arch/ive/ief (2000 - 2005)

TrainSTOPping: Belgische regering maakt zich medeplichtig aan de oorlog
by han Saturday March 01, 2003 at 08:10 PM
han@indymedia.be

"De kern van de zaak is dat de regering zich medeplichtig maakt aan de oorlog. Desondanks hun stoere taal in de NATO en hun tussenkomsten op Europees niveau. De Belgische regering laat een kans liggen om haar woorden in daden om te zetten." Dat was de boodschap van de woordvoerder van het Forum voor vredesactie die ik om een reactie vroeg na de arrestatie van 150 vredesactivisten.

"De manifestanten worden preventief opgepakt, dit ligt volledig in de lijn van de logica van Bush en Blair die tegen Irak ook een preventieve oorlog willen voeren.
Enerzijds laat de regering kans liggen om haar woorden in daden om te zetten.
Anderzijds is criminaliseert men het geweldloos protest tegen de oorlog.

We stellen vast dat elk protest tegen de militaire transporten de kop wordt ingedrukt, en daarvoor grijpt men zelfs naar middelen die zo goed als onwettelijk zijn.
De politie omsingelde de manifestanten nog voor die enige intentie toonden dat ze iets zouden ondernemen. De briefing moest nog beginnen, en heel wat activisten wisten nog niet of ze nu al dan niet zouden deelnemen aan de bezetting van de sporen. Het feit dat je op de briefing aanwezig bent, is voor de politie al voldoende om je te arresteren, sommige mensen werden gearresteerd omdat ze op weg waren naar de briefing.
Er werden 150 mensen gearresteerd, het is niet helemaal duidelijk waar deze zich bevinden. We begrijpen dat ze eerst in de Beveren werden vastgehouden en dat ze nu verspreid worden over verschillenden kazernes en gevangenissen.

We denken dat het belangrijk is dat dit protest verder gaat, en moedigen iedereen aan om initiatieven te nemen. Zelf organiseren we morgen om 11 uur een vredeswake aan de kerk van Zwijndrecht.
We raden wel iedereen af om op eigen houtje de sporen te gaan bezetten, dat is gewoon zeer gevaarlijk. Wijzelf respecteren de veiligheid voorschriften van de NMBS en dat is absoluut nodig want anders zet je gewoon je leven op het spel, en daar kunnen wij niet voor verantwoordelijk zijn."

schijnheilige regering
by Erik Saturday March 01, 2003 at 10:41 PM
anarchie@buelinckx.net

Als anarchist verwacht ik natuurlijk wel dat de "powers that be" zich onaantastbaar wanen. Maar toch blijf ik verschieten van de arrogantie van de (Belgische) machthebbers als het er echt op aan komt te bewijzen dat "geen oorlog" wel wat meer is dan een slogan. Blijkbaar hadden Verhofstadt, Michel en consoorten gewoon de toestemming gekregen om een (binnenlands) nummertje op te voeren. De oorlog in Irak is reeds lang begonnen (eigenlijk nooit geƫindigd) en het komt er nu gewoon op aan deze te verkopen aan een ietwat anti-oorlogs gezinde bevolking. Enkele honderden activisten opppakken vormt geen belemmering. En als signaal naar andere actievoerders (en de gehele bevolking) kan dit trouwens tellen. Als er morgen (zondag 2/3) niet genoeg volk komt opdagen om de transporten te stoppen, en zelfs indien dit wel het geval zou zijn, is het dringend tijd dat de haven- en treinpersoneel zijn verantwoordelijk opneemt.