arch/ive/ief (2000 - 2005)

Naar een open linkse lijst in Oost-Vlaanderen ?
by Stephan Cautaerts Thursday March 06, 2003 at 12:40 PM

Moet er een open linkse lijst komen in Ost-Vlaanderen? Met humor, een frisse invalshoek en ideologie als inspiratiebron in de plaats van fetisj?

KANSEN VOOR EEN OPEN LIJST

Als links hier en daar bescheiden successen opbouwt in de wereld dan is het omdat mensen werken aan de basis en omdat men een actuele, frisse manier van uitdrukken en organiseren zoekt die ver afligt van het klein-linkse jargon. Dan is het omdat een waarde als socialisme op een nieuwe manier vertolkt wordt, met de voeten in de realiteit, met ideologie als inspiratiebron in plaats van als steriele leidraad, met humor in plaats van hoogdravende woorden, met verscheidenheid in plaats van dominantie…

Vanuit deze overtuiging roepen wij op om de anti-globalistische en syndicale eisen politiek te vertolken door de mogelijkheid tot het neerleggen van een open linkse lijst in Oost-Vlaanderen te onderzoeken, een lijst gestoeld op de mensen aan de basis van deze brede beweging.

Laat mensen uit deze beweging nu eens uit hun kot komen en politieke verantwoordelijkheid nemen. We roepen Oost-Vlaanderen op om mee van gedachten te wisselen, definitief te beslissen, tijdens een vergadering op Zaterdag 8 maart om 14 uur in 't Uilekot Groenlaan 39 te Herzele.


Wendy Verheyden (actief in Noord/zuidbeweging en sociale fora)
Filip De Bodt (Gemeenteraadslid LEEF! Herzele)
Freddy De Pauw (journalist)
Anke Hintjens (actief in Holebibeweging)
Piet De Baere (actief in Denderaktiekomitee en andere milieubewegingen)
Tom Carnewal (Gemeenteraadslid Z.A.P.-Zottegem)
Stephan Cautaerts (Actief in Werkgroep Internationale Samenwerking, Nieuwbeek Aalst en Amnesty International)
Patrick Erauw (Actief in vzw 't Uilekot)
Danny De Moor (Medeinitiatiefnemer vuilzakkenactie Bloemekeswijk Gent, actief in Carnoy-staking)
Gie van den Berghe (moraalwetenschappers, historicus)
Johan Van Geyt (militant ACOD-Spoor)
Didi de Paris (auteur)

ZAP ?
by Bosgeus Thursday March 06, 2003 at 02:07 PM

ZAP,

is dat niet die partij waar ook Ghislain Diependaele voor zetelt in de Zottegemse gemeenteraad ?
Je weet wel, GD die nu effectieve kandidaat is op de Kamerlijst van de N-VA.

Bosgeus Leuteraar
by Daniel Vehoeven Thursday March 06, 2003 at 03:05 PM
verdan@xs4all.be

Wil je Tom Carnewal vrijheid van politieke vereniging ontnemen omdat hij ooit aan dezelfde tafel heeft gezeten als Ghislain Diependaele. Uw argument haalt zelfs niet het bedenkelijke niveau van een 'ad hominem' argument, want dit kan enkel op Tom Carnewal zelf slaan. Ik vermoed dat het uw bedoeling is om het initiatief voor een open linkse Oost-Vlaamse lijst verdacht te maken. Mijn schoonbroer is ooit directeur geweest van Televox en een van mijn vele neven is administrateur-generaal voor vluchtelingenzaken. En als mijn ex-vriendin het nu deed met de zoon van een bekend revisionist, ben ik dan ook verdacht? Man met uw soort logica kan je alles bewijzen. Het is niet omdat mijn tegenstanders ooit beweerd hebben dat water nat is dat ik dat in twijfel ga trekken, of omgekeerd het is niet omdat mijn gewezen politieke vrienden nu de oorlog in Irak verdedigen, dat ik niet kan tegen zijn. Mogelijks heb ik deze renegaten gedwongen hun ware gezicht te tonen.

Alhoewel jouw argument niet in de categorie 'ad hominem' pas wil ik daar toch ook iets over zeggen. In principe ben ik ook tegen "ad hominem" argumenten. Sla eens een logicaboek open, bij het hoofdstuk drogredeneringen, om te achterhalen waarom. Voor effectieve kandidaten op een politieke lijst vind ik ook dat we streng mogen zijn. Vanaf het moment dat deze verkozen zijn hebben ze ook de pretentie om hun kiezers te vertegenwoordigen. Dat veronderstelt een zekere integriteit. Maar dat men ooit in dezelfde groep aktief geweest is als iemand die nu aktief is bij de opositie kan men iemand niet aanrekenen. Uw demagogische verdachtmakingen ruiken naar de ideologie die je beweert te bestrijden. Blut und Bodem, inderdaad.

DAAR IS DIE GOEJE OUWE BOSGEUS WEER!
by Filip De Bodt Thursday March 06, 2003 at 04:49 PM
filip.de.bodt@belgacom.net

even gedag zeggen!
Tom Carnewal en Ghislain Diependaele zijn beiden gemeenteraadslid voor ZAP, een Zottegems lokaal samenwerkingsverband tussen linksen, groenen en ex-VU-ers. De ene staat bij de pârlementsverkiezingen op de NVA-lijst, de andere heeft blijkbaar andere ideeën.

Logica zoek bij Dhr. Verhoeven
by Hans W. Thursday March 06, 2003 at 08:48 PM

Beste D. Verhoeven,

Je maant Bosgeus aan om eens een logicaboek open te slaan.
Ik denk dat dit eerder voor jou van toepassing is.

Leg me anders eens uit hoe het mogelijk is dat twee individuen (Dhr. B. Carnewal en G. Diependaele) van dezelfde groep/partij participeren in ideologisch totaal verschillende groepen/bewegingen?
(in casu NVA en een mogelijke Oostvlaamse lijst)?

Vergelijk nu eens het standpunt van de NVA op het gebied van de federalisering van Belgie met dat van de Bodt en co., het standpunt ivm fiscaliteit en ga zo maar door ,...

De logica lijkt me hier onbestaande, tenzij de logica van het opportunisme wordt in acht genomen.

Of misschien zoek ik het te ver: indachtig de Bourgondische gewoonten in de regio, hebben jullie misschien te diep in het glas gekeken tijdens deze carnewaleske periode (van het jaar)?

Met vriendelijle groet,

Hans W.

Lees wat er staat ipv van Göbels te spelen
by Daniel Vehoeven Friday March 07, 2003 at 01:35 AM
verdan@xs4all.be

Beste Hans W.

Ja een hoop mensen die posten op Indymedia zijn zo fucking moedig dat ze hun email-adres weglaten als ze posten. Dus moeten we ze hier maar publiekelijk schofferen. OK. Als je iets wel weten over moderne logica en wetenschaps filosofie, inclusief begrippen als relatieve rationaliteit en contexttuele rationaliteit heb ik wel wat litteratuur voor jou. bvb:
http://logica.rug.ac.be/~dirk/kennisleer/index.html
http://www.democracynature.org/dn/vol1/fotopoulos_objectivity.htm

Als je iets wil bijleren over zinnige communicatie kan je bvb terecht bij Krippendorff zie
http://www.asc.upenn.edu/usr/krippendorff/SECORDER.html

Val me nu niet meer lastig met jouw infantiel gezever en antwoord op wat ik schrijf ipv van te herhalen wat Bosgeus schrijft. Wat zei Göbels ook alweer. Als we blijven liegen blijft er alktijd wel iets van over?

Antwoord aan Daniel V.
by Hans W. Friday March 07, 2003 at 08:30 AM

Beste Daniel V.,


1. Ik heb nog steeds geen argumentatie van jouwentwege gezien [blijkbaar heb je niet veel van de door jou aangehaalde teksten begrepen (QED)]
op de volgens mij ongehoorde contradictie binnen ZAP:
enerzijds een gemeenteraadslid, met name Ghislain Diependaele die kandideert op de NVA-lijst van G. Bourgeois, anderzijds een gemeenteraadslid, i.e. T. Carnewal die mogelijk kandidaat is op een lijst rond FDB en Co.
Kan het nog grotesker?

Hoe kunnen RATIONELE mensen tot een en dezelfde politieke formatie behoren, wanneer ze politiek-ideologisch een hele reeks totaal tegengestelde posities innemen (onder de benevolente assumptie dat dit inderdaad het geval is)?
Ik spreek dan niet van mineure tegenstellingen, die inherent zijn aan elke politieke formatie, maar van tegenstellingen die de kern van het politieke discours uitmaken!
Ik vermeldde reeds het punt van de federalisering van de Belgische staatsstructuur, met inbegrip van het tewerkstellingsbeleid, de soc. zekerheid, legislatie,....
In al deze thema's nemen LEEF! en de NVA politiek-ideologisch oppositionele stellingen in.

Als deze beide personen dan kandideren voor twee verschillende, ideologische niet compatibele stromingen,
en op een ander moment fungeren op een en dezelfde lijst, waarom zou men dan deze personen ernstig nemen?

Zoals ik als stelde in mijn vorige contributie, kan dit volgens mij enkel verklaard worden door platvloers opportunisme.
Enerzijds was er een groep rond G. Diependaele, die door de defunctie van de VU zijn zitje in de Zottegemse gemeenteraad vreesde te verliezen; anderzijds een groep jongeren, gecentreerd rond de locale Zottegemse studentenclub Moeder Egmont, die een sprong in de politiek waagde. Beide groepen sloegen de handen in elkaar in een poging om iets uit de electorale brand te slepen.
(verifieer mijn stellingen!)

Als je trouwens het verkiezingsdrukwerk van ZAP (2000) had doorgenomen, dan kon het het folkloristische, carnavaleske je abolsuut niet ontgaan.

Een ander mogelijkheid zou er eventueel kunnen in bestaan dat het woord RATIONEEL niet van toepassing is....

2. Wat een impressionante links!
Het doet me denken aan iemand die met de hakken over de
1e kan sloot gesprongen is, en aan de wereld zijn intelligentie wil ten toon spreiden.

3. Tenslotte om de puntjes op de Umlaut te plaatsen,
zou ik je willen verwijzen naar de site van de Nederlandse Taalunie (http://www.taalunie.org) om je orthografie wat bij te spijkeren:
literatuur i.p.v. litteratuur
contextueel i.p.v. contexttueel
Goebbels i.p.v. Göbels.

Hans

PS: Wat Bosgeus dus neerpende was JAMMERGENOEG geen leugen maar realiteit!
De eerste maal herhaalt de geschiedenis zich als een tragedie, de tweede maal als een farce.
Kortom, deze historie (vide supra) zegt heel wat over deze zgn. open, linkse lijst en sommige van haar initiatiefnemers.

Vehoeventje toch...
by Bosgeus Friday March 07, 2003 at 10:47 AM

Ik heb met ongeloofelijk veel belangstelling je links bezocht en me zelf een nieuwe hobby aangemeten = lulkoek doorbladeren.

Wat ik wel interessant vond, was Patrick Kippenworst. Wat heeft die man interessante gedachten over open linkse Oostvlaamse lijsten....

Cut the carp : Vehoeven, ge zijt inderdaad een pseudo-intellectueel zeveraartje.

GD en TC zijn twee mensen van dezelfde partij (Dus niet familie !). TC en GD doen wat ze willen. GD ken ik en draagt m'n sympathie weg, TC is een nobele onbekende.

Wat Goebbels betreft. Deze naam komt veel voor in de Eiffel en in de Oostkantons. Ze wordt zonder umlaut geschreven.
Ten andere, woorden met een umlaut (Schröder, ärmel, übung) worden ont-umlaut op volgende manier = SchrOEder, AErmel, UEbung of als je per se wil = GOEbbels.

Dank voor uw aandacht

Schrik voor wie?
by Daniel Vehoeven Friday March 07, 2003 at 12:18 PM
verdan@xs4all.be

Beste Bosgeus en Hans W.
Ik heb reeds gezegd dat ik jullie gelueter beu ben, ik ga er dus lekker niet op in. Wel wil ik wijzen op jullie initiële lafheid door iemand met naam en toenaam aan te vallen terwijl jullie zelf niet eens de moed hebt jullie email-adres achter te laten. Noem je dat consistentie? Je gaat me nu toch niet zeggen dat ge u bedreigd voelt door de Elkaaida (is dit goed gespeld?) van ZAP?