arch/ive/ief (2000 - 2005)

Laïs tegen het "Eigen Folk eerst"-artikel in De Morgen
by Reactie via Muziekcentrum Vlaanderen Friday February 28, 2003 at 02:06 PM

Een reactie van de folkgroep Laïs op een nogal merkwaardig artikel in De Morgen (in de nasleep van de 'zaak' Soetkin Collier)(jpe)

Laïs reageerde gisteren via een persbericht terecht verontwaardigd op het artikel 'eigen folk eerst' (De Morgen, pag.29, 22/02/03) waarin Douglas De Coninck en Jeroen De Preter de gouden Laïs-stemmen een zwart timbre toebedelen. Beide auteurs hebben inmiddels toegegeven dat het artikel op foute informatie berust en bieden hun excuses aan.

Via een persbericht ontkent Laïs elke band met extreem-rechtse of verwante organisaties, verwerpt deze ideeën volledig en hoeft bijgevolg helemaal niets te verloochenen. Verder betreuren ze dat een krant die toch beweert een kwaliteitskrant te zijn zich onder het mom van "onderzoeksjournalistiek" te buiten gaat aan proza de rioolpers waardig en zich bovendien leent tot ongefilterd gebruik van 'bronnen' uit extreem rechtse hoek.

De groep wordt hierin gesteund door vele collega's. Ron Reuman (drummer van Laïs) reageerde gisteren via een lezersbrief op de aantijgingen en de toon van het bewuste artikel. Een citaat: "blijkbaar is muziek sterk genoeg om taal, gemeenschap, cultuur en politiek te overstijgen. Een fantastische manier om de democratie te laten bloeien. Jammer dat jullie dit op zo'n populistische manier omhakken. Het zieligste van de hele zaak is dat een krant als De Morgen zich hier juist verlaagt tot sloganeske taal, een zeer ongenuanceerd beeld ophangt, veralgemeent naar de hele 'folkwereld... Het klopt als een bus dat extreem-rechts zich de folkmuziek toe-eigent, maar u moest eens weten tot hoeveel frustratie dat leidt en hoe deze muzikanten dan moeten vechten om het tegendeel te bewijzen. Uw artikel is weer een stap terug. Dank u wel." (De Morgen, 25/02/03)

In de krant van 26 februari 'excuseren' de journalisten zich voor hun ondoordachte aanpak. "Annelies Brosens en Jorunn Bauweraerts zijn nooit lid geweest van NSV, ook niet toen ze veertien of vijftien waren, of jonger. Of ouder. Nooit. Onze informatie was fout..." (De Morgen, pag. 32, 26/02/03).

Ontslag,
by Zweistein the First Friday February 28, 2003 at 03:06 PM
zweistein@comic.com


enkel ontslag verdient in deze zaak ontzag. Excuses zijn onvoldoende, deze fouten kun je als journalisten NIET maken.

2stein1

zweinerij
by Michiel Friday February 28, 2003 at 05:30 PM

Meneertje zweinstein, die fouten worden dagelijks door honderden journalisten gemaakt. Volgens mij zijn het 2 journalisten die zich in andere zaken op andere tijden wel op een goede manier dingen wisten te brengen. Ook al raakt het je persoonlijk als er op grootschalige manier iets wordt verspreid dat foutief is, de wereld blijft gewoon doordraaien!

'Eigen Folk Eerst' ?
by 2stein1 Friday February 28, 2003 at 09:10 PM

kan niet. Ontslag dus, niet meer, niet minder. Je moet zeker geen zweistein heten, om dat te weten.

als de Morgen al niet meer mag blunderen?
by DDT Friday February 28, 2003 at 11:41 PM

Komaan zeg, ontslag?
Als De Morgen al geen enorme blunders meer mag maken, waar gaan we dan naartoe?
Dat blad is daarop gebouwd!
Voort gaat de jacht op snode fasco's die de doedelzak spelen en daar zelfs nog niet beschaamd voor zijn ook!
Lees de Knack, zelfs daarin worden ze nu openlijk uitgelachen, die knoeiers van De Morgen.