arch/ive/ief (2000 - 2005)

Verklaring van de Internationale Coördinatie tegen de Oorlog (London)
by (posted by P. De Vos) Thursday March 06, 2003 at 11:09 AM

Zowat honderd vertegenwoordigers van vredesbewegingen uit 25 landen kwamen op 1 maart samen in Londen, om de volgende stappen te coördineren van de internationale strijd tegen de oorlog. Voor de Verenigde Staten was de ANSWER-coalitie aanwezig, en uit zowat alle Europese landen waren de nationale bewegingen tegen de oorlog vertegenwoordigd. België was vertegenwoordigd door de Coordinatie STOP USA en door het Platform tegen de Oorlog.

Verklaring van de Internationale Coördinatie tegen de Oorlog naar aanleiding van de ontmoeting in Londen

Na het historische succes van de wereldwijde dag tegen de oorlog op 15 februari kondigen we voor de komende weken massale acties tegen de oorlog aan. Wij gaan er van uit dat een oorlog tegen Irak verkeerd is, of die nu gesteund wordt door de Verenigde Naties of niet.

Er komen directe acties in de nabijheid van militaire bases en tegen militaire transporten, er komt massale druk op vertegenwoordigers van parlementen en van de Verenigde Naties, we plannen studentenstakingen en _bezettingen, acties in bedrijven, de oprichting van volksvergaderingen en volksraadplegingen tegen de oorlog.

Elke dag wordt nu cruciaal in onze strijd om de oorlog te stoppen.

In veel landen zullen massa-demonstraties doorgaan naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag, op 8 maart.

In heel wat landen zullen op 15 maart ook betogingen, protestacties en massale acties voor burgerlijke ongehoorzaamheid doorgaan, telkens in solidariteit met de `Concentratie tegen het Witte Huis' actie in Washington.

Waar mogelijk wordt 21 maart in de bedrijven een dag van solidariteit tegen de oorlog. Het zal daarbij gaan om vergaderingen op de werkvloer en verschillende soorten bedrijfsacties. In sommige landen worden nu al nationale stakingen tegen de oorlog gepland. We roepen alle vakbonden op om op 21 februari acties tegen de oorlog te bekend te maken en te steunen.

We waarschuwen alle oorlogsstokers bij deze dat als ze de wereldopinie negeren en toch een nieuwe aanval tegen Irak beginnen, ze mogen rekenen op een vloedgolf van verzet.

Op de dag van een eventuele aanval roepen we op voor massaal protest in de centra van elke gemeente of stad ter wereld.

Voor komende zaterdag 15 maart roepen we op voor massale betogingen in alle hoofdsteden.

We staan vandaag schouder aan schouder met het Iraakse volk en roepen samen iedereen, waar dan ook, op om zijn of haar verantwoordelijkheid op te nemen om deze krankzinnige oorlog te stoppen.

De afgevaardigden.