arch/ive/ief (2000 - 2005)

na de preventieve oorlog, de preventieve aanhouding
by STOP USA Wednesday March 05, 2003 at 04:52 PM
jocott@wanadoo.be

Eerste minister Verhofstadt en zijn regering leren zeer snel bij. Nadat ze toelating hebben gegeven aan het Amerikaanse leger om langs de Antwerpse haven het moordtuig te verschepen voor een « preventieve oorlog », nemen ze nu ook de Amerikaanse methodes over om de orde te handhaven.


Na de preventieve oorlog, de preventieve aanhouding…

Eerste minister Verhofstadt en zijn regering leren zeer snel bij. Nadat ze toelating hebben gegeven aan het Amerikaanse leger om langs de Antwerpse haven het moordtuig te verschepen voor een « preventieve oorlog », nemen ze nu ook de Amerikaanse methodes over om de orde te handhaven. In de Verenigde Staten worden momenteel duizenden mensen (meestal Arabische migranten of studenten) « preventief » aangehouden.
De methode werd vorige zaterdag, 1 maart toegepast op bevel van de minister van Binnenlandse Zaken Duquesne, tegen 130 vredesactivisten.

Het Forum voor Vredesactie had een vreedzame actie aangekondigd tegen de wapentransporten in de Antwerpse haven. Een « preventieve » inval op privé-terrein (de parochiezaal van Melsele) heeft dit verhinderd. De 130 betogers werden door de politie in de boeien geslagen en administratief vastgehouden gedurende 12 uur.

Tegelijk raakt bekend dat de regering in samenwerking met de Staatsveiligheid een urgentieplan heeft klaarliggen voor wanneer de agressie van de Verenigde Staten een aanvang neemt.

Dit alles wijst op een gevaarlijke ontwikkeling in de richting van « staat van beleg » en afbraak van de meest elementaire democratische rechten : vrije meningsuiting en vrijheid van betogen. Het kan alleen verklaard worden als een sluipende medewerking aan de oorlogsplannen van de Verenigde Staten.

STOP USA klaagt de hypocriete houding aan van de regering die zichzelf uitroept tot vredeprediker maar ondertussen bescherming verleent aan de reusachtige oorlogsvoorbereidingen in de Antwerpse haven. Zonder het gebruik van de Europese haven-infrastructuur zou een aanvalsoorlog tegen Irak onmogelijk zijn.

STOP USA protesteert met klem tegen de aanhouding van 130 vredesactivisten en zal niet nalaten te mobiliseren tegen elke aantasting van de democratische rechten. Daarom roepen we op voor aanwezigheid op het proces tegen vredesactivisten op maandag 10 maart om 9 uur op de rechtbank van Dendermonde.


Voor STOP USA
Jo Cottenier
0479/30.62.17