arch/ive/ief (2000 - 2005)

Schending van de persvrijheid tijdens briefing vredesactie in Melsele
by imc belgium Wednesday March 05, 2003 at 04:13 PM

Dit is de brief die we naar het VVJ, de persdienst van de VRT en enkele andere journalisten hebben verstuurd.

Beste,

In België geldt persvrijheid. Dit betekent dat iedereen vrij is om aan nieuwsgaring te doen. Afgelopen weekend werd bij een briefing voor een vredesactie in Melsele de pers door de politie hardhandig opzij geduwd en mocht niet vrij filmen (zie foto). De pers werd bijeengetroept achter een containerklas en kon niet zien wat daarachter gebeurde.

Ook werden individuen die zich als journalisten bekend maakten door de politie gearresteerd omdat ze niet in het bezit waren van een identificatiedocument met een officieel erkenningsnummer van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het ging om 4 onafhankelijke journalisten van Indymedia België die eerst geruime tijd hun werk konden doen, maar dan door de politieofficier werden geviseerd en gearresteerd, ondanks het protest van omstaande journalisten. Deze journalisten wezen de politieofficier op de persvrijheid en op het feit dat alleen beroepsjournalisten een officiële perskaart kunnen voorleggen, free-lancers vaak niet.

Indymedia België vraagt collega-journalisten ons met hun getuigenis te ondersteunen in het aankaarten van deze beroving van de persvrijheid. Als onafhankelijke journalisten werden we beroofd van ons recht op vrijheid van nieuwsgaring, omdat we door de politiediensten tussen andere persmensen werden geviseerd en net als de vredesactivisten gearresteerd en 12 uur lang vastgehouden, wat onze werking ten zeerste in moeilijkheden heeft gebracht.

Eens aangehouden waren we als journalisten goed geplaatst om in detail verslag uit te brengen van het verloop van de arrestatie, en hebben de situatie nauwlettend in het oog gehouden. We hebben ons tussen de manifestanten verspreid en zoveel mogelijk getuigenissen ‘geregistreerd' hoewel we geen gebruik hebben kunnen maken van ons journalistiek materiaal (gsm, bandopnemer, fototoestel, filmcamera en laptop) dat op het moment van onze arrestatie allemaal door de politie in beslag werd genomen).

We stellen ons veel vragen bij de wettelijkheid van de aanhouding en hebben een overzicht gemaakt van alle aspecten van het politieoptreden waar wij ons vragen bij stellen. In hetzelfde dossier doen we via onze website ook een oproep aan arrestanten en getuigen om hun getuigenissen op onze site te posten. We hopen op die manier de informatie te verzamelen om klacht in te dienen tegen deze grove schending van de grondrechten geldig in een democratische rechtstaat als België.

Hoogachtend,

Indymedia België