arch/ive/ief (2000 - 2005)

Anti-oorlogsactie te Lille
by joeri Wednesday March 05, 2003 at 07:41 PM
joeri@indymedia.org

Vanmiddag betoogden zo'n 80 manifestanten in Lille tegen de oorlog in Irak. De activisten scandeerden slogans tegen zowel Bush als Saddam, en riepen op tot solidariteit met alle volkeren. Na een tocht door de stad, werd een recruteringskantoor van het Franse leger bezet. Er vond ook nog een die-in plaats op de markt, en een delegatie actievoerders werd ontvangen door de Belgische consul.

Anti-oorlogsactie te...
73lfzohk.jpg, image/jpeg, 600x450

Naast de oorlog in Irak, kloeg de actie ook de hypocrisie van de Franse overheid aan, evenals wapenhandel,... . De betoging had de bedoeling langs de Amerikaanse ambassade te gaan, maar werd geblokkeerd door de politie. Na een sit-in aan de hoek van de straat, dichter raakte men niet, besloot men weer richting centrum te trekken.
Dichter bij het centrum van de stad, weken de activisten af van de door de politie aangegeven route, en na een lange spurt bereikte men een recruteringskantoor van het Franse leger, dat prompt bezet werd. Een lange discussie tussen demonstranten en hoge pipo's van leger en politie volgde. Na dreiging met arrestatie door de politie, werd er na enige tijd, en wederom veel discussie, beslist om terug de straat op te gaan.
Op de grote markt aangekomen, vond er nog een die-in plaats, en werden omstaanders aangesproken om mee te doen (dit laatste echter met weinig succes).

De activisten eisten ook het stopzetten van de VS-wapentransporten door belgiƫ, en veroordelen de vervolging van Belgische vredesactivisten die opgepakt werden na de transportblokkade, evenals de preventieve aanhouding van vredesactivisten dit weekend in Melsele. Nadat wij Lille verlieten, ontving de Belgische consul in Rijsel een delegatie actievoerders en luisterde hij naar hun eisen.

Meer artikels en foto's te vinden op Indymedia Lille

manipulatie van de juiste afkeer tegen de orolog?
by ludo keersmaekers Thursday March 06, 2003 at 12:04 AM

Welke dwaze politiek organisatie lanceert ordewoorden zowel tegen Bush als Saddam. Dat doen de mensen spontaan niet, iedereen weet dat het Bush is die oorlog voert

manipulatie?
by elke Thursday March 06, 2003 at 11:57 AM

manipulatie?...
ook_tegen_saddamowrj3i.jpg, image/jpeg, 271x384

Het is niet omdat iedereen weet dat het Bush is die oorlog voert, dat iedereen Saddam steunt.

Veel mensen vinden het belangrijk om dit duidelijk te maken door het gebruik van slogans tegen Bush en tegen Saddam. Omdat ze willen vermijden in het hokje geduwd te worden van zij die Saddam wel steunen.
Daar komt geen manipulatie van dwaze politieke organisaties bij aan te pas, vaak enkel wat gezond verstand en een eigen mening.

(Dit is een foto van de betoging van 15/2 waar heel wat mensen slogans tegen Bush en tegen Saddam gebruikten.)

niet dwaas
by Guido Thursday March 06, 2003 at 05:18 PM

Ik zou niet weten waarom betogen tegen "oorlog", "Saddam" en "Bush" dwaas zou zijn. Iedereen heeft recht op een mening.

Het maakt het wel moeilijker om oplossingen voor te stellen.

Wie gaat al die dictators verwijderen?

Er zitten er in Afrika, in het Midden-Oosten, in Aziƫ dictators en daar allemaal aan de macht gebracht door de Westerse "democraten".

Moesten we nu allemaal eens beginnen vegen voor eigen deur?

In alle landen neemt de bevolking het iniatief en zetten al hun leiders af en zenden ze ergens naartoe, een eiland of zo en dan kan Walter Grootaerts een BIG DICTATOR organiseren waarbij de winnaar niet naar de gevangenis moet.

Maar hoe voorkom je dan dat er nieuwe dictators opkomen?