arch/ive/ief (2000 - 2005)

Meer dan 100 burgers illegaal aangehouden
by Forum voor Vredesactie. Saturday March 01, 2003 at 05:21 PM
forum@vredesactie.be 03/281.68.79

Vandaag 1 maart werden om 14 uur de deelnemers aan de actie 'Trainstopping, zet de vrede op het spoor' aangehouden op privé terrein nog voor de actie van start ging. Het was de bedoeling van de manifestanten om geweldloos en ludiek op en rond de goederenspoorlijn naar de Antwerpse haven te protesteren tegen de Amerikaans oorlogstransporten waaraan ook België zijn medewerking verleent.

MEER DAN 100 BURGERS ILLEGAAL AANGEHOUDEN

Vandaag 1 maart werden om 14 uur de deelnemers aan de actie 'Trainstopping, zet de vrede op het spoor' aangehouden op privé terrein nog voor de actie van start ging. Het was de bedoeling van de manifestanten om geweldloos en ludiek op en rond de goederenspoorlijn naar de Antwerpse haven te protesteren tegen de Amerikaans oorlogstransporten waaraan ook België zijn medewerking verleent.

Dit politieoptreden betekent een grove schending van de vrije meningsuiting en is bovendien volstrekt onwettelijk. Niet alleen worden de manifestanten opgepakt ver van de spoorlijn, ze worden ook, zonder huiszoekingsbevel, uit hun lokalen geplukt. Dit is machtsmisbruik van de grofste soort. De manifestanten worden preventief opgepakt, dit ligt volledig in de lijn van de logica van Bush en Blair die tegen Irak ook een preventieve oorlog willen voeren.

Deze ongehoorde aanpak op bevel van Minister Duquesne toont op schrijnende wijze aan dat onze rechtsstaat een lachertje is. Dit zijn methoden uit een politiestaat. In tijden van oorlogsvoorbereiding, zelfs voor een oorlog ver van ons land, wordt geen protest toegelaten. De manifestanten hebben niet eens de kans gehad te overwegen of ze effectief het treinverkeer wilden blokkeren, of alleen maar door hun aanwezigheid hun ongenoegen uiten over de oorlogstransporten.

In de spots van de internationale pers biedt België het hoofd aan de ergste haviken binnen de NAVO. Maar zijn eigen burgers, die dit beleid alleen maar willen ondersteunen en consequent doorvoeren in de praktijk, maakt het monddood.

Meer dan 100 mensen zijn aangehouden. De politie meldt dat de aanhouding 12 uur zou duren. Het is mogelijk dat de arrestanten een schadeclaim indienen omdat ze hun recht op demonstatie niet konden uitvoeren.

Sinds midden januari arriveren in de Antwerpse haven duizenden treinwagons geladen met Amerikaans legermateriaal om te verschepen naar de Golf. Over de legaliteit van deze transporten kunnen serieuze vragen gesteld worden. De V.S. dreigen al een hele tijd met oorlog, met of zonder VN-mandaat, en bereiden deze actief voor. Dit komt neer op agressie en is volgens de Nürnberg-principes een misdaad tegen de vrede. België maakt zich hieraan medeplichtig door deze transporten zomaar over zijn grondgebied te laten gebeuren. Verplichtingen in het kader van de NAVO kunnen nooit zover strekken dat misdaden tegen de vrede ongestoord plaatsvinden.

arrestanten in groendreef?
by autonomia Saturday March 01, 2003 at 06:20 PM

10 min geleden arrestantebusje begeleid door 3 overvalwagens van de federale politie in groendreefkazerne te Gent gearriveerd...
Zijn er inspirerende ideeen om nog actie te voeren?

Proficiat voor de aktievooerders
by Daniel Vehoeven Sunday March 02, 2003 at 01:09 AM
verdan@xs4all.be

Deze administratieve aanhouding legt de tweeslachtige houding van de moedige (???) Belgische regering bloot.

Ook wil ik iets zeggen over de aktiemethode. Door een uitgebreide aanwezigheid en door aktie te voeren met open vizier, valt het de overheid heel wat moeilijker deze aktivoerders te criminalizeren. Ook juridische intimidatie is bij dit soort akties veel moeilijker te organizeren. De aktievoerders kunnen met recht en reden aanklagen dat de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van betogen op een schandelijke manier geschonden is door het politieoptreden.

nog acties
by sam de taey Sunday March 02, 2003 at 09:30 AM
sam_detaey@hotmail.com

Goeiedag iedereen,
Er is nog een actie geplant om 11uur in Zwijndrecht dat is vlak tegen melsele!!!!
Het is echt schandalig wat hier allemaal gebeurt is.
zeker komen om 11uur in Zwijndrecht!!
sam

rode en groene huichelaars
by frans Monday March 03, 2003 at 08:33 PM

dergelijke actie van de politie (nog meer blauw op straat?) laat alleen maar zien hoe verschrikkelijk hypocriet alle leden van de regering en dus al de verkozenen van de regeringspartijen zijn: veel gekweik over vrede, mee vooraan opstappen in een anti-oorlogsbetoging om deze op die manier te recupereren als steun aan de regering, maar geen vinger uitsteken, geen actie, geen woord om de anmerikaanse pre-oorlogsinspanningen tegen te gaan. rode en groene huichelaars: wanneer verlaten jullie deze regering als protest tegen deze wapentransporten. wanneer verbieden jullie duquesne en co vredesmilitanten die hun burgerplicht uitoefenen, door de politie te laten oppakken als criminelen. waarom wordt de politie niet ingezet om de amerikanen hier gewoon te verbieden in ons land troepen en materieel te vervoeren. de politie is toch van ons land waar 80% van de bevolking die oorlog niet wil?
als de groene en rode leugenaars en dubbele tongen op de volgende anti-oorlogsbetoging nog willen meestappen vind ik dat we het recht hebben ze er gewoon uit te gooien.
ze manipuleren de anti-oorlogsbeweging eigenlijk tot medeplichtigen aan een conflict dat alleen maar draait om het bezit om olie. al dat geschreeuw over mensenrechten, kijk maar in belgië, je hebt niet eens het recht om echt te protesteren tegen de oorlog, om te protesteren in de lijfelijke actie!

als de hoge omes (lees onze regering) van de vrede spreken, weet het gewone volk dat het oorlog is.

als de hoge omes de oorlog vervloeken
zijn de mobilisatieorders al onderweg.
(bertolt brecht, 1939)

stop usa!