arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vredesactivisten Forum vrij onder zeer strenge voorwaarden
by Mara Tuesday March 04, 2003 at 03:07 PM

Twee vredesactivisten van het Forum voor Vredesactie zijn vanmorgen vrijgelaten onder zeer strenge voorwaarden. Een 10tal vredesactivisten probeerden op 16 februari een trein met militair materieel tegen te houden, door met een wagen de spoorlijn te blokkeren. De voorwaarden tot vrijlating zijn zwaar en erg uitzonderlijk. Zo mogen de activisten gedurende 3 maanden niet deelnemen aan acties en mogen ze geen contact hebben met de media.

Negen andere actievoerders die deelnamen aan de actie verschijnen op 10 maart via de snelrechtprocedure voor de correctionele rechtbank. Omdat de identiteit van de twee activisten eerst niet kon achterhaald worden, werden ze veel langer vastgehouden.
Ondanks het feit dat de twee zich een aantal dagen later wel kenbaar maakten, werden ze in totaal 3 weken vastgehouden.

Volgens het parket zouden de twee een gevaarlijke geestesgesteldheid hebben en mensenlevens in gevaar gebracht hebben door een wagen op het spoor te zetten. Dat het militair materiaal veel meer mensenlevens in gevaar brengt zal wellicht geen geldend argument zijn geweest voor de rechter.
De voorwaarden tot vrijlating zijn zwaar en erg uitzonderlijk, aldus Hans Lammerant van het Forum. Zo mogen de activisten gedurende 3 maanden niet deelnemen aan acties en mogen ze geen rechtstreeks of onrechtstreeks contact hebben met de media. Dat houdt in dat hun advocaat evenmin met de media mag spreken en dat de mensen van het Forum onzekerheid zijn in welke mate ze de uitspraak kunnen toelichten.
Eind vorig jaar werd Dyab Abou Jahjah van de AEL, met soortgelijke voorwaarden vrijgelaten, alleen kan hij de media nog wel te woord staan.
Dat de instanties een tandje bijsteken om anti-oorlogs activisten in bedwang te houden hebben we dit weekend nog maar eens kunnen ondervinden met de erg lange aanhoudingen in Melsele.

Vandaag bekijken de vredesactivisten van het Forum of ze de uitspraak zullen aanvechten bij cassatie.

Voor alle duidelijkheid
by christophe Monday March 10, 2003 at 03:37 PM

Voor alle duidelijkheid:
Het verhaal van de wagen op de sporen wordt door de vredesactivisten zelf ontkend, maar blijft wel opduiken in de mainstream-media en in gerechtelijke en politionele kringen.

Kan dat zomaar?
by Daniel Verhoeven Tuesday March 11, 2003 at 01:27 PM
verdan@xs4all.be

Is dit geen geval van schending van de vrije meningsuiting, schending van de rechten van de verdediging, waarmee men desnoods mee tot cassatie kan gaan, of het Europees Hof. Ik kan mij inbeelden dat mensen van de pers ook belangrijke getuigen waren bij het gebeuren. Belgiƫ kan daar maar een extra veroordeling bijkrijgen aan het Europees Hof. Zijn ze daar intussen niet de kampioen geworden in het aantal veroordelingen?