arch/ive/ief (2000 - 2005)

Afrika-televisie/Europese zenders vegen Afrikaanse van de kaart
by raf Thursday March 06, 2003 at 12:00 AM
raf.custers@euronet.be

Ouagadougou - Europese zenders zijn in opmars in West-Afrika. De Afrikaanse televisiestations kunnen er niet tegenop. De Afrikaanse kijkers zullen in de toekomst nog minder over hun realiteit te zien krijgen, dan nu al het geval is. Een bericht van op het Pan-Afrikaanse Filmfestival (FESPACO) in Burkina Faso.

"Als de Afrikaanse TV-stations niet over de realiteit van de mensen praten, kunnen ze nooit standhouden". Dat zegt journalist en filmcriticus Souleymane Bilha uit Benin. In de praktijk betekent dat : de stations moeten (goeie !) sit-coms maken. Benin heeft er zo een gehad : Aziza, een echte cultserie; wanneer Aziza op antenne ging, was er geen kat op straat.

"Maar de journalisten van de nationale televisie maken liever studiodebatten, ze sluiten zich op met het argument dat ze geen middelen hebben", zegt Bilha. "Dat ze hun camera's mee naar buiten nemen, dat ze enquêteren, de wereld van de arbeid tonen", zegt Bilha.

Aziza heeft het bewezen : wanneer de mensen hun buurten en buren op televisie zien, dan zijn ze wild-enthoesiast. Omdat de nationale televisie dat meestal niet doet, verspeelt hij terrein en kijkers aan alle denkbare buitenlandse stations.

"Kijk naar LC2", zegt Bilha, "die privé-zender uit Benin bestaat nu drie jaar, maar heeft nog altijd geen eigen programmatie. Ze zenden alleen Franse of Canadese series uit. Nieuws uit Benin hebben ze bijna niet. Welnu, de kijkers haken massaal af. Ze overlopen het aanbod van de nieuwe Europese satellietzenders, en worden abonnee. Want daar krijgen ze dezelfde of betere series, maar ze krijgen ook een hoop nieuws uit de hele wereld. Daar kunnen noch LC2 noch de nationale zender ORTB tegenop".

Bilha ziet twee evidente gevolgen : de bevolking in Benin wordt niet meer over het eigen land of de rest van Afrika geïnformeerd, en de invloed van de Westerse Droom wordt alleen maar sterker. Bilha : "Je ziet het aan de kleding, aan het eten. Afrikanen worden steeds maar dunner. Traditioneel houden wij van ronde, goedgevoede mensen. Maar nu begint iedereen af te slanken, omdat dat op de Westerse televisie nu eenmaal de mode is".

Dat de Afrikanen zo ook de Europese stijl van denken overnemen, gelooft Souleyman Bilha niet. "Het is eerder het omgekeerde, het opent vrije ruimten. Kijk, de uitzending Ca Va Se Savoir van RTL shoqueert ons heel dikwijls, het is platvloers, vulgair, totaal ongeschikt voor kinderen. Van de andere kant praten ze daar zonder rem over taboes en maken ze heel veel dingen ook voor ons bespreekbaar".