arch/ive/ief (2000 - 2005)

Directe actie tegen NSV
by Peter Morlion Friday February 28, 2003 at 09:46 PM
dikkexpierre@yahoo.com

Als antwoord op de NSV-betoging in Leuven besloten de anarchisten de weg te versperren. De politie stak daar (deels) een stokje (en een matrakje) tussen, maar het NSV werd toch nog opgehouden.

De bedoeling van de actie was dat men uit een leegstaand pand met zetels op wielen gingen stormen en die enkele 10tallen meters verderop, voorbij het kruispunt van de Tiense straat, aan Alma 1 gingen zetten. Die zouden vastgezet worden met een kabel waarna er nog oude fietsen en ander materiaal bij zou komen om zo een deftige barricade te bouwen.
Het werd lang wachten in het leegstaand pand maar na een tijdje was het lopen geblazen. De zetels werden richting het kruispunt gerold waar de politie stond helaas min of meer klaar stond. Dan maar kegelen. De politie begon direct lustig te meppen waardoor iedereen een beetje terugzakte. Gelukkig werden ook de kussens van de zetels gebruikt waardoor misschien toch een paar slagen konden worden opgevangen. Ook de politie trekte zich een deel terug zodat de groep opgesplitst werd in een deel die naar rechts ging (Vesaliusstraat?) en een deel die achterbleef (enige onduidelijkheid zeker?).
Er werd geroepen en sommigen smeten met fietsen of stenen. De rookbommen/fakkels zorgden voor een extra tintje. Of ze veel hielpen weet ik niet, misschien kon de politie daardoor moeilijker fotos trekken? Al snel kwamen andere jongeren toe, waarvan sommigen keken en anderen dan weer meesmeten met stenen. Velen keken ook vanuit hun raam mee.
De politie spoot een twee/drietal keren met hun kanon maar dat joeg de groepen niet direct weg. Toen de groep in de Vesaliusstraat(?) doorhad dat ze er met niet te veel stond (merendeel ramptoeristen) keerden ze terug in de Tiense waar al een deftige barricade was opgeworpen (met onder andere een vuilniscontainer). Daar werd er weer gesmeten en al bij al was het dus een beetje wachten (waarschijnlijk ook voor het NSV). Telkens een steen raak was klonk er triomfantelijk gejoel. De politie besloot na een tijdje dat hun bedtijd niet meer zover was dus moest iedereen naar huis: het waterkanon werd nog een tweetal keren ingezet voor iedereen de barricade begon te verlaten. De sproeiwagen/het waterkanon (er bestaat een verschil dacht ik) ging al spuitend vooruit en de politieagenten wandelden mee. De actievoerders verscholen zich achter de barricade waar ze weinig last ondervonden van het water (beetje koud en nat, pff). Wel begon iedereen zich terug te trekken toen de politie langs de zijkantjes toch nog langs de barricade kon glippen.
Blijkbaar heeft de wagen/het kanon zich dan nog vastgereden in de barricade (stevig materiaal dus) maar na een tijdje geraakte ze er wel door. Er werd nog een keer gedoucht, maar na een tijdje besloot de groep dat ze ging vertrekken. Wie nog wou blijven mocht maar ik denk niet dat het er veel waren.

Opmerking: ik ben niet van de groep die het georganiseerd heeft, maar wou dit toch wel op Indymedia zetten aangezien dit platform er ook wel voor dient.

pm

Leuven Vlaams
by Edith Saturday March 01, 2003 at 12:00 AM
edith.legrand@skynet.be

Rond 11.30 ben ik daar gepasseerd. Dat oorlogstafereel voelde vreemd aan. Het ademde wat de sfeer van Leuven Vlaams in 1968. Toen streden we om een Vlaamse identiteit met waardigheid.

Dat NSV van vandaag staat voor decadentie, verheerlijking van de onverdraagzaamheid¨, het egoïsme, de kortzichtigheid en meer onfraaie anti-waarden.

Mijn sympathie is voor de linkse studenten die het fascisme bestrijden.

sympathie?
by johan Saturday March 01, 2003 at 11:59 AM

Mijn sympathie is bij de geweldloze betogers. Ik vind het prima dat zij bv op de Bondgenotenlaan de betoging hebben tegengehouden. Zelf heb ik ook in de rug van de betoging tegenbetoogd.

Maar het nut van de vernielingen door enkele hooligans zie ik werkelijk niet in. Denk je nu echt dat je daarmee iets verandert?
Ja, ik geloof van wel. Er zijn weer wat mensen die de linkse tegenbetogers als gevaarlijker aanzien dan het NSV zelf.
En dat ligt heus niet alleen aan de media. De NSV-betoging was nu eenmaal rustig en de anarchistische blokkade niet.
Zelfs al brengen de media een mooie reportage met aandacht voor zowel NSV als de geweldloze tegenbetogers, en dan iets over de rellen, is dat hetgeen de mensen onthouden.

anarchisten of vermomde NSV'ers ?
by j byloos Saturday March 01, 2003 at 02:11 PM

Het NSV mag zich gelukkig prijzen met haar zichzelf anarchistisch noemende bondgenoten. In heel Vlaanderen op de buis en er het best afkomen. Zie je wel dat zij best fatsoenlijke mensen zijn, in tegenstelling met het stenengooiend tuig wiens acties op de hele tegenbetoging afstralen. Honderdduizenden Vlamingen zagen hoe eigendommen van doorsnee mensen zoals zijzelf in de vernieling geholpen werden.
Iemand die mensen wil overtuigen dat Vlaams Blok of NSV wolven in schapenvacht zijn krijgt het dankzij jullie nog wat moeilijker. Het is duidelijk wie hier het schaap en wie hier de wolf was.
Als moest blijken dat jullie door het NSV betaald werden zou me dat zelfs niet verwonderen. Maar zover hoeven ze niet eens te gaan. Een rustige wandeling organiseren, jezelf kalm houden en een paar nuttige idioten maken er gegarandeerd een succes van.

anarchisten of vermomde nsv-ers
by willy Saturday March 01, 2003 at 02:23 PM

Het NSV mag zich gelukkig prijzen met haar zichzelf anarchistisch noemende bondgenoten. In heel Vlaanderen op de buis en er het best afkomen. Zie je wel dat zij best fatsoenlijke mensen zijn, in tegenstelling met het stenengooiend tuig wiens acties op de hele tegenbetoging afstralen. Honderdduizenden Vlamingen zagen hoe eigendommen van doorsnee mensen zoals zijzelf in de vernieling geholpen werden.
Iemand die mensen wil overtuigen dat Vlaams Blok of NSV wolven in schapenvacht zijn krijgt het dankzij jullie nog wat moeilijker. Het is duidelijk wie hier het schaap en wie hier de wolf was.
Als moest blijken dat jullie door het NSV betaald werden zou me dat zelfs niet verwonderen. Maar zover hoeven ze niet eens te gaan. Een rustige wandeling organiseren, jezelf kalm houden en een paar nuttige idioten maken er gegarandeerd een succes van.

zielig
by sambalman Saturday March 01, 2003 at 03:11 PM

het uis zielig als je je punt moet maken door je commentaar 10 keer onder elkaar af te drukken. het zou mij niet verbazen als de helft van die zeikers hier voor de politie werkt. klinkt dat onnozel? wel, dan weet je wat ik van uw uitspraak vind, vermomde burgerman.
wat zijn jullie ouders in de tweede wereldoorlog gaan doen? werden er toen in het gevecht tegen een stel fascistische poppetjes(gemanipuleerde bevolking) geen ruiten vernield? zelfs iets meer...
wij laten het vierde rijk niet marcheren, jullie wel.
ze zijn even verheugd met uw wandelingen.

om de 3 jaar wandelen en toch nog commentaar
by kengred Saturday March 01, 2003 at 09:47 PM

geachte wandelende "antifascisten",

Er zijn van die mensen die dag in dag uit oog in oog staan met dat NSV krapuul, die hun ruiten doen sneuvelen (in kraakpanden, cafés, huizen, auto's...) terwijl jullie braaf in de les moraal zitten of boodschappen doen bij Delhaize. Dat diezelfde mensen een stadswandeling tegen nazi's nogal absurd vinden kan ik maar al te goed begrijpen... ook ik heb een hekel aan stoerdoenerij, vandalisme voor de lol, etc...maar wandelen tegen fascisme gaat me echt wel over het hoofd!
Maar jullie bende kleinburgerlijke etters hangen m'n keel uit; jullie zijn dit 'burgerlijke vlaanderen' dat geschokeerd is bij het zien van anarchisten! En ja hoor, het is met jullie betogingen dat het NSV, VB etc...zich kreupel lacht, lees er hun lektuur maar op na. Met radicale antifa's kunnen ze al minder lachen (niet dat ik ze hier wil ophemelen).
Ik krijg t'schijt van de moraalridders op deze site; loop allemaal naar jullie o zo brave burgerlijke maan!

kleinburgerlijk
by johan Saturday March 01, 2003 at 10:46 PM

Ikzelf heb zelf een diefstal en vandalisme meegemaakt voor mijn neus door een aantal NSV'ers.

Desondanks vind ik de actie van de anarchisten niet de juiste actie, juist omdat je kan weten dat er daarop zal gefocused worden, en omdat mensen die dat nieuws te horen krijgen absoluut niet weten welke misdaden van NSV eraan vooraf zijn gegaan.

Je moet eens vanop afstand durven bekijken wat het resultaat is van met stenen smijten op zo'n actie. Mijns inziens worden enkel het NSV en het Vlaams Blok daar beter van.

Mensen die sabotage pleegden in het verzet deden dat -neem ik aan- ook enkel als hun actie iets tot resultaat had.