arch/ive/ief (2000 - 2005)

TrainSTOPping in Italië : video's en overzicht acties
by lize Friday February 28, 2003 at 12:14 AM

In Italië wordt sinds vorige vrijdag overal actie gevoerd tegen de massale wapentransporten van het Amerikaanse leger. Langs het ganse treinnetwerk proberen activisten te verhinderen dat 28 konvooien legermaterieel uit de Amerikaanse basis bij Vicenza de basis bij Pisa (Camp Darby) kunnen bereiken, waarna het in de nabijgelegen haven van Livorno zal worden ingescheept richting Turkije. De vredesactivisten houden sit-ins op de sporen van belangrijke kruispunten en stations en spreiden spandoeken tegen de oorlog uit. Overal worden de activisten door de politie van het spoor gesleept, administratief aangehouden en daarna vrijgelaten. In het goederenstation van Verona komt het even tot relletjes met de politie, waarbij 2 activisten gewond raken.

"We spelen vandaag politie en bandietje" verklaren de activisten, "maar wie is hier eigenlijk de politie en wie de bandiet ?".

Een groepje activisten slaagt erin de politie af te leiden door met een 'overvalwagen' een vals doelwit uit te kiezen. Ondertussen bestormen drie andere auto's met activisten het spoor op een andere plek en houden ze een sit-in tot ze uiteindelijk door de puffende agenten (want enkele km's verderop) worden weggesleept. De machinist van een passagierstrein op het andere spoor vertraagt en begroet de activisten met een gebalde vuist vanuit zijn locomotief. Passagiers moedigen de actievoerders aan met luid gejuich en handgeklap. "Pace ! ", "Stop the global war".

Het enthousiasme is groot : er zijn 5 luchtballonnen met activisten in aantocht en de 'kikvorsmannen' liggen klaar in het kanaal tussen Pisa en Livorno, om ook 'in laatste instantie' de inscheping te proberen verhinderen. Ook op de autowegen wordt actie gevoerd, want 150 legerwagens doorkruisen op dit moment heel Italië (in totaal telt Italië maar liefst 113 Amerikaanse legerbasissen !!). De activisten kunnen rekenen op de hulp van de regionale spoorwegvakbond van Toscane, die een communiqué heeft uitgevaardigd dat stelt dat "de vakbondsleden onder geen enkel beding bereid zijn hun arbeid in dienst te stellen van de oorlog".

Niet alleen de treinen, maar ook de vrachtwagens die wapens transporteren worden door de activisten geviseerd. In het goederenstation loopt het mis als de politie gewelddadig chargeert tegen een sit-in die beide uitgangen van het goederenstation in Verona blokkeert. Twee jongeren van 23 en 27 jaar oud moeten voor verzorging in het ziekenhuis worden opgenomen.26 activisten worden administratief aangehouden en daarna vrijgelaten, maar riskeren een vervolging wegens 'het bijwonen van een niet toegelaten demonstratie'.

Een gerucht dat een militair konvooi zou langskomen brengt onmiddellijk een leger activisten op de been. In Rimini wordt het station meteen bezet, 'want er zou een konvooi met militair materieel via de haven van Rimini en de Adriatische zee naar Turkije verscheept worden. Het gaat er vooral om ìets te doen, al was het maar de symbolische bezetting van de kantoren van Trenitalia (in Firenze, Brescia en Palermo), het organiseren van een betoging (10.000 mensen in Pisa) of het vormen van een mensenketting rond het station (Padova).

Op enkele videofragmenten van imc italy (mét nederlands commentaar) kan je de sfeer tijdens de TrainSTOPping acties in Italië opsnuiven. Een opwarmertje voor dit weekend in Melsele, voor de grote TrainSTOPping actie in België.