arch/ive/ief (2000 - 2005)

Dokwerkers In Brussel
by F. aka SlowMo Friday March 07, 2003 at 05:28 PM
f_aka_slowmo@hotmail.com

Dokwerkers in Brussel. Een kort verslag tussen de tranen door.

Dokwerkers in Brussel


Vandaag betoogden naar schatting 3000 dokwerkers (2400 uit Antwerpen, 300 uit Gent en Zeebrugge) in Brussel voor het behoud van hun statuut, dat de Europese Unie wil afschaffen. De wet Mayor bepaalt dat het laden en lossen van schepen moet gebeuren door erkende dokwerkers en dat wil men nu afschaffen. Indien dit gebeurt zouden schepen door hun bemanning (varend onder een goedkope vlag) geladen en gelost kunnen worden of door niet-opgeleide interimwerkers, hetgeen een ramp zou zijn voor de veiligheid op het werk maar ook voor de uitvarende schepen.

Voor de mensen die ik gesproken heb gedurende de manifestatie staat vast dat hun job op de helling staat. Ze zijn kwaad omdat ze opzij geschoven worden terwijl de rederijen steeds meer winst maken. De sfeer van de betoging was dan ook navanant.

Vanaf elf uur werd er verzameld aan het Noordstation. Tegen 13 uur was iedereen toegekomen en vertrok de betoging richting Europees Parlement. Bij de eerste neutrale zone (van de Belgische regering) kwam het tot schermutselingen met de provocatief opgestelde oproerpolitie. Vrij snel werden er blikjes en andere projectielen naar de politie gegooid, die repliceerde met het waterkanon, maar dat had geen effect. Niet lang erna werd voor de eerste keer traangas naar de betogers geschoten. Het duurde niet lang voordat de rokende bolletjes gewoon terug naar de politie werden gegooid. Na een half uurtje trok de betoging verder. Beneden op de Wetstraat stond een nieuw cordon op de betogers te wachten zodat die niet aan de achterkant van het Europees Parlement konden geraken. Hier bleef bij mijn weten alles rustig omdat de betoging naar rechts moest. In deze straten en op het plein voor het station werd een serieuze veldslag geleverd met de ordediensten die het waterkanon en het traangas niet spaarden.

Rond kwart na drie besloten de Antwerpenaren de trein te nemen waardoor het protest stilviel. Tegen 16 uur stapten de mannen van Gent en Zeebrugge op de bussen.

Havenarbeiders zetten protest verder
by Molly Friday March 07, 2003 at 06:09 PM

Antwerpse havenarbeiders zetten hun protestactie verder ter hoogte van Berchem station, waar ze de weg blokkeren. Momenteel komen er verschillende arrestantenbusjes toe.

Verschillende dokwerkers opgepakt!
by Kevin Friday March 07, 2003 at 07:17 PM

Juist gezien op beelden van ATV, verschillende dokwerkers in de buurt van Berchem statie opgepakt door de politie.

3 flikken op 1 dokker, nog niet genoeg kerel bleef gewoon rechtstaan...

Ik vind het daarom ook een goed idee dat dokwerkers samen met jongeren betogen/staken op de dag dat de oorlog uitbreekt!
AFSPRAAK 17u Grote Markt!

Dokwerkers sterk van ver maar ver van sterk..
by jawadde Tuesday March 11, 2003 at 09:18 PM

Nog nooit zo'n bende zatlappen zonder hersenen gezien dan die honderd dokwerkers die probeerden door de barricades te breken. De politie veroerde geen vin terwijl ze met honderden stenen bekogeld werden. Het viel op dat de politie er graag wou op los slaan maar ze werden door hun cheffen en de barrages tegengehouden. Zelfs hun waterkanonnen waren niet eens op maximum kracht afgesteld zoals dat wel het geval was bij de Euro 2000 voetbal.
Ik was wel benieuwd om deze 'zware jongens' eens aan het werk te zien... Teleurstellend. Bij de minst beweging en charges in Straatsburg kon je ook al op TV zien dat ze wenend gingen lopen als 'broekies'...
Alle jonge Palestijnen die met scherp worden beschoten in Israel hebben meer kloten aan hun lijf dan een leger zatte (voor hun moed in te drinken zeker!) Europese dokwerkers. Amaai menne frak... Beschamend voor de ECHTE stakende dokwerkers...