arch/ive/ief (2000 - 2005)

Op bezoek bij het Links Blok in Portugal
by David Dessers Wednesday March 05, 2003 at 02:07 PM
sap-pos@freegates.be 02/523 40 23 Plantinstraat 29, 1070 Brussel

In Portugal weet antikapitalistisch links vandaag een écht politiek succesverhaal te schrijven. In 1999 ontstond er namelijk het Links Blok, een electorale samenwerking van drie radicaal linkse politieke partijen en stromingen. Eendracht geeft blijkbaar toch macht, want het Links Blok behaalde in 1999 in één klap twee verkozenen. De beweging vormde zichzelf al gauw om tot een nieuwe politieke partij, waarbinnen de drie stromingen eigen standpunten kunnen blijven innemen. Of hoe Portugal de weg toont... ook de voor de Belgische radicale linkerzijde.

In Portugal weet antikapitalistisch links vandaag een écht politiek succesverhaal te schrijven. In 1999 ontstond er namelijk het Links Blok, een electorale samenwerking van drie radicaal linkse politieke partijen en stromingen. Eendracht geeft blijkbaar toch macht, want het Links Blok behaalde in 1999 in één klap twee verkozenen. De beweging vormde zichzelf al gauw om tot een nieuwe politieke partij, waarbinnen de drie stromingen eigen standpunten kunnen blijven innemen. Of hoe Portugal de weg toont... ook de voor de Belgische radicale linkerzijde.

Ook in België werd in de loop van de jaren 90 gepoogd om de radicale linkerzijde te hergroeperen. In Vlaanderen kenden we initiatieven als Regenboog, de Rood Groene Beweging en in Antwerpen de Beweging voor Sociale Vernieuwing. In Franstalig België was er Gauches Unies. Deze initiatieven brachten niet onmiddellijk het verhoopte resultaat, al werd er hier en daar toch een succes behaald. Zo raakte Filip De Bodt met zijn rood-groene lijst Leef! verkozen in Herzele. In Antwerpen behaalde de BSV zelfs drie verkozenen, onder wie de toenmalige trekster van SJW Nadine Peeters.

Groot probleem bleef echter dat de radicale linkerzijde nooit helemaal werd verenigd. De PvdA koos bijvoorbeeld steeds voor eigen lijsten. In 1999 maakte Roberto d'Orazio een eigen lijst die wél de steun had van SAP, PvdA en LSP. Die lijst haalde, mede dankzij de figuur d'Orazio, meteen enkele procenten van de stemmen, méér dus dan de gemiddelde radicaal linkse score.

Hoewel de situaties dus problematisch bleef, werd nu herhaaldelijk in de praktijk aangetoond dat eenheid loont en steeds weer bredere groepen linkse kiezers aantrekt dan bij verdeeldheid onder de antikapitalisten.

Op kamp met het Links Blok

SJW, de jongeren rond de SAP, organiseert dit jaar een kamp in Portugal. Op uitnodiging van de jongeren van het Links Blok trekken we naar São Gião, in de buurt van Coïmbra. Vijfhonderd jongeren uit zowat alle hoeken van Europa komen tijdens de week van 26 juli tot 2 augustus naar het Portugese gebergte om er samen te discussiëren en ervaringen uit te wisselen. Uiteraard staat de anti-oorlogsbeweging centraal in de debatten, maar we besteden dus ook erg veel aandacht aan het Links Blok en hoe linkse eenheid de politieke strijd van de anti-kapitalisten kan vooruit helpen.

Het Links Blok behaalde tijdens de verkiezingen van 2002 een derde verkozene. Het bleek de enige linkse partij te zijn die vooruitgang boekte. De stalinistische en zeer weinig radicale 'Communistische Partij van Portugal' maakt een echte crisis door en heel wat Portugese linkse jongeren maar ook syndicalisten zien nu in het Links Blok voor het eerst een goed alternatief voor de PCP. Het Links Blok is een jonge partij, met een jong en alternatief publieke, een moderne, eigentijdse antikapitalistische arbeidersformatie.

De partij werd gevormd door de PSR (de zusterorganisatie van de SAP in Portugal), de UDP (een ex-maoïstische partij) en Politiek 21, een afscheuring van de PCP. Je merkt het: nogal uiteenlopende groepen die de handen in elkaar sloegen. Toen de partij officieel boven het doopvont werd gehouden in 2000 telde ze al méér nieuwe leden dan leden afkomstig van één van de drie eerdere groepen. Met andere woorden: 1+1+1 bleek heel wat méér dan drie te zijn.

Alle jongeren die méér willen te weten komen over dit interessante experiment kunnen deelnemen aan het kamp van SJW. Je bestelt de infobrochure, waarin alles piekfijn staat uitgelegd. Kostprijs bedraagt ongeveer 275 euro ALL IN (reis, verblijf, eten, activiteiten)... Je kan dit geld storten op rekening: 001-0766159-32 van SJW - JGS nationaal met vermelding zomerkamp. De jongeren van het Links Blok laten weten dat het een erg boeiende week zal worden.

Festa Do Avante: PCP trekt tienduizenden bezoekers.
by Stef Rooyaerts Wednesday March 05, 2003 at 04:39 PM
stefrooyaerts@hotmail.com

Vorig jaar nam ik deel aan het Festa Do Avante in Portugal. Dit groot cultuur- en muziekfestival wordt elk jaar georganiseerd door Do Avante!, de krant van de PCP.
De ingrediënten waren muziek (van rock over fado naar klassiek en volksdans), cultuur (fototentoonstelling, poëzie, theater), regionale restaurants (iedere streek had een eigen volksrestaurant met streekgerechten en –wijnen) en een gezonde dosis politiek (speakerscorners, centrale meeting, secretariaat).

Ik kan alleen maar zeggen wat ik daar gezien heb: tienduizenden enthousiaste bezoekers en een heleboel jongeren… . De opening was fantastisch: het Symfonisch Orkest van Lissabon verzorgde de opening met vier klassieke topprestaties, waaronder de Bolèro van Ravel. De festivalbeat (een gepopulariseerde danssong waarvan de naam mij niet te binnen schiet) zette achteraf de festivalweide in vuur en vlam. Duizenden jongeren en minder-jongeren hotsten en botsten minutenlang op de vrolijke beats. Super.

Men vertelde mij dat de PCP de laatste jaren te kampen had met heel wat reformistische en sociaal-democratische tendenzen. Maar dat er nu toch opnieuw een zekere stabilisering was. Toegegeven; gezien mijn nul-kennis van het Portugees kon ik niet veel contacten leggen. De enkele contacten die ik had (in het Engels) bevestigden toch een redelijke inplanting in de bedrijven en het sociaal werk.

Voor een partij die net een afscheuring meemaakte (Politiek 21) toch een indrukwekkend, drukbezocht festival met heel wat ambiance.
De hamer-en-sikkel wapperde vrolijk en torenhoog aan de oever van de Taag, recht tegenover Lissabon.

Dit jaar ga ik zeker terug. Bij deze een oproep aan eenieder, jong van hart, om mee te gaan naar dit volks festival (helemaal niet duur en camping naast de festivalweide) dat ieder jaar plaatsvindt tijdens het eerste weekend van september.
Suggestie: neem een goedkope vlucht richting Lissabon, verblijf tijdens het festival op de camping met honderden andere jongeren en geniet de dagen nadien nog van een flinke wandeling door het magnifieke Lissabon. Aan te raden wandelgids: "Lissabon. Een nieuwe gids voor vrienden" door J. Rentes de Carvalho, een portugees-nederlandse schrijver die met onomwonden passie - gedetailleerd, maar nooit saai – schrijft over zijn ‘roots'.
Ik keer alvast tevreden terug.
Info op http://www.pcp.pt .

Groet,
Stef ;-)

David zoekt een voordwendsel
by Lien Wednesday March 05, 2003 at 05:03 PM

Nu de SAP besloot niet mee te doen met de lijst RESIST moeten ze toch een voorwendsel verzinnen. Blijkbaar vonden ze dat nu in Portugal.

voorwendsel? Hoezo?
by Matthias Thursday March 06, 2003 at 10:37 AM
sapleuven@hotmail.com

Mensen lezen eigenaardige dingen.

-De SAP heeft nog niets beslist wat betreft de lijst Resist. Een bijzonder interessante discussie is volop aan de gang, onder andere op de website http://www.sap-pos.org.

-Ten tweede, hoe zou het Links Blok in Portugal een 'voorwendsel' kunnen zijn in het al dan niet steunen van de Resist-lijst? Wij hebben steeds het links
blok naar voor geschoven als hét voorbeeld voor linkse eenheid in België (namelijk gedragen door *maoïsten* en *trotskisten*). Spijtig dat de PvdA nog niet de openheid heeft die de UDP in Portugal wel heeft. Maar we bespreken het Resist-initiatief in alle openheid, en zullen binnenkort een beslissing nemen.
Mensen zouden veel beter de linkse herschikking die overal in Europa plaatsgrijpt, eens bestuderen, we kunnen er lessen uit trekken voor België!

Linkse eenheid in Portugal?
by wout van doninck Friday March 07, 2003 at 02:02 PM
woutvd@belgacom.net

De UDP was vroeger een pro-Albanese partij,dus pro Enver Hoxha,en wat dat betreft ongetwijfeld een stalinistische
partij.Eind jaren 70,begin 80 heeft de UDP ook nog 1 of 2
verkozenen in het portugese parlement gehad.Wat de huidige
linkse eenheid betreft in het Bloco da Esquerda:het is maar hoe je het bekijkt.De ex-PCP-ers in dit blok vertegenwoordigen een erg kleine groep.Waar de PCP wel last van heeft is (eveneens klein)aantal "dissidenten"die binnen
de partij een rechtse stroming vormen en wwarvan er in het verleden al hun heil zijn gaan zoeken in rechtse partijen
(PS,PSD),wat hun bankrekening ongetwijfeld ten goede zal komen.Ze krijgen ook enorme media-aandacht,wat had u gedacht,met de nodige desinformatie over de PCP.De PCP heeft reeds jaren een eenheidslijst waarmee ze naar de verkiezingen stapt:Coligacao Unitaria Democratica,waarin
vertegenwoordigd de PCP,PVE(Partido Ecologista os Verdes),
en Intervencao Democratica(vooral linkse intellectuelen).
Het enige wat ik de afgelopen jaren merk is dat het "linkse
blok"de PCP een aantal stemmen heeft afgesnoept.Als dit
de bedoeling is moet u dit blok vooral steunen.Als u daarentegen voor een grote eenheid bent kan u beter zo snel mogelijk met de PCP aan tafel gaan zitten om de CDU(verkiezingsfront)nog sterker te maken.
Tot op het Festa do Avante!