arch/ive/ief (2000 - 2005)

Exclusief interview met Pierre Carette
by www.e-communism.org Tuesday March 04, 2003 at 10:09 AM
pterryn@yahoo.com

De Minister van Agitatie interviewde Pierre Carette enkele uren na de vrijlating van de ex ccc-militant.

Alvast een voorsmaakje.

MVA: Was het de moeite waard? Want het is toch een groot stuk van je leven.

Pierre Carette: Ja, het is een kwart van mijn leven. Maar natuurlijk is het de moeite waard. Het is altijd de moeite om te vechten. Bovendien was dat onze beslissing toen. We hebben die beslissing genomen. Achteraf kun je je afvragen: was het zinloos. Ik denk het niet. Ik denk dat het historisch gezien vruchtbaar zal blijken te zijn.De opoffering die we ons getroost hebben is niet zinloos. Het was natuurlijk niet onze bedoeling om gearresteerd te worden en in de gevangenis te zitten en te zeggen: onze ervaringen van '84 en '85 zullen in de toekomst vruchtbaar zijn. Dat was natuurlijk niet de bedoeling. De bedoeling was om te komen tot een guerrillaoorlog in België, dat doel is niet bereikt omdat we militair verslagen werden.

Carette revolutionair of provocateur
by Kevin Tuesday March 04, 2003 at 11:47 AM

De CCC zegden de revolutie te dienen, communist te zijn en actie te voeren in naam van de arbeidersklasse en het volk. Maar het is niet omdat je anti-Amerikaans bent, een 'links' discours hebt en bommen gooit, dat je revolutionair bent. Het is een absurditeit de revolutie te willen declareren. Het abc van het marxisme leert dat de revolutie gemaakt wordt door het volk. Alleen het volk is in staat het kapitalisme omver te werpen en een andere maatschappij te stichten. Geen enkele vorm van strijd is te verwerpen. Maar communisten veralgemenen en organiseren de strijd die de arbeiders spontaan ontwikkelen. Zij brengen die strijd ook op een hoger niveau. Iedere vorm van strijd is legitiem als ze in overeenstemming is met de concrete omstandigheden. In de jaren tachtig en vandaag is de wettelijke en syndicale strijd de belangrijkste vorm van strijd. Morgen, als de Amerikanen Irak binnenstormen, is de verzetsoorlog daar de aangewezen strijdvorm. In de jaren tachtig en vandaag 'revolutionaire' actie voeren buiten het volk en tegen de wil van het volk is contrarevolutionair: het duwt het volk weg van de echte revolutionairen die geduldig en stelselmatig de arbeidersklasse en het volk organiseren.(1)

De CCC houden hun bommencampagne op het ogenblik dat de Bende van Nijvel zijn psychologische oorlog tegen de bevolking naar een hoogtepunt drijft. De Bende is dan aan een terreurcampagne bezig die doet denken aan de blinde moordpartijen van extreemrechts in Italië en Midden en Zuid-Amerika. Bijna tegelijk met de arrestatie van de CCC-leden en het einde van hun 'revolutioanire' bommencampagne, komt ook een einde aan de terreur van de Bende van Nijvel.

De chronologie past netjes in de voorgeschreven werkwijze van de strategie van de spanning. Het doel van die strategie is spanning en onrust te creëren onder de bevolking om zo het klimaat rijp te maken voor een meer repressieve wetgeving en een breder uitgebouwd repressie-apparaat met grotere bevoegdheden. De beschrijving van die strategie staat in een nota van de Amerikaanse generaal Westmoreland. Die schrijft al in 1970 dat terreurcampagnes hun nut hebben om de bevolking in een bepaalde politieke richting te duwen. De generaal merkt daarbij fijntjes op dat een bommencampagne van 'links' best afgewisseld wordt met een terreurcampagne van 'rechts'.2
Zo bereik je de grootste mogelijke efficiëntie, schrijft hij. Efficiënt is het duo Bende-CCC wel degelijk: na hun acties wordt het arsenaal aan repressieve wetten uitgebreid en krijgen de politiediensten meer geld en meer manschappen.

Na de vrijlating van Carette verklaart hij op alle tv kanalen en radio's: ik was een communist en blijf een communist. 2 vliegen in een klap, Carette komt in de pers, en de pers kan weer laten zien aan heel de wereld dat terorrisme gelijk is aan communisme...
Carette werd in de jaren '80 gemanipuleerd en vandaag de dag opnieuw.


(1) Uit artikel http://www.pvda.be, Peter Franssen 05/02/2003
(2)· W.C.Westmoreland, Stability operations intelligence field, 18 maart 1970.

Ik begrijp niet ...
by jpe Tuesday March 04, 2003 at 12:21 PM

Interessante reactie Kevin. Eindelijk levert er hier nog eens iemand anders dan ondergetekende weerwerk tegen dat CCC-gedoe. Ik begrijp overigens niet hoe een intelligent iemand (hoop ik toch) zoals Peter Terryn zo achter die belachelijke Carette kan aanlopen. Leg dat maar eens uit Pietro.

Normaal
by christophe Tuesday March 04, 2003 at 12:31 PM

Normaal moet dit er af aangezien het slechts een lokkertje is naar een andere site, maar gezien de interessante commentaar zullen we dat maar eens door de vingers zien.

Et ça marche !
by fuck the power Tuesday March 04, 2003 at 02:18 PM

Les réactions, très réactionnaires, de kevin et jpe montrent bien que la stratégie du pouvoir qui consiste à assimiler révolution armée et terrorisme fonctionne à merveille, puisque les révolutionnaires sont critiqués pour leurs actes de résistance. Cela revient à reprocher aux résistants palestiniens de provoquer les massacres commis par Tsahal, et aux résistants français de provoquer les exécutions sommaires de civils par l'occupant allemand : un soldat tué = 10 civils fusillés.

En d'autres termes : ne résistez pas REELLEMENT, faites-le SYMBOLIQUEMENT (si ça peut vous donner bonne conscience). Et si vous voulez vraiment éviter les problèmes : ne fréquentez même pas les activistes car vous serez arrêtés avant même d'avoir fait quoi que ce soit (cf. tentative d'action directe au port d'Anvers).

Kevin et jpe, vous reproduisez exactement la logique répressive du pouvoir. Vous faites croire que les révolutionnaires sont la cause de l'oppression alors qu'ils ne sont que la réaction contre l'oppression.

Je pense que tu n'as pas bien compris
by Kevin Tuesday March 04, 2003 at 11:43 PM

Cher FTP

Je pense que tu n'as pas bien compris ce que Peter Franssen voulait expliqué dans son article

On soutien reëlement la révolution armée. mais le point est, que une personne ne va pas changé la monde entier toute seule, ce ne que les masses qui savent le changer.
Au moment que carette et ces amis était entraîne de mettre des bombes, est-ce que tu pense que les masses le souteneais? est-ce que tu pense que la plupart des gens étaient pour Carette? Non c'était un terrorist ordinair!

terrorisme
by Peter Morlion Wednesday March 05, 2003 at 11:27 AM
dikkexpierre@yahoo.com

Terrorisme duwt de mensen mooi in de armen van de machthebbers en geeft die machthebbers een excuus om repressiever op te treden. En de mensen aanvaarden het ook. Terrorisme is dus contra-revolutionair. Autoritairen kunnen in principe nog voor terrorisme zijn, aangezien voor hen de revolutie niet per se door het volk moet gebeuren (hoewel ze anders beweren). Maar een anarchist kan moeilijk voor terrorisme zijn als die een revolutie tot doel heeft.
De revolutie speelt zich op andere terreinen af: verandering van de sociale relaties (niet-hiërarchisch), organisatie, enz.
De socialisten zouden met terrorisme weinig bereikt hebben eind 19de eeuw in Belgie. Ze hebben daarentegen wel veel bereikt met hun organisatie: vakbonden, mutualiteiten, enz. (begin niet over het feit dat ze nu geen sossen meer zijn, dat is totaal naast de kwestie).

carette = valsaard
by henri BX Sunday September 14, 2003 at 12:04 AM

Carette is een dikke valsaard. Ik ben ervan overtuigd dat hij en dubbelagent is, die in feite extreem-rechtse, fascistische overtuigingen heeft. Het hele gedoe met de CCC en de Bende van Nijvel was een CIA-affaire. Walgelijk maar waar.