arch/ive/ief (2000 - 2005)

Dokwerkers zetten eindoffensief in tegen Europa
by Enrico De Simone Friday March 07, 2003 at 07:17 PM

Europa is nog niet van de dokwerkers af Na twee succesvolle 24-urenstakingen in het recente verleden, hebben ze dat vandaag tijdens een woelige betoging in Brussel met 3.000 mannen én vrouwen nog maar eens laten zien en vooral horen.

Meer dan 2.000 Antwerpse havenarbeiders stapten vandaag samen op met een zeshonderdtal collega's uit Gent, Zeebrugge, Oostende en Brussel. Ondertussen lag de activiteit in de Belgische zeehavens praktisch stil. In alle havens zijn vliegende piketten actief. Ook in andere Europese havens worden acties gevoerd.

De komende dagen zijn cruciaal voor het toekomst van tienduizenden Europese dokwerkers. Dinsdag wordt in het Europees Parlement gestemd over de havenrichtlijn die het mogelijk maakt dat in de toekomst de bemanning van schepen zelf de goederen laadt en lost. Spotgoedkoop en zonder de nodige opleiding. Voor de dokkers dreigen dan massale werkloosheid of inleveringen, en dat beseffen ze. De richtlijn zal de bestaande concurrentie tussen en in de havens nog verscherpen met een dramatische verslechtering van de arbeidsomstandigheden tot gevolg. Vooral in België waar de havenarbeider nog een erkend statuut, de zogenaamde Wet Major, heeft, staat er veel op het spel.

Daarom trekken de havenarbeiders maandag ook naar het Europees Parlement in Straatsburg. Delegaties uit een tiental verschillende Europese landen worden er verwacht. Ook voor maandag is een 24-urenstaking aangekondigd.

Maar de dokwerkers weten ook dat twee betogingen niet zullen volstaan. Steeds luider klinkt de roep naar een algemene en actieve staking tot de finish. "Alleen als we de boel een tijd dichtgooien, gaan ze naar ons naar luisteren". Dat de andere havens in Europa moeten meedoen is duidelijk. "Maar waarom zouden we niet met tweehonderd man naar de haven van Rotterdam of Vlissingen gaan om daar als het moet de boel plat te leggen".

Wellicht om die reden kregen alle dokwerkers in Antwerpen deze week een brief in de bus van het Antwerps havenpatronaat. Volgens de havenbaronnen is staken niet nuttig als niet alle Europese havens staken en is het dus slecht voor het imago en het cliënteel. De hoge heren dreigden met intrekking van hun steun aan de Wet Major als er toch massaal zou worden gestaakt. Dokwerkers die nog geloof hechtten aan het onnatuurlijk bondgenootschap tussen patroons en vakbondsleidingen tegen Europa, weten nu wel beter. "We moeten de bazen raken in hun portemonnee", wordt meer een meer de boodschap. "Als het kan door een voortgezette staking, of anders door slow-on acties".

Dat ze daarbij niet op de politie (als vriend) hoeven te rekenen, werd vandaag ook nog eens duidelijk. De politie zette niet alleen het waterkanon in, maar spoot ook grote hoeveelheden pepperspray in het gezicht van de betogers, die huilend van de pijn en woede moesten afdruipen.

foto's
by glenn de laet Saturday March 08, 2003 at 10:09 AM
de_laet_glenn@msn.com

is het mogelijk wat meer foto's van de staking op te sturen naar dit adres?
met vriendelijke groeten
de laet glenn

aub foto's
by pascal heyrman Monday March 10, 2003 at 04:16 AM
pascal.heyrman@pandora.be

ben zelf dokwerker en had graag wat meer foto's toegestuurd gekregen om in ons aanwervingslokaal te laten zien

Betoging Brussel
by Harry Saturday March 15, 2003 at 01:43 PM
harry.cuypers@pandora.be

Is het mogelijk om foto's op te sturen van de betoging ,je hebt mij getrokken omdat ik een slogan op mijn overall had en we hebben nog een woordje met elkander gesproken.maar die foto zie ik niet op de site , is het mogelijk die op te sturen.