een congres van ATTAC kan verhinderen. Dit is gebeurt, ik meen, vorig jaar.

Op Indymedia worden regelmatig personen beklad, terecht of onterecht beschuldigd, zonder dat de schrijver van het bewuste artikel of comment zichzelf bloot geeft. Meestal doet men zelfs niet de moeite om zijn email-adres na te laten. Men gebruikt dan schuilnamen zoals bijvoorbeeld Bosgeus, Hans W.. Zie de comments bij http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=51496 waar een kandidaat van LEEF wordt aangepakt. Hier ging het over vrij infantiele verdachtmakingen en beide auteurs schreven zichzelf uiteindelijk aan de galg. Maar in het geval van de aantijgingen tegenover Soetkin Collier, zie http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=44360&group=webcast hebben we wel te maken met lasterlijke aantijgingen die een persoon grote schade kunnen berokkenen. Dit is ook gebeurd.

Hoezo, anoniem? Wel blijkbaar heeft geen enkele ijverige onderzoeksjournalist opgemerkt dat de naam Alexander Dubois vals is. Moet ik aannemen dat jullie het wel wisten en gewoon cynisch in jullie vuistje lachten? Aangezien Alexander ook nog een vals email-adres naliet was dit vrij simpel te checken. Stuur eens een mail naar alexanderdubois@hotmail.com en dan zal je van de mailserver volgend antwoord krijgen:

The original message was received at Sat, 8 Mar 2003 14:02:12 +0100 (MET) from 251.15-201-80.adsl.skynet.be [80.201.15.251]

----- The following addresses had permanent fatal errors ----- <alexanderdubois@hotmail.com>
(reason: 550 Requested action not taken: mailbox unavailable)

----- Transcript of session follows -----
... while talking to mx3.hotmail.com.:
>>> DATA
<<< 550 Requested action not taken: mailbox unavailable
550 5.1.1 <alexanderdubois@hotmail.com>... User unknown
<<< 503 Need Rcpt command.

Met andere woorden die mailbox bestaat niet. Alexander Dubois is niet Alexander Dubois, iemand verbergt zich achter deze schuilnaaam.

Volgens het Belgisch Recht mag je iemand uitschelden aan de telefoon, in je keuken, in je achtertuin, enz. maar niet publiekelijk. Opgelet herhaaldelijk iemand uitschelden aan de telefoon kan je een proces voor ‘stalking' kosten. Iemand in het openbaar uitschelden of over iemand in het openbaar lasterlijke uitspraken doen kan je een rechtzaak kosten. De persoon die zich geschaad voelt kan je voor de rechtbank dagen. In het geval van Soetkin Collier was de illustere onbestaande ‘Alexander Dubois' zich blijkbaar bewust van dat gevaar, verzamelde hij al zijn lafheid en schoof de verantwoordelijkheid dan maar door naar de medewerkers van Indymedia. Ik raad de medewerkers van Indymedia aan: om voortaan elke niet ondertekende lasterlijke uitspraak tegenover een persoon, die niet voorzien is van een geldig email-adres, voortaan te bannen. In technische termen betekent dat op ‘hidden' zetten, want alle boodschappen op Indymedia worden automatisch geplaatst.

Naast het feit dat men de juridische konsekwenties van zijn daden probeert te ontvluchten is er ook nog de ethische kant van de zaak. Iemand publiekelijk aanvallen, in feite in de rug aanvallen, want Soetkin Collier vernam de valse aantijgingen pas als het te laat was om nog te kunnen reageren, is ethisch onverantwoord. Dit is hoogstens te verantwoorden als men tegenover een vijand staat wiens macht buitenproportioneel is. Dus wie Bush, Collin Powel, Koen Stassen.... anoniem aanvalt zal ik niet ethisch veroordelen, maar wel iemand die anoniem Soetkin Collier of Tom Carnewall schoffeert. Dit is een grove schending van de autonomie en de integriteit van deze personen. Men ontzegt hen gewoon hun recht van wederwoord en hun fundamenteel recht op verdediging.

Anonieme posters doen gewoon net hetzelfde als wat de staatsveiligheid doet als die bijvoorbeeld een zaaleigenaar tipt over het zogezegd staatsgevaarlijk karakter van ATTAC, zodanig dat deze zaaleigenaar op het laatste moment een congres van ATTAC kan verhinderen. Dit is gebeurt, ik meen, vorig jaar.

Het wordt tijd dat jullie beseffen dat jullie niks kunnen winnen bij een juridisch vacuüm. Internet is ontstaan in het publieke domein (academische wereld, ARPA, Berkeley,Geneve) en milieu van anarcho-techneuten (EFF, Hactic, APC), waar het een vruchtbare voedingsbodem had. Na de recuperatie door Netscape, Gates, Clinton en telecombussines, eerder gezien als bron van winst voor priveesector. De telecombusinees verdient er altijd aan en de NSA en blijkbaar ook de Belgische Staatsveiligheid luistert mee!

Regulering van electronische communicatie op basis van internationaal recht is dringend noodzakelijk. Dat daarbij de personlijke autonomie en integriteit moet verdedigd worden was een van de basisbeginselen van EFF http://www.eff.org. De monopolies proberen echter hun belangen op te dringen zonder scheidsrechter. De VS, het ‘Empire' aanvaardt geen internationalisering van de rechtspraak. De VS hanteert intern en eigen vrijheidsbeperkende wetgeving wat electronisch dataverkeer betreft. De VS wil doelbewust het Internationaal gerechtshof niet herkennen.
Hierdoor wordt een juridisch vacuüm gecreëerd:
(1) In dit vacuüm opereert NSA met het Echelon-afluisternetwerk zie http://www.gilc.org/
(2) In dit vacuüm wordt een internationaal cybercrime verdrag afgesloten dat geen
garanties biedt voor het respecteren van privacy en burgerlijke vrijheden, dat de politiediensten quasi onbeperkt inzagrecht geeft op alle internetservers enz.
Zie http://archive.aclu.org/issues/privacy/Cybercrime_Feature.html

Met andere woorden enkel het neoliberalisme spint garen bij dit juridisch vacuüm.


Dura lex sed lex
by uitleg Saturday March 08, 2003 at 10:50 PM

A quel point est-ce que cette loi est aussi applicable à Indymedia:

"ul ne peut, dans le Royaume, via l'infrastructure des télécommunications, donner ou tenter de donner des
communications portant atteinte au respect des lois, à la sécurité de l'Etat, à l'ordre public ou aux bonnes moeurs ou
constituant une offense à l'égard d'un Etat étranger."

est-ce que l'avocat de Soetkin Collier pourrait l'utiliser?

sowieso zijn we anoniem
by Andrew Crosby Sunday March 09, 2003 at 12:26 AM
punkanarchist@hotmail.com

eerlijk gezegd vind ik het geen probleem om anoniem aan te vallen. De anonimiteit zorgt ervoor dat een persoon die niet durft (of misschien laf is), iets zegt dat ze anders niet zou zeggen. Sowieso op indymedia, of ge nu uw echte naam geeft of niet, kan men niet antwoorden op de persoon op zich, maar enkel op de tekst die werd neergetijpt. Sowieso, tenzij we die persoon kennen, kunnen we ons niet inbeelden wi het is, hoe die eruit ziet, enz... sowieso, ook al schrijven we onze echte naam zijn we voor personen die geen controle over het internet hebben anoniem.

mailbox bestaat wel
by tante kaat Sunday March 09, 2003 at 12:32 PM

"Met andere woorden die mailbox bestaat niet. Alexander Dubois is niet Alexander Dubois, iemand verbergt zich achter deze schuilnaaam."

Vraag voor als je wachtwoord bent vergeten = De naam van mijn favoriete huisdier?

Simon Wiesenthal Center
by AD Sunday March 09, 2003 at 07:29 PM

Bericht op de website van het Simon Wiesenthal Center.

Enkele antwoordjes
by Daniël Verhoeven Sunday March 09, 2003 at 10:22 PM
verdan@xs4all.be

Eerst een antwoordje over Dr. Samuels van het Simon Wiesenthal Center. Dr. Samuels is enkel telefonisch bereikbaar, heel moedig voor iemand die "berufsverbot" bepleit. Hij schrijft:

The Center suggested that, "Perhaps, in fact, this selection of the extreme right racist, Soetkin Collier, and her Urban Trad band, fits this pattern and will appropriately represent a certain Belgian tradition at the Eurovision songfest."

Dr. Samuels zou dit beter eens checken wat hij schrijft, want iemand uitschelden voor racist zonder dat men daar bewijzen van heeft is beneden alles. Nu Dr. Samuels een proces aandoen zal allicht niet veel uithalen. Ik vermoed dat het Simon Wiesenthal Center poen genoeg heeft om zich te verdedigen. De branie waarmee ze artikels schrijven zegt al genoeg.

Ik ben ook een rechtgeaarde antiracist, maar waarschijnlijk heb ik iets meer beroepseer dan Dr. Samuels. Ik was lid het AFF eind de jaren 70 begin de jaren 80. Ik heb in die periode de jaarlijks terugkerende provocaties van het NSV meegemaakt. Het was een traditie van extreem-rechts in Gent om de provocatieve meetings van 'Protea', een pro-apartheidslobby, te beschermen. Meestal kreeg het NSV daarbij steun van de politie. Recht op vrije meningsuiting weet je wel. Voor zover ik mij herinner zijn we er met het AFF maar eenmaal in geslaagd deze racistische bijeenkomst te verhinderen. Dit was het jaar dat ik samen met 2 andere mensen de oprationele coördinatie deed van de tegenmanifestatie. Ik was toen fabrieksarbeider. En sorry dat ik het zeg, maar op het vlak van aktievoeren konden de studentjes TOEN van ons iets leren. In 1990 heb ik in Gent samen met anderen Hand in Hand opgericht. Met andere woorden ik ben een ervaren antiracist en ik laat mij niet intimideren door iemand die met het Simon Wiesenthal Center zwaait, weet je waarom? Omdat, als men Soetkin Collier beschuldigt men zich minstens aan de professionele deontologie zou moeten houden waar elke gewone journalist zich aan zou moeten houden. Checken en dubbelchecken, de personen die men beklad eerst confronteren, uitnodigen voor een interview... Wel ik heb dat gedaan.

Ik heb na het optreden van Soetkin Collier met Ambrozijn in het multicultureel centrum 'De Centrale' (7/3/2003) in Gent een praatje met haar geslagen. Ze kwam heel kwetsbaar maar wel eerlijk over. Ze vertelde me dat ze door een hel was gegaan. BTW, Soetkin is niet de vaste zangeres van Ambrozijn. Soetkin werd uitgenodigd door Wauter Vanden Abeele, wiens vader een communist is. Wauter (van Olla Vogalla) is zelf een linkse rakker. Het feit dat hij Soetkin uitnodigde is een statement op zich. Maar muzikanten verkondigen hun boodschap met hun hart, met hun liederen, met hun optreden. Wij intellectuelen bedienen ons enkel van het woord, maar de integratie van onze gevoelens, onze redeneringen en onze akties is niet altijd even geslaagd. Bij kunstenaars vindt men meestal een veel grotere eenheid van denken, voelen en handelen. Gelukkig heeft Soetkin ook nog de steun van andere muzikanten, Willem Vermandere (ooit door het Vlaams blok bekogeld omdat hij een antiracistisch lied zong) om er een te noemen. Ook niet direkt een rechtse kloot. Dat het hypercommerciëel groepje 'Urban Trad' haar afviel lag binnen de lijn van de verwachtingen. De personeelswisselingen zijn daar sowieso legio.

Mijn indruk is dat bij Soetkin het hart op de juiste plaats zit. Haar statements zijn haar liederen, zegt ze zelf. Zo vind ze 'De Moorsoldaten' een prachtig lied om met meerdere stemmen te zingen. Ze vond het een goede suggestie om dat lied op haar repertoire te zetten. Het lied gaat over Joodse gevangenen tijdens de 2de wereldoorlog die van den Duits moesten werken in Het Veen. Ze trad in de Centrale samen op met Djamel (zang) en Marackhi (percussie). Zegt de klank van die namen u iets? Het minste wat men daar kon vaststellen is dat Soetkin zeker geen raciste is.

Tante Kaat raad ik de lectuur aan van RFC's over Internet mail http://www.imc.org/rfcs.html, dan zou ze weten wat Error 550 en 553 betekent, nl. dat die mailbox niet bestaat.

Andrew heb ik al persoonlijk geantwoord. Kort daaruit:

Ik weet niet of dit correct is maar ik probeer steeds wat zich in de virtuele wereld afspeelt te plaatsen in de reële wereld. Lasterlijke roddel in de afwezigheid van de persoon waarover het gaat wordt in de reële wereld achterbaks genoemd. Als iemand post op Internet is de persoon waarover het gaat altijd afwezig. Als niemand hem erop attendeerd zal hij nooit weten dat over hem leugens verspreid worden. De leugens kunnen hun vernietigend werk doen. Tenzij men een masker draagt kan men in de reële wereld vaststellen wie wat zegt over wie, op internet niet, tenzij men zich identificeert. Wie zich niet identificeert verbergt zich achter een masker. Degene die de leugens/roddel verspreid moet zich niet verantwoorden


Voor daniel
by colliers' defence Sunday March 09, 2003 at 10:57 PM

Daniel,
je bent hier de eerste waarvoor ik echt eerbied heb!

Het ergste op deze site is dat ze reeds een paar uur ervan verwittigd werden dat het artikel over Soetkin Collier laster was en ze hebben dat eraf gehaald maar de laster laten staan.

kan je gerust laten weten dat al deze informatie reeds bij haar advokaten beland is, want tegen dergelijke oneerlijke praktijken kan ik niet aanvaarden, of ze nu van links of rechts komen: laster is laster!

Simon Wiesenthal Center : Niveau beneden alles
by Daniel Anoniem Sunday March 09, 2003 at 11:04 PM
DanielAnoniem@hotmail.com

Zie bvb:
AS HUNDREDS DEMONSTRATE IN FRONT OF CONSULATE, WIESENTHAL CENTER CHARGES BELGIUM'S SELECTIVE HISTORIC AMNESIA SETS STAGE FOR BOGUS SELECTIVE PROSECUTION OF ISRAELIS
http://www.wiesenthal.com/social/press/pr_item.cfm?itemID=7206

WIESENTHAL CENTER TO WORLD SOCIAL FORUM: "STOP ANTISEMITIC TAKEOVER OF WSF IN BRAZIL"
http://www.wiesenthal.com/social/press/pr_item.cfm?itemID=7120

SWC CONDEMNS HUMAN RIGHTS WATCH CALL FOR CRIMINAL INVESTIGATION OF ISRAEL PRIME MINISTER SHARON ON EVE OF BUSH MEETING
http://www.wiesenthal.com/social/press/pr_item.cfm?itemID=2233

WIESENTHAL CENTER TO WORLD SOCIAL FORUM INTERNATIONAL COMMITTEE AND MAYOR OF PORTO ALEGRE: "STOP ANTISEMITIC TAKEOVER OF YOUR FORUM AND YOUR CITY"
http://www.wiesenthal.com/social/press/pr_item.cfm?itemID=7111


Moet er nog zand zijn?