arch/ive/ief (2000 - 2005)

Hoe trainstopping een kort weekend werd (bis)
by elke Monday March 03, 2003 at 10:27 PM
theoneandonlyelke@hotmail.com

Niet enkel Sander (lees http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=51002&group=webcast) kwam zaterdag te laat aan in Melsele. De hele dag nog arriveerden er activisten.

Hoe trainstopping ee...
p3010006.jpg, image/jpeg, 300x225

Rond 16 uur kwam ik samen met een vijftal andere activisten aan in het station van Melsele. Via Indymedia en via telefoontjes van een opgepakte activist wist ik toen al min of meer wat er gebeurd was. Voor de anderen was dit bij aankomst een complete verrassing. We bleven een heel eind staan aan het station. Na een tijdje wandelde een activiste die ontsnapt was aan de politierepressie ons tegemoet. Ze vertelde ons dat er veel kans was dat we zomaar op weg naar het parochiaal centrum of het politiesecretariaat zouden worden opgepakt.

Na lang twijfelen lieten drie mensen zich naar Beveren brengen om daar de trein terug te nemen. De rest waagde de gok. Het Parochiaal Centrum was zo goed als leeg. Ook de meeste organisatoren waren ondertussen opgepakt. De eigenaars van het centrum waren reeds begonnen met de opkuis. We worden doorverwezen naar het politiesecretariaat. Onderweg komen we regelmatig politievoertuigen tegen maar we worden niet opgepakt.

Aan het politiesecretariaat tref ik een 30tal mensen aan. Er wordt een lawaaidemo gehouden uit solidariteit met de gearresteerden. Die horen ons niet alleen, maar ze krijgen ons ook te zien. Ondanks de pogingen van de ordehandhavers om de automatische poort opnieuw naar beneden te schuiven, blijft de poort van de ondergrondse parking openstaan. Achteraf hoor ik dat die poort op het einde gewoon niet naar meer naar beneden kon. Tja, zo'n poort is nu eenmaal niet voorzien op enthousiaste jamsessies van opgesloten mensen.
In de loop van de avond worden er nog brood, water, frietjes,.. naar beneden gerold en geworpen. Bij momenten was de politie zelf zo vriendelijk dit, na lang aandringen, zelf beneden te gaan afgeven. (gelukkig maar want met mijn mikcapaciteiten was niets echt ter plaatse aangekomen)

In de loop van de avond bleven er mensen aankomen in Melsele en Beveren. Sommigen van hen kwamen hun solidariteit betuigen, anderen hadden nog niets gehoord over de arrestaties. Het gerucht deed ook de ronde dat er in de late namiddag nog steeds ‘verdachte' mensen zomaar op straat werden opgepakt.
Na een briefing over de situatie van de mensen die opgepakt werden, brainstormden sommigen over mogelijke opvang in Gent en over nieuwe acties. Een paar uur later was de vredeswake een feit. Net als de nachtelijke opvang in Gent, een dikke proficiat aan al die mensen die hieraan meehielpen.

Nadat er, na een kort oponthoud door de actievoerders, opnieuw een bus richting Gent vertrokken was, besloot ik zelf ook maar de trein terug te nemen. Moe en gefrustreerd, maar vooral met veel medeleven voor al die mensen die nog tot in het putje van de nacht zouden vastgehouden worden.

spoorwegpolitie?
by elke Monday March 03, 2003 at 10:42 PM

spoorwegpolitie?...
p3010001.jpg, image/jpeg, 450x600

Niets leuker natuurlijk dan op zo'n prille lentedag naar stoute activistjes te speuren vanop zo'n stoere brommer :-)

het politiecommisariaat van Beveren
by elke Monday March 03, 2003 at 10:53 PM

het politiecommisari...
p3010008.jpg, image/jpeg, 600x450

Toen ik aankwam in Beveren was de eerste bus met activisten al vertrokken. De volgende bus stond klaar maar werd slechts met mondjesmaat gevuld.
Sommige mensen hebben echt wel zeer lang op die bus gezeten. De motor van de bus bleef ondertussen gewoon draaien.

de fameuze poort
by elke Monday March 03, 2003 at 11:03 PM

de fameuze poort...
p3010010.jpg, image/jpeg, 600x450

Op deze foto zie je nog een poging om de poort opnieuw naar beneden te krijgen terwijl er proberen daar een stokje (of hun eigen lijf) voor te steken.

Nadat de poort niet langer naar beneden kon, werden de activisten 'samengedreven'achter dranghekkens.

De politie-agenten knipperden zaterdag wel even met hun ogen toen een activiste met frietjes zich kwam aanmelden op het kantoor. Ze was via een onbewaakte uitgang naar buiten geglipt. Met de frietjes wou ze weer naar binnen. De toegang werd haar eerst geweigerd. Toen ze bewees wel degelijk administratief aangehouden te zijn mocht ze de groep toch vervoegen.

creatief met lawaai
by elke Monday March 03, 2003 at 11:12 PM

creatief met lawaai...
p3010024.jpg, image/jpeg, 450x600

deze foto spreekt voor zich
by elke Monday March 03, 2003 at 11:21 PM

deze foto spreekt vo...
p3010020.jpg, image/jpeg, 600x450

korte blokkade
by elke Monday March 03, 2003 at 11:33 PM

korte blokkade...
p3010028.jpg, image/jpeg, 450x600

Toen een bus vol activisten wou vertrekken werd die kort tegengehouden door de buitenwacht.

FABRICOM medeplichtig? ;-)
by elke Monday March 03, 2003 at 11:47 PM

FABRICOM medeplichti...
p3010007.jpg, image/jpeg, 600x450

Aha! ruik ik hier één groot complot???

(foto genomen in een klein straatje in Melsele)