arch/ive/ief (2000 - 2005)

Copkussenfight tegen nationalisme, fascisme, racisme,...
by Sociaal Centrum Saturday March 01, 2003 at 01:07 PM
squat.net/leuven

Direkte axie tegen de rechtse fascisten van het NSV werd onverhoopt sukses. Een verslag van achter de barricades. Een repliek op de vele leugens, insinuaties enz die door autoritair 'links' worden verspreid. Oordeel zelf!

©OPKUSSENFIGHT TEGEN NATIONALISME, FASCISME, RACISME ONVERHOOPT SUCCES

HET AXIEGEBEUREN

Eens om de drie jaar is het verzamelen geblazen in Leuven; heelder bussen neo-nazi's en rechtse fascisten komen dan afgezakt richting de 'studentenstad' voor wat in se niet veel meer is dan een stukje lugubere folklore. Het bruine gespuis heeft zich gestropt -"aanspannen die strop!"- en toont zich van haar 'mooiste' kant; gedisciplineerd en in formatie. Wie gekleurd is, is gezien! Aan de overzijde, maar steeds op veilige afstand, heb je de stadswandeling van verzameld 'links'. En ook dit is een deel van de traditie geworden. Het politburo roept op tot een verbod op het NSV, deze laatste denken er dan weer ook precies zo over als het gaat over de bewegingsvrijheid van hun 'linkse' opponenten. Het scenario ligt al een aantal jaren vast; langs de ene kant heb je een 200-tal kaalhoofdige compulsieve salutandis en manklopende collaboratie-nostalgici die zwaar verdedigd worden door de ordediensten en aan de andere kant heb je een duizendtal veelal goedbedoelende tegenmanifestanten die zich nu eens door de stalinisten van de PVDA en dan weer door Irritant Links laten recupereren. Maar wat een hoogdag der tradities hoorde te worden, 'ontaardde' in een nooit geziene hoogmis van direct verzet!
De tegenbetogersters lieten zich dit jaar recuperen door Blockbuster -of was het nu Internationaal Verzet, Irritant Links, Alternatief Linkse Studenten, soit het rode boekje en de partijdiktatuur zijn nooit ver weg- die het op een akkoordje gooiden met de flikken, hun eigen ordediensten van over heel het land lieten overkomen en er niet voor terugdeinzden de 'anarchisten' voorafgaandelijk in een slecht daglicht te stellen en zelfs te linken aan de flikken. Ach, ook dat laatste heeft veel van doen met een lange traditie. Autoritair 'links' en extreem-rechts lijken elkaar wel vaker te vinden in hun afkeer voor het vrijheidslievende streven der anarchisten. Maar anarchisten geven niet veel om tradities, om het monopolie van het geweld door de staat, om het diktaat van het partijburo,... Fascisten moeten niet buiten de wet gesteld worden, ze moeten van de straat geslagen worden! Wetten, dat is iets voor de demokraten die mensen illegaliseren en de verstikkingsdood in sturen en voor fascisten van 'links' en rechts.
Ziedaar, ondanks de belegering van de binnenstad kwamen daar plots een hondertal anarchisten uit het niets opgedaagd met hun inboedel, vastberaden de weg van het NSV te blokkeren. Hoofdzakelijk 'gewapend' met kussens en wat rollend materiaal trokken ze de Tiensestraat op, richting het NSV-parcours. De politie koos er duidelijk voor om de verdediging van de bruine mars op zich te nemen. In geen tijd werd er een impressionante barricade opgesteld met erachter enkele tientallen vastberaden anarchisten. Al vlug groeide de groep uit tot een vijfhonderdtal mensen die vastberaden waren de extreem-rechtse betoging te stoppen. De betoging van het NSV vertrok uiteindelijk met een vertraging van meer dan een uur en moest nog meermaals in bescherming genomen worden door de flikken. Intussen geraakten tal van misnoegde tegenbetogersters -de stadswandeling had dankzij de voortreffelijke collaboratie tussen de organisatoren en de geuniformeerde ordediensten niet veel om het lijf- danig geïnspireerd door de anarchistische vonk.
Nadat het waterkanon werd ingezet ter verdediging van de rechtse fascisten was het hek van de dam. In tegenstelling tot de vertegenwoordigersters van Mao, Stalin, Trotski en andere macabere figuren uit de meer zwarte periodes van onze geschiedenis zijn wij niet bereid om meteen te wijken voor de macht van de staat. Een staat (en kapitaal) die duidelijk bewezen heeft er niet voor terug te deinzen zich van het fascisme te bedienen om haar belangen te verdedigen. Wij roepen vandaag drie maal victorie. Eénmaal voor het niet mis te verstane signaal dat we richting de rechtse fascisten stuurden. Eénmaal voor het feit dat we enkele honderden mensen wisten te inspireren en te mobiliseren door onze vastberadenheid en spontaneïteit. En tot slot éénmaal omdat er twee flikken -zij het slechts voor korte tijd- geveld zijn. Voor de volgende afspraak onthouden we alvast de collaboratie van autoritair 'links', het lak dat vele tegenmanifesten hebben aan de orders van de partij, de inspirerende kracht die uitgaat van directe radicale acties, de wraakacties van de flikken die lustig intimmerden op mensen die totaal geïsoleerd waren en het feit dat het NSV maar beter op de steun en de bescherming van de burgervader kan rekenen als ze in Leuven komen marcheren. Sterf, nazi sterf! Misschien kan onze burgervader de truk met het hoofdkussen nog eens beter uitleggen, dan kan het feest de volgende keer volledig in het teken van de bevrijding staan. Opdat een kaakslag voor het flamingantisme, ook effectief een kaakslag moge zijn.
U kunt onze vastberadenheid tegenover de optochten van extreem-rechts best verklaren als een soort van straatgeweld, u mag ons gerust een bende relschoppers noemen,... maar zelfs het inhoudsloze gebrul van bepaalde media kan de werkelijkheid van de wekelijkse volkskeukens, de weggeefwinkels, Food not Bombs,... niet overstemmen!

ACHTERGROND

Speculaties over Vlaamse normen en waarden werden ons de laatste weken weer naar het hoofd geslingerd. Moeten we ons nu al verblijden met een 'verniéuwde Vlaamse identiteit'? We vrezen dat de Verlichting opnieuw wordt voorgeschoteld... Vlaams, wat is dat? En werd zoiets dan eindelijk 'een volk' tijdens die Verlichting?? Evolutie en op tijd zijn??? De moderne mens moet ontwikkelen...

Hadden we elkaar niet beloofd om steeds te luisteren? ... Ach, grote woorden, weinig afwerking; dachten we zo. En dat terwijl er zoveel wordt verzwegen en bedrogen. 'Vlaanderens open-debat-cultuur' wordt bedisseld in het parlement en in intellectualistische dronkemansclubjes van stijve egotrippers zoals het NSV. Op straat bleef intussen de stilte teren rond het 'Vlaams debat'..
- Vandaag blijkt huidig NSV-voorzitter Maarten 'Vandaal' er niet vies van in artikels op te roepen tot de 'Vlaamse' onafhankelijkheid, onder het mom van Waals parasitisme en in naam van cultuurnationalisme. Hij laat tevens weten dat steun aan vluchtelingen een racistische daad jegens het Vlaamse volk is.
- Intussen zorgt het NSV in coalitie met onder andere de NVA ('voor 6 miljoen Vlamingen') en TAK voor een ideëenindoctrinatie van de Leuvense student, bezoeker, inwoner. Zelden passeren we nog een lantarenpaal zonder te hoeven kokhalzen. Stickers van Vlaamsche leeuwtjes gespekt van angstindoctrinatie en bevreemding kleuren het Leuvense straatbeeld bruin.
- NSV-vriendje en ideologische strijdkompaan Voorpost werft op haar web-site voor de NSV-betoging. Voorpost is een bende neo-nazi's die fascistische ideologen herdenkt. Voorpost organiseert lezingen door bv. Roeland Raes, negationistische ondervoorzitter van jawel! Het Vlaamsch Blok.
Het NSV is een kweekvijver voor mandatarissen van het Vlaams Vierkant. Hiertoe verschaft ze onderdak aan nostalgici van het nazisme, fascistische regimes in Zuid-Amerika, het apartheidsregime in Zuid-Afrika, enz. Hun liederen bulken van seksistische en racistische ideeën, heimwee naar het koloniale regime in Kongo en odes aan de slavernij, ... En daarmee zijn nog niet alle koppen van de Vlaamsche draak ontmaskerd...

We schrijven zondag 23 februari; in Steenokkerzeel, waar nog steeds een boel vluchtelingen gevangen zitten, werd het in- en uitsluitingsdenken dat gepaard gaat met het 'volkeren'-denken aangevallen via een confrontatie met de politie. Wij stellen dat er maar één volk is, maar hogervernoemde beleidsmakers en bijhorende instanties houden ons voor dat we ons steeds moeten aanpassen aan de dominante waarden en normen, die veelal worden voorgesteld als een 'Vlaamse identiteit'. De aktie werd platgewalst onder politiegeweld En zo kwamen we weer terecht in een impasse in een wereld vol onrecht. De stilte blijft teren. En wat is die 'Vlaamse cultuur' dan méér dan een afgekookt excuus om dit stinkend rijk regiootje potdicht af te sluiten voor zogeheten culturele barbaren? Open debat, onze reten! De creatie van de natie om te werken voor de hemel kan ons gestolen worden, en net zo ook een Vlaams conservenblik!

En toen dachten we: nu is het genoeg! Suske, Wiske en tante Sidonie deelden onze ontevredenheid en Silly Zonder Steen goot hun laatste avontuur in een muurkrant. Samen roepen wij op de grenzen van het nationalisme te bepalen, en neonazis zo weinig mogelijk bewegingsruimte te laten. Een muurkrant geplakt op de Leuvense straten schreeuwt: doorbreek de onverschilligheid en het egoïsme! Wij roepen op tot een zerotolerantie ten oprichte van het rechtste ideëengoed en zijn trouwe jakhalzen genaamd nationalisme, negationisme, seksisme, racisme,… Alle vluchtelingen vrij! For shame and fame!

We schrijven donderdag, 27 februari 2003, we komen op straat om ons te bevrijden van het rechtse gedachtengoed. Omdat het repressief apparaat moet onderdrukt worden. Omdat cultuur steeds opnieuw gemaakt wordt en wij streven naar een vrije cultuur, een cultuur van gemeenschappelijke basisrechten (zoals bv. voedsel, huisvesting, water, vrijheid van migratie,...). Omdat elke goedwillende een mens in glorie mag zijn.


Anarchistische groetjes vanwege het sociaal centrum en haar vrienden en vriendinnetjes

Blokkade: Ja! Stenen: Nee!
by Koenraad Depauw (LSP) Saturday March 01, 2003 at 03:37 PM

Beste,

Marxisten en ook anarchisten zijn nogal bedreven in de leer der tegenstellingen. In bovenstaand artikel wordt dan ook afgedaan alsof "directe actie" tegengesteld is aan een rustige betoging, en al wie oproept om te betogen eigenlijk tegen directe actie is. Nergens wordt echter opgemerkt dat een betoging van 1000 antifascisten effectieve directe actie heeft mogelijk gemaakt.

Integendeel: er wordt gezegd dat de organisatoren van de betoging "collaborateurs" zijn omdat ze afspraken maakten met de politie, dat tegenbetogers zich lieten recupereren, en dat de overwinning die van de anarchisten is. Over sectarisme gesproken!!

Wij zijn steeds duidelijk geweest over het feit dat wij (LSP) een betoging organiseren om het NSV te stoppen. Van 19u tot 20u30 verliep een rustige betoging. We hadden verschillende scenario's uitgestippeld. We gingen trachten de betoging verder te zetten, zover mogelijk richting Ladeuzeplein, zodat de NSV-betoging vast zou lopen midden in het stad. Wij gaan er van uit dat wanneer je een geweldloze massa van duizend man achter je hebt je veel sterker bent dan met tien man en duizend stenen.

Het was al van in het begin duidelijk. De politie zou ons niet doorlaten en we hadden helemaal geen zin om de TV-camera's beelden te geven van vechtende betogers. Plan B dan maar. De betoging werd ontbonden en er werd opgeroepen dat iedereen die dat wou, terug kon verzamelen aan het Ladeuzeplein en dat we via een geweldloze, maar assertieve manier gingen proberen het NSV te stoppen, door sit-ins, menselijke blokkades, etc. Hierop trokken, zo'n duizendtal mensen het centrum terug in op zoek naar het NSV.

Ook ALS'ers gingen een kijkje nemen op de actie van de anarchisten. Die startte met een 50-tal vaak gemaskerde jongeren en trachtte een barricade op te werpen van zetels en fietsen. Het duurde geen minuut of de politie had ook door dat zo'n klein groepje, niet gesteund door een brede massa gemakkelijk te criminaliseren viel. Een beetje waterkanon en de stenen vlogen al in het rond. Een slagveld en een slag in het gezicht van elke antifascist.

De anarchisten hebben gelijk als ze stellen dat directe actie de enige oplossing is om het NSV tegen te houden. De vraag hoe je zoiets organiseert en opbouwt snappen ze al 150 jaar niet. Ook Bakunin (ook de anarchisten hebben leiders gehad!!) dacht dat je enkel actie kon voeren via kleine gewapende geheime groepen. Vandaag vergissen de anarchisten zich nog steeds.

LSP had als doel via het mobiliseren naar een betoging

1. bekend te maken dat er nood is aan actie tegen NSV
2. een betoging te organiseren voor de brede massa
3. in die betoging tussen te komen en de vraag naar nieuwe politieke ideeën te bevredigen
4. de betoging te gebruiken als startschot voor een effectieve geweldloze blokkade tegen NSV

>In geen tijd werd er een impressionante barricade >opgesteld met erachter enkele tientallen vastberaden <anarchisten. Al vlug groeide de groep uit tot een <vijfhonderdtal mensen die vastberaden waren de extreem-<rechtse betoging te stoppen.

Hierin beschrijft de opsteller van dit artikel hoe een tiental actievoerder "spontaan" groeide naar vijfhonderd. Misschien had dit iets te maken maken met het feit dat de betoging gedaan was en daar was opgeroepen om terug het stad in te gaan om het NSV geweldloos te blokkeren?

Laat het gescheld op LSP maar achterwege. 2 weken dag in dag uit werken (en dus geen jointjes smoren en mijnen hond kammen) is het geweest voor een hele ploeg van LSP, met een duidelijke visie en strategie over hoe het NSV te stoppen, niet alleen fysiek, maar ook op politiek vlak.

Als er geen betoging was geweest, als de ALS'ers niet in elke les waren gaan spreken, dan hadden jullie daar met jullie 50 man eens goed van de wapenstok gekregen, met een beetje geluk net niet opgepakt geweest (of is dat stoer bij de @?) en had het NSV vrijd spel gekregen.

Vandaag is het NSV gestopt geweest, eerst door jullie geweld, daarna gelukkig door de tegenbetoging die het stad in trok, met enkele tienvouden dan julie Robin Hoods. Een overwinning op het punt van effectieve demoralisatie en nederlaag van en voor het NSV.

De prijs die we betalen door jullie stommiteit (gooien van stenen, fietsen gebruiken als schild en ander geweld, een hele straat die een slagveld werd) is TV-beelden die de gemiddelde mens in België doet verschieten. Of het VB daar nu veel van zal winnen, dat denk ik niet, maar het staat echt wel de geloofwaardigheid van een links alternatief in de weg.

Dus:
directe actie: JA!!
stenen: NEE!!
hoe dan wel?
MASSAMOBILISATIE
Waarom
OMDAT GEWELD DOOR DE BURGERIJ GEBRUIKT WORDT OM ONS TE CRIMINALISEREN EN TE SPLITSEN VAN DE BREDE KLASSE

Gesnopen?

Koenraad Depauw

PS: je hoeft niet bij LSP te zitten of linkse socialist te zijn om dit te snappen hoor.

goedwillende mensen ??
by lephare Saturday March 01, 2003 at 03:41 PM

Onverhoopt succes ? Een tactische en strategische blunder van formaat. Het anti-fascisme als voorwendsel om een robbertje te gaan vechten. Jullie staan volledig geïsoleerd binnen links - provocateurs en marginalen.

vermomde nsv-ers
by j byloos Saturday March 01, 2003 at 05:48 PM

Het NSV mag zich gelukkig prijzen met haar zichzelf anarchistisch noemende bondgenoten. In heel Vlaanderen op de buis en er het best afkomen. Zie je wel dat zij fatsoenlijke mensen zijn, in tegenstelling met het stenengooiend tuig wiens acties op de hele tegenbetoging afstralen… Honderdduizenden Vlamingen zagen hoe eigendommen van doorsnee mensen zoals zijzelf in de vernieling geholpen werden.
Iemand die wil overtuigen dat Vlaams Blok of NSV wolven in schapenvacht zijn krijgt het dankzij jullie nog wat moeilijker.

Als blijkt dat jullie eigenlijk vermomde NSV-ers waren zou me dat niet eens verwonderen. Maar zover hoeven ze niet eens te gaan. Een rustige wandeling organiseren, jezelf kalm houden en een paar nuttige idioten maken er telkens weer, gratis en voor niks, graag gedaan, gegarandeerd een succes van.

De ware aard van het beest zal pas duidelijk worden als het zich groot en sterk genoeg waant. Ondertussen hangt het de respectabiliteit zelve uit en voedt zich met manipulatie en mistgordijnen daarin geholpen door het soort van volk dat droomt van een vierde rijk waarin ze zichzelf een glorieuze rol als verzetsheld toebedelen.
Anarchisten en NSV, één strijd !

absurd
by anoniem Saturday March 01, 2003 at 08:55 PM

Anarchisten en nsv, één strijd! Absurde opmerking..

pfff....
by Kengred Saturday March 01, 2003 at 09:25 PM

de intelegentiegraad van de reacties op Indymedia gaan me echt wel over het hoofd....
- grote praat voor wat stenen gooien is inderdaad flauw
- "de brede klasse" is dat een nieuw modewoord voor arbeidersklasse? Net als ultraglobalisatie dat is voor imperialisme?
- links, marginalen, provocateurs, fascisten... ik dacht dat de mening van de gehoede burgerij ons geen scheet kon maken. Maar als jullie dan toch graag in hun verdeelpolitiek strappen, doe maar...

Weet je wat, jullie zijn allemaal terroristen want tegen de oorlog (ja zo hoog vliegen jullie reacties, echt waar).

Allé slaap wel, morgen revolutie; vergeet jullie boterhammen niet!

Mijne fiets aan diggelen: klootzakken!
by Valentino Clandestino Saturday March 01, 2003 at 09:53 PM

Eigenaars van bmw's werden tenminste gewaarschuwd.

koenraad depauw???
by steen Sunday March 02, 2003 at 09:25 PM

Onze strijd(anarchistiese) beperkt zich tenminste niet tot het ronselen van mogelijke volgelingen,die zich daarna kunnen bezig houden met de meest idiote complottheorie uit te vinden en de meest saaie "wandelingen"te "organiseren"(naast het uitdelen van regenafstotende vuilzakken en komieke lectuur natuurlijk).