arch/ive/ief (2000 - 2005)

Afrika-film/Het witte doek de-koloniseren
by raf Thursday March 06, 2003 at 12:05 AM
raf.custers@euronet.be

Ouagadougou - Het filmfestival van Ouagadougou in Burkina Faso (FESPACO) was ooit hèt rendez-vous van de militante filmers. In 1985 eisten de de Afrikaanse filmers er nog de "dekolonisering van het witte doek". Vandaag lijkt die slagzin wel vergeten.

De Afrikaanse cinesaten stelden destijds (in ‘85) vast dat de meeste cinemazalen in Europese handen waren, en dat de eigenaars de zalen lieten renderen door er goedkope vecht- en jankfilms uit Taiwan of India te vertonen. Afrikaanse films haalden nauwelijks de eigen Afrikaanse zalen.

Daarom, zeiden de Afrikaanse filmers (verenigd in FEPACI), moeten de bioscopen genationaliseerd. En het geld van de ticketverkoop moet dienen om films te produceren.

In Senegal probeerde de staat enkele zalen te nationaliseren. Franse distributeurs reageerden met een embargo : Senegal kreeg géén films meer. Sindsdien ging het van kwaad naar erger. Afrikaanse films zwerven door Europa en Amerika, langs een marginaal circuit van festivals en cinefiele bioscopen. In Afrikaanse bioscopen krijgt haast niemand ze nog te zien.