arch/ive/ief (2000 - 2005)

Laïs, Vrijbuiter en De Morgen
by Raf Grinfeld Saturday March 08, 2003 at 07:29 PM

In een Recht van Antwoord in De Morgen poogde de folkgroep Laïs vandaag haar besmeurde imago schoon te vegen.

Op 22 februari verscheen er in De Morgen een lang artikel over Soetkin Collier en haar banden met extreem-rechts, door die associaties mag de zangeres België niet vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival dit jaar. Nochtans had men dit de zangeres eerder toegezegd. Soetkin Collier was ook ooit een lid van de folkgroep Laïs, waarmee voor de zangeressen van Laïs de steen aan het rollen ging. Er werd van hen verteld in het artikel dat ze als oudere tieners alledrie acief waren in de extreem-rechtse Nationalistische Studentenvereniging (NSV).
In een recht van antwoord weerlegt Laïs deze en andere zaken die in het artikel vermeld staan. Het lijkt erop dat extreem-rechts de groep voor haar kar probeert te spannen want Laïs distantieert zich in niet mis te verstane bewoordingen van alles wat naar racisme en fascisme ruikt. Zowat het enige dat Laïs verweten kan worden is dat wat het over Vrijbuiter schrijft. Laïs-zangeres Jorunn Bauweraerts werd als jonge tiener, schrijft de folkgroep, "een paar jaar lid van Vrijbuiter, een volksanarchistische, ecologische en anti-kapitalistische jongerenbeweging die zich enkel met cultuur, muziek, poëzie en de natuur bezighoudt en waar politieke stellingen geweerd worden. Deze beweging streeft voornamelijk naar het behoud van het leefmilieu en heeft als leuze 'niet links, niet rechts, maar vooraan.' "
Waarop de journalisten in een naschrift Vlaams Blok- kenner Marc Spruyt uit 2001 citeren. Vrijbuiter wordt genoemd als een nieuw-rechtse actiegroep en Laïs wordt ervan beschuldigd het Recht van antwoord aan te grijpen als een "lofzang op de vzw Vrijbuiter".
Vreemd is het wel wat Laïs stelt. Wie het tijdschrift van Vrijbuiter kent, weet dat het niet zo'n onschuldig blad is, maar een podium biedt aan aardig wat rechtse denkers en aangebrande milieugezinden. Misschien is de folkgroep op dit punt wel even naïef over nieuw-rechts als Agalev-oprichter Luc Versteylen, wanneer die in een interview met De Morgen (zie het artikel van 22 februari) het volgende stelt : "Meer en meer Vrijbuiters beginnen te beseffen dat je geen politiek kunt voeren op basis van haat. Dat juich ik toe. De Vrijbuiters zijn uiteindelijk goede gasten. Ze voelen zich Vlaams en volks, maar dat vind ik alleen maar gezond." De al jaren bij Vrijbuiter erg actieve Arnout Collier, broer van Soetkin, stond in oktober 2000 nog op de lijst van het Vlaams Blok in Beveren. Versteylen zelf draait er zijn hand niet voor om om regelmatig samen te werken met mensen die op het Blok stemmen en zelfs met Blok-kopstuk Alexandra Colen.

Conclusie?
by Corneel Saturday March 08, 2003 at 08:03 PM

...

en nu, verbranden die CD's?
by achach Saturday March 08, 2003 at 08:48 PM

Tja, waarde inquisiteur, en wat stel je dan voor als conclusie? Verbranden, die goeie CD's van Laïs? En al die nummers van het Vrijbuiter-tijdschrift ook? En de boeken van Versteylen ook? En ijveren voor de afbraak van Doel - want die boze Vrijbuiters zijn voor het behoud van Doel? Mensen, wat zijn die linksen toch onverdraagzame oogklepdragers. Geen wonder dat ze nog steeds rondlopen met afbeeldingen van een folterende moordenaar als Che Guevara, of een fossiele dictator als Castro. Ze lopen gewoon een paar decennia achter.

Che Grinfeld
by Hans DC Saturday March 08, 2003 at 09:39 PM
hans_dc@denar.be

Ik ken Raf nu toch al een paar jaar en kan gerust stellen dat ik hem nog nooit met Che of Castro heb weten dwepen, en wel integendeel.
Zijn standpunt ivm. met de Vrijbuiters is genuanceerd en berust op feiten. Blijkbaar zijn er heel wat mensen die Nieuw-Rechts niet kennen of niet begrijpen. Voor diegenen die zich toch nog willen informeren ziehier een artikel van Eric Krebbers (Fabel van de Illegaal):
http://www.gebladerte.nl/10517f31.htm
Verder nog een bijdrage van David van Eurodusnie, die zich kritisch opstelt tegenover De Fabel:
http://www.cb3rob.net/~merijn89/nieuws/99-10-7-3.html
Alain de Benoist is de grote ideoloog van Nieuw Rechts, een beschrijving van de meneer in het Duits:
http://www.idgr.de/lexikon/bio/b/benoist-alain/benoist.html
De site van GRECE, de leading denktank van la Nouvelle Droite werd gelukkig, of jammer genoeg, van het web gehaald.

Mvg,

Hans

dsgzaerghazrh
by Andrew Crosby Sunday March 09, 2003 at 12:16 AM
punkanarchist@hotmail.com

eerlijk gezegd vind ik het gewoon dom dat men een zanger niet laat meedoen aan een songfestival omdat die lid is, of ooit lid is geweest van één of andere extreem rechtse groep. Op een songfestival vertegenwoordigd ge niet een partij, noch een politieke strekking, maar uw vaderland. dit is sowieso nationalistisch...en het is sowieso een idiote songfestival. ipv onze tijd te verspille met het verkloten van andermans levens, late we ons bezighouden met effectieve problemen...

NSV/VNJ
by Guido Sunday March 09, 2003 at 12:28 AM
pannekoekrobert@hotmail.com

Blijkbaar zou er in een mail van de manager van Laïs aan een journalist van DM staan:

"Ze waren 15 toen, te jong om te beseffen hoe de vork in de steel zat en om te beseffen wat pakweg het VNj was (...).'Naschrift op het recht van antwoord van Laïs'

De zangeressen van Laïs ontkennen dan wel lid te zijn geweest van het NSV en als argument om het publiek te overtuigen zeggen ze erbij dat ze te jong waren omdat het een studenetorganisatie is. 15 was te jong.

De meeste mensen die bij het VNJ zaten, gingen naar het NSV.

VNJ is een jeugdbeweging, voornamelijk voor mensen die te jong zijn voor het NSV.

Voor meer uitleg, zie >>>NSV/VNJ

Artikel over Soetkin, waarvan de auteur zijn emailadres niet bestaat (zie maar >>>Anoniem

, Laïs, artikels van en over Vrijbuiter op deze site, Verreyken die een webpagina laat sluiten, Vlaams Blok-kamerlid die begint over deze site ivm Soetkin,...

Meer info...
by Paul Sunday March 09, 2003 at 03:57 AM

http://www.vrijbuiter.org/db/teksten/114.shtml

Agenten van de burgerij
by Harland Sunday March 09, 2003 at 10:04 AM

Ik zou zeggen: doe voort met de aanvallen op Vrijbuiter, de Antwerpse havenlobby zal het u lonen!