arch/ive/ief (2000 - 2005)

Processen tegen het Blok: democratisch of niet ?
by jpe Sunday March 02, 2003 at 02:32 PM

Nadat het Hof van Beroep zich op 26/02 onbevoegd verklaarde en geen uitspraak deed op de vraag of de vzw's van het Vlaams Blok al dan niet de anti-racismewet overtraden, stelden de meeste 'Vlaamse' partijvoorzitters dat het gedaan moet zijn met de pogingen om het Blok juridisch te verbieden. Hebben ze gelijk of niet ?

Volgens de meeste Vlaamse partijvoorzitters profiteert alleen het Blok van de processen. "We moeten de partij politiek bekampen" luidt het (zonder dat één van allen zich zorgen lijkt te maken over hoe de neo-liberale politiek het Blok slapend rijk maakt).


* "Het Blok-proces als symptoon van intolerantie" ?

In De Standaard van 27 februari vond Cas Mudde, politicoloog aan de Universiteit Antwerpen (UFSIA) dat het feit dat men een politieke partij zoals het Vlaams Blok via gerechtelijke weg belaagt, "tekenend is voor een kwalijke trend in onze democratie." Dat het Hof van Beroep zich onbevoegd verklaarde, verandert daar volgens hem niets aan: "België evolueert naar één van de meest repressieve landen voor politiek andersdenken."

Mudde sloot zijn opiniestuk af met: "Waar eindigt het ? Hopelijk (...) keren de tegenstanders van het Blok terug naar de democratische stelregel: ik zal jouw recht op vrije meningsuiting even radicaal verdedigen als ik de inhoud van jouw mening radicaal zal bestrijden."

* "Juridische strijd tegen Blok is niet on-democratisch"

In De Morgen van 1 maart schreven Dajo De Prins en Stefan Sottiaux dan weer dat het "onjuist is dat de juridische strijd tegen het Vlaams Blok minder democratisch zou zijn dan de politieke strijd via de stembus." "Het is niet bijzonder consistent om een wet goed te keuren ter bestrijdnig van het racisme en die wet vervolgens alleen te willen toepassen wanneer je dat goed uitkomt. Dat getuigt bovendien van weinig respect voor de rechtsstaat." De Prins en Sottiaux hopen dan ook "dat het Centrum voor Gelijkheid van Kansen de moed vindt om cassatieberoep in te stellen tegen de uitsprak van het Hof van Beroep. Het zou er de democratie een dienst mee bewijzen."

--------------
DIOGENE(S) nr 42 - mediadoc.diva@skynet.be

Vrijheid van meningsuiting ook voor nationalisten
by Johan Monday March 03, 2003 at 12:41 AM

Een partij moet er naar streven om zoveel mogelijk kiezers te overtuigen, niet om enkele rechters te overtuigen.
Het proces tegen het VB is een democratie onwaardig.
Wie zegt dat wanneer morgen de PVDA een politieke doorbraak kent men deze partij ook niet via de rechter monddood zou maken ?
Als ik pater Leman bezig hoor dat moet ik steeds denken aan de inquisitie, aan dictatuur...
"Die Gedanken sind frei" , voor iedereen !
Trouwens de geschiedenis leert : men krijgt een gedachtengoed niet klein door het te verbieden.
(Noord-Ierland, Baskenland, Mandela,...)