arch/ive/ief (2000 - 2005)

Nog 5 minuten kritisch doen voor de oorlog begint
by christophe Tuesday March 04, 2003 at 05:02 PM

Na de grote betogingen die meer dan 15 miljoen mensen op straat brachten, vroegen enkele Amerikaanse commentatoren zich af hoe het groeiende wereldwijde protest zo aan hun aandacht ontsnapt was.

Hier in Europa valt het al bij al nog mee met de oorlogspropaganda, maar in de VS krijgt het publiek die met bakken over het hoofd uitgestort.

De Amerikaanse media- en nieuwsspecialist Andrew Tyndall analyseerde de berichtgeving over Irak op de drie grote Amerikaanse zenders. In totaal brachten NBC, ABC en CBS tussen 14 september en 7 februari 414 stukken over de oorlog tegen Irak. De overgrote meerderheid van die verhalen hadden als bron het Witte Huis, het Pentagon of het State Department. Slechts 34 verhalen hadden een andere bron.

Daar kwam pas verandering in toen de media niet langer naast het massale protest in de wereld konden kijken. 17,5 miljoen mensen op straat tegen de oorlog in Irak en Europese kranten en journaals die bol staan van de berichtgeving over dit protest. Het verleidde krantencommentatoren tot enkele kritische verzuchtingen over de media in tijden van oorlog. Paul Krugman van de New York Times schreef op 18 februari: "Television news has acted as if the decision to invade Iraq has already been made, and have in effect seen it as their job to prepare the American public for the coming war. Some media outlets — operating in an environment in which anyone who questions the administration's foreign policy is accused of being unpatriotic — have taken it as their assignment to sell the war, not to present a mix of information that might call the justification for war into question.''

Nu de VS zich klaarstomen voor de oorlog zullen die woorden snel weer vergeten zijn. Kritische boeken over de medialeugens die de oorlog moeten verkopen worden meestal pas na de oorlog geschreven.

internet
by jby Wednesday March 05, 2003 at 01:30 AM

Welke rol spelen internet, sites zoals Indymedia, in die ‘vijf minuten kritisch doen voor de oorlog begint' ?
Er is geen land waar er meer gezinnen een internetaansluiting hebben dan in de Verenigde Staten en nieuws uit andere bronnen of landen is er veelal in het Engels binnen klikbereik.
Ik maak me niet veel illusies dat dit opweegt tegen die bakken vol met oorlogspropaganda maar geloof toch dat het die propaganda stokken in de wielen kan steken.
Enkele dagen geleden las ik hier een artikel (ik vind het niet terug…) waarin sprake was van Europese nieuwssites die bezocht worden door aangroeiende horden Amerikanen die blijkbaar maar al te goed doorhebben dat there's something rotten in their own media. Tien jaar geleden was dit science fiction.
Kunnen de zenders waarvan sprake bijvoorbeeld, dit negeren zonder hun eigen geloofwaardigheid, voortbestaan, winst op het spel te zetten ?

een interessante site
by 2stein1 Wednesday March 05, 2003 at 06:12 AM

vind ik deze: http://www.robert-fisk.com

1.in de rechterkolom vind je het laatste artikel van Fisk, waar die ook is verschenen.
2.bezoek ook 'latest news' en 'viewpoints' voor de laatste engelstalige artikels over vooral Irak (zeer regelmatig ge-updated)
3.de links zijn ook interessant

Hacken.
by Stef Rooyaerts Wednesday March 05, 2003 at 02:34 PM

Kunnen er op cruciale momenten - zoals bij het uitbreken van de oorlog - niet een paar drukbezochte sites gehackt worden met een anti-oorlogsboodschap aan de niets-vermoedende lezers? 'k Ken er niks van, maar d'r zijn hier op het forum zeker en vast wél mensen die dit kunnen klaarstomen. Juridische indekking is misschien moeilijk, maar je kan het alvast overwegen vanuit een collectief. En dan nog maar voor een kwartiertje of zo... ;-)