arch/ive/ief (2000 - 2005)

VVJ: Persvrijheid geldt ook voor Indymedia-journalisten
by Vlaamse Vereniging van beroepsJournalisten Tuesday March 04, 2003 at 05:50 PM

De VVJ - Vlaamse Vereniging van beroepsJournalisten - betreurt het harde politie-optreden tegen vier journalisten van het onafhankelijke nieuwsagentschap Indymedia, afgelopen weekend in Melsele.

Persvrijheid geldt ook voor niet-beroepsjournalisten

Persmededeling van de VVJ
4 maart 2003

De VVJ - Vlaamse Vereniging van beroepsJournalisten - betreurt het harde politie-optreden tegen vier journalisten van het onafhankelijke nieuwsagentschap Indymedia, afgelopen weekend in Melsele.

De Indymedia-journalisten wilden een reportage maken over de actie 'trainstopping' tegen Amerikaanse militaire transporten over Belgisch grondgebied.
Dat werd hen door de politie evenwel onmogelijk gemaakt. Eerst werd hen boudweg verboden te filmen. Samen met de vredesactivisten zelf werden ze vervolgens administratief opgepakt en liefst 12 uren vastgehouden. Intussen werd hun materiaal - GSM, fototoestel, filmcamera, bandopnemer, laptop - in beslag genomen.

Dat niet alle betrokken journalisten erkende beroepsjournalisten zijn, en bijgevolg geen officieel legitimatiebewijs konden voorleggen aan de politiefunctionarissen, verhindert niet dat de persvrijheid - in casu de vrijheid van informatiegaring op de openbare weg - ook voor niet-beroepsjournalisten geldt.

De VVJ betuigt dienaangaande dan ook haar solidariteit met de journalisten van Indymedia.

Enkel wanneer de ruimte voor journalistieke verslaggeving beperkt is, dienen de politiediensten voorrang te geven aan erkende beroepsjournalisten met de officiële perskaart.


Josse Abrahams
Nationaal secretaris VVJ

0478/38.10.33

Pol Deltour
Voorzitter VVJ

0495/54.61.42

Wauw
by Libby Tuesday March 04, 2003 at 06:11 PM

Leuk hoor dit berichtje, een echte opsteker. Toch nog even ter aanvulling, in totaal werden er elf media-activisten aangehouden. Naast de 4 mensen van imc-be, waaronder nota bene een minderjarige, feit waarmee absoluut geen rekening werd gehouden,waren er 3 mensen van imc-Lille,3 van imc-Wvl en 1 van imc-Nice op het terrein. Slechts één van de twaalf aanwezige media-activisten, iemand van imc-nl wist aan arrestatie te ontkomen.

Bedank voor de steun.
by jessie Tuesday March 04, 2003 at 06:21 PM
jessie@indymedia.org

Bedankt voor jullie steun. Ik zal in het vervolg wel meer op mn rechten staan. Het mag niet meer gebeuren dat wij op zo'n manier worden monddood gemaakt.

Grtz Jessie

Je hebt gelijk, Libby
by han Tuesday March 04, 2003 at 06:22 PM

De mensen van het VVJ spreken over vier omdat vier mensen samen een brief schreven naar de het VVJ, vandaar dit misverstandje. We zullen het hen maar vergenen hé.

Hun schrijven geeft vooral aan de politie regelmatig mensen intimiteerd die zich gewoon op hun recht van vrije informatie garing beroep doen.

groeten

han

ook in jullie kranten?
by Guido Tuesday March 04, 2003 at 06:23 PM
pannekoekrobert@hotmail.com

Kunnen julie dit ook veroordelen in artikels in de kranten waar jullie in schrijven?

En misschien ook nog een paar krachtige artikels schrijven die het optreden van de ordediensten in Melsele scherp veroordelen?

Alvast bedankt voor deze verklaring!

Natuurlijk Han
by Libby Tuesday March 04, 2003 at 06:57 PM

Bovendien zaten wij in het briefing-zaaltje, daar waren we niet meer "zichtbaar" voor de beroepsjournalisten, en, tegen dat wij gearresteerd waren hadden we al gehoord wat er met de anderen gebeurd was, dus ons nog gaan identificeren als media-activst was op dat ogenblik vrij zinloos.

Mag ik,
by 2stein1 Wednesday March 05, 2003 at 12:36 AM
zweistein@comic.com

als advocaat van de duivel, er op wijzen dat de 'journalisten' van Indymedia zich opwerpen als mede-activisten (media-activisten) en dus eigenlijk de 'objectieve nieuwsgaring' verwerpen, zelfs als 'actie-voerders' kunnen worden aanzien.

Van welke definitie van 'journalist' vertrekt de VVJ?

Is er een contradictie? Kan dit voor problemen zorgen?

(mogelijks is paniek niet nodig: ALLE aanhoudingen waren immers illegaal)

Staat de deur open voor een pers-misdrijf? voor het assisenhof?


NOOT: ik wens hier te benadrukken dat deze comment volledig persoonlijke suggestie is en niet noodzakelijk de waarheid weerspiegelt.

tof
by Peter Morlion Wednesday March 05, 2003 at 08:56 AM
dikkexpierre@yahoo.com

Of je objectief nieuws verzamelt doet er volgens mij niet toe 2stein1. Ik denk niet dat de wet daar naar kijkt (ik denk het he). Soit, cool dat de VVJ dat doet. Hoe zit het met het inbeslaggenomen materiaal? Zien jullie dat nooit terug?

Ons materiaal
by jessie Wednesday March 05, 2003 at 09:45 AM
jessie@indymedia.org

Hey Peter,

We hebben ons materiaal terug gekregen toen we werden vrijgelaten. Lize en ik zaten op de eerste bus met arrestanten en we werden nog vrij streng behandeld (strenger dan de andere groepen) Wij zijn bv. verplicht geweest om ons te laten fotograferen, ik hoorde van de groepen die later binnengebracht werden dat ze mochten weigeren. In de andere groepen zaten ook mensen die hun GSM's en zo nog bijhaden. Wij hadden gevraagd of we de laptop mochten hebben, zodat we al een beetje konden werken, maar het is ons geweigerd. Gelukkig hebben we als ons gerief terug, want anders zou TrainSTOPping wel een kostelijk lolletje geweest zijn voor ons.

Grtz Jessie

Wat met de solidariteit op het moment van aanhouding ?
by lize Wednesday March 05, 2003 at 03:29 PM

Ik ben ten zeerste verheugd dat ook bij de Vlaamse Vereniging voor Beroepsjournalisten de verontwaardiging over de schending van de persvrijheid groot is.

Maar op het moment van onze aanhouding was van die solidariteit van de beroepsjournalisten niet veel te merken. Toen ik als laatste van de 4 IMC journalisten werd aangehouden (omdat ik een Indymediaperskaart mét foto kon voorleggen) was er welgeteld 1 journalist -iemand van het Nieuwsblad- die de verdediging voor me opnam. De rest zweeg als vermoord.

De agent die naar me toe kwam : 'Laat mij die perskaart eens zien juffrouwtje, dat is geen perskaart hé'.
'Waar is uw perskaart mijnheer' - vroeg hij aan de enige journalist in mijn buurt die zijn perskaart ostentatief voor de borst had hangen.
'Die hangt waar hij moet hangen mijnheer' voegde deze journalist -iemand van het Laatste Nieuws- er laconiek aan toe. Hij stond me zelf een beetje uit te lachen.
Waarop de journalist van het Nieuwsblad als enige zijn mond durfde openen en tegen de agent verklaarde : 'Een officiële perskaart is alleen voor beroepsjournalisten mijnheer, niet voor free-lancers'. '
'Dat zal dan wel zijn' antwoordde de agent, waarop twee mannen me vastnamen en ik kordaat 'achter het hoekje' werd geleid...

Waarom zweeg de rest als vermoord ? Velen van hen moeten toch lid geweest zijn van de VVJ ? Is de VVJ een organisatie met grote principes die alleen bestaan op papier ? Is de samengetroepte Vlaamse en Franstalige pers dan niet in staat zijn mond open te trekken bij de aanhouding van een collega, terwijl ze ook nog eens rechtstreeks konden getuigen van de onwettige aanhouding van 150 activisten, een rechtstaat onwaardig ? Waar is de journalistieke controle op de democratie gebleven ?

Leven we dan écht in een politiestaat waar ook de pers reeds monddood is gemaakt ?

kranten zwegen als vermoord
by Guido Wednesday March 05, 2003 at 05:12 PM

De kranten van vandaag zwegen als vermoord over deze verklaring, misschien morgen?

Werk en Winkel
by raf Thursday March 06, 2003 at 12:39 AM
raf.custers@euronet.be

Solidariteit onder en vanwege "erkende beroepsjournalisten" ?
Er is, vrees ik, nog veel werk aan deze winkel.

Er zijn er natuurlijk die ons uitlachen. Laat ze, met achterlijke kl... verdoen we onze tijd niet.
Er zijn er ook die ons als halfwas of wouldbe's bekijken. Dat zit er wel wat in, in het journaille (zoals in elke stiel zeker), zo'n hierarchie van het summum (De Wetstraat ! of Oorlogscorrespondent !) tot het plebs (voetbalmatchen op zondag).

Maar hoeveel van de goeie tiepen en tiepinnen weten wat Indymedia is en doet ? Nog altijd niet zoveel, denk ik, al zouden ze uit hoofde van hun stiel beter moeten weten.
Volgens mij denken nogal wat "goeien" bij voorbeeld dat we een soort onderkruipers zijn, die onder de prijs werken, terwijl de prijzen voor freelance-journalisten de laatste tijd al zodanig gekelderd zijn. Dat ligt, en terecht, heel gevoelig.

Bovendien klampen veel journalisten zich vast aan de illusie (misschien, maar dat is dan jammer voor hen, zelfs de overtuiging) dat dit vak objectief en waardevrij moet zijn en dat geëngageerde journalisten gewoon niet kunnen.

Eens al die drempels overwonnen, hoeveel "echte" journalisten blijven er dan nog over die het actief opnemen voor de media-activisten ? Nog altijd niet zoveel, denk ik.

Maar het gaat vooruit. De VVJ-brief toont dat aan. Hoe meer we zelf aan die kar duwen, hoe sneller het zal doorsijpelen in de hoofden van de "goeien" onder de professionals.

Aan die kar duwen, betekent ook dat media-activisten begrip moeten hebben voor de precaire situaties waarin de "pro's" vaak verplicht zijn van te werken, en voor de permanente druk waaraan ze bloot staan. Kijk naar de RTBf : hoe zijn ze dat spel aan het afbreken ? Kijk naar de gazetten : bij De Standaard zijn er vele tientallen journalisten buitengevlogen, om te besparen; fotografen moeten honderdduizenden investeren in kostelijke digitale spullen, maar de prijs die ze per foto betaald krijgen, keldert.

Dat ligt aan de concurrentie onder de media-groepen en het feit dat de eigenaars "only in it" zijn voor de "money".
Zo bezien zijn die dutsen van inktkoelies en persmuskieten onze bondgenoten. Maar of zij dat ook zo zien ?

Kranten vermoord ?
by raf Thursday March 06, 2003 at 12:44 AM
raf.custers@euronet.be

dat de gazetten zwijgen als vermoord, lijkt me normaal

als ze zouden vertellen wat er gebeurd is, dan schieten ze in hun eigen tenen

ze hebben er geen belang bij dat de publieke opinie weet dat er ook nog media-activisten zijn
ze verliezen liever geen abonnees en advertentie-lezers

Journalistieke onafhankelijkheid?
by JP. De Meule Sunday March 09, 2003 at 06:00 PM

Er kan geen twijfel bestaan dat de reactie van de politie i.v.m. "Trainstopping" terecht was. Zij zouden immers verantwoordelijk zijn geweest zouden er accidenten zijn gebeurt. Betoging is one thing, maar het Belgische treinverkeer lam leggen is another.

De vraag is natuurlijk, hoe groot is de journalistieke onpartijdige waarde van Indymedia-"journalisten" bij die demonstratie.

Echte journalisten zijn immers totaal onafhankelijk, en doen niet mee aan zulke demonstraties. Zodra je mee doet aan zo'n activiteit, stopt je journalistieke vrijheid.