arch/ive/ief (2000 - 2005)

Verslag NSV-betoging
by SAP-POS Thursday February 27, 2003 at 09:54 PM
sap-pos@freegates.be 02/523.40.23 Plantinstraat 29, 1070 Brussel

Vanavond vond er een antifascistische betoging in Leuven plaats tegen de NSV-mars, een fascistische studentenclub die nauwe banden heeft met het Vlaams Blok. Dit werd georganiseerd door een comité tegen fascisme waarin SAP en LSP een sleutelrol speelden.

Vanavond vond er een antifascistische betoging in Leuven plaats tegen de NSV-mars, een fascistische studentenclub die nauwe banden heeft met het Vlaams Blok. Dit werd georganiseerd door een comité tegen fascisme waarin SAP en LSP een sleutelrol speelden.

Aan de betoging namen een duizendtal mensen deel, vooral Leuvense studenten. De betoging is zonder incidenten verlopen en de organisatoren spreken van een succes. Na de betoging trokken anarchistische activisten een blokkade op tegen de NSV waarbij zij trachtten deze extreem-rechtse mars de pas af te snijden. Helaas werd deze blokkade uit de weg geruimd door de politie.

Op dit moment (half tien) trekken nog steeds groepen betogers door de Leuvense straten en de politie tracht hen in te sluiten, allicht zijn de eerste arrestaties reeds gevallen. De NSV-betoging bracht een schamele honderd mensen op de been. Voor de zoveelste keer kwam er dus een veelvoud aan antifascisten op straat. No pasaran!

Wattefok
by Jezus Thursday February 27, 2003 at 10:25 PM

Die marginale zuipschuiten doen wederom een optocht zoals elk jaar.. waarombetogen jullie niet mee??? Jullie zijn toch ook tegen bologna

PS komen jullie op met een eigen verkiezingslijst??
Linkse Socialistische Arbeiders Partij

oftewel LSAP// grtz El hombre final

geen facisme, maar de rest ook niet
by johan Thursday February 27, 2003 at 10:28 PM

Ik was erbij. Ik heb me wel mateloos geërgerd aan de houding van sommige organisatoren en deelnemers.

Zo werd er "stop het fascisme, en het kapitaal" geroepen.

Sorry, dit is een betoging tegen fascisme, niet tegen het kapitaal. Volgens mij is er geenenkele reden om zo'n dingen te roepen.

Dan de betogers. Een groepje Belgen van allochtone oorsprong heb ik nog net kunnen tegenhouden toen ze een raid tegen de politie gingen doen.
Ik vat hun kreten hier kort samen:
"Leve Abou", "Vuile homo's", "stop het NSV, het zijn vuile homo's".

Het is door dit soort zaken dat veel mensen die ik ken niet naar de betogingen tegen het NSV komen. Je moet heus wel niet voor resist stemmen om tegen het NSV te zijn.
Als men er in zou slagen om al die mensen ook mee te krijgen, en rellen zou vermijden, zou er véél méér volk komen betogen.

voor alle duidelijkheid
by johan Thursday February 27, 2003 at 10:57 PM

Misschien wat slecht geformuleerd in mijn opmerking. Er waren absoluut géén rellen bij de officiële betoging.

NSV betoging
by j byloos Friday February 28, 2003 at 12:00 AM

Ik kwam rond negen uur aan in Leuven station en moest naar de Brabançonnestraat. Dus de Maria-Theresiastraat ingewandeld. Op elk kruispunt stond politie in gevechtsuitrusting. Voor het kruispunt met de Tiense was het waterkanon ingezet. Overal hingen kijklustige studenten uit de ramen. In de Tiense zelf stonden massa's overvalwagens. Overal lagen stukken van bakstenen, enkele sofakussens met twee riemen op de achterkant om je arm doorheen te steken zodat ze als schild gebruikt kunnen worden, hopen wrakken van fietsen (als projectiel gebruikt ?) en enkele beschadigde geparkeerde auto's. Verspreide groepjes studenten en massa's politiemensen. Ik heb twee mensen opgepakt zien worden. Even later kwam de NSV stoet, meer onofficiële leeuwenvlaggen dan betogers, vanuit de Tiense en ze sloeg af naar de Maria Theresiastraat. "Linkse ratten rol uw matten". De sfeer zat er duidelijk in.
Ik kon na de betoging (een paar honderd man schat ik) de Maria Theresia straat in waar de weg afgezet was ter hoogte van de van Eventstraat. Een vijftigtal studenten, niet echt gegroepeerd, een stukje van de tegenbetoging, waarvan er enkelen "geen fascisten in onze stad" riepen.

Omdat een NSV betoging altijd gepaard gaat met een tegenbetoging, rellen en massale inzet van ordetroepen krijgt ze ook telkens media-aandacht die niet in verhouding staat tot het aantal betogers dat ze kunnen optrommelen voor hun zaak. Vandaar die tevreden gezichten vermoed ik.
Verder betekent tegen het NSV zijn nog niet dat je voor SAP of LSP bent en dus is de tegenbetoging telkens kleiner dan
ze had kunnen zijn.

Johan,
by Els Friday February 28, 2003 at 12:45 AM

wat voor prietpraat sta jij toch allemaal te verkopen! Welke bedoelingen heb je? (zelf kapitalist ook?)
Kijk, je aantijgingen dat 'allochtonen een raid zouden beginnen tegen de politie' is regelrechte nonsens. Helemaal belachelijk is je suggestie dat jij hen hebt kunnen tegenhouden! En weet je waarom ik zo zeker ben dat je liegt dat je zwart ziet? Wel, een allochtoon wéét dat het 'Leve Abou JAHJAH' is, en niet 'leve Abou', want dat is zeggen 'leve De', als je wil zeggen 'leve De Gucht'. Onnozel manneke! Hou dus de rest van je alochtonen-haat-commentaar ook maar voor jezelf!

betoging
by jef Friday February 28, 2003 at 12:48 AM

De SAP heb ik niet echt gezien, maar LSP leek er erg massaal te zijn. Het was een fantastische betoging! Die NSV'ers zullen niet op hun gemak slapen vannacht...

prietpraat
by Els Friday February 28, 2003 at 12:56 AM

Johan,
wat voor prietpraat sta jij toch allemaal te verkopen! Welke bedoelingen heb je? (zelf kapitalist ook?)
Kijk, je aantijgingen dat 'allochtonen een raid zouden beginnen tegen de politie' is regelrechte nonsens. Helemaal belachelijk is je suggestie dat jij hen hebt kunnen tegenhouden! En weet je waarom ik zo zeker ben dat je liegt dat je zwart ziet? Wel, een allochtoon wéét dat het 'Leve Abou JAHJAH' is, en niet 'leve Abou', want dat is zeggen 'leve De', als je wil zeggen 'leve De Gucht'. Onnozel manneke! Hou dus de rest van je alochtonen-haat-commentaar ook maar voor jezelf!

maffen
by kpdg Friday February 28, 2003 at 01:20 AM
kapitalistpigdog@hotmail.com

ik denk niet dat 't nsv slecht gaat slapen waar ik wel versteld (d of t?) van stond is dat er veel gewone studenten de kant van de tegenbetoging kozen, houden zo.maar waar zijndie mensen als 't in brussel voor de vrede te doen is?
maft ze!!

tiens, tiens, johan
by peter vanderleyden Friday February 28, 2003 at 01:30 AM
pvdleyden@pi.be

Ik heb de manifestatie 2 maal op en neer gewandeld om voor indymedia foto's te trekken (zie de fotoreportage).
De meest algemene slogan die je kon horen, over gans de lengte van de betoging was: "Vlaams blok, rot op", "NSV weg ermee".
Oh ja, ik heb ook slogans gehoord zoals "Tegen het fascisme en het kapitaal, ons Verzet is Internationaal" , "Racisme , Fascisme, apartheid nee" . Er waren verschillende allochtone jongeren in de manifestatie.
Zij maakten er een gewijzigde versie van "Racisme, Fascisme, Apartheid en Zionisme, Nee".
Ook slogans ook zoals "Gelijke rechten, nu" en slogans zoals "Racisme is oorlog, daar doen we niet aan mee".

Maar nergens heb ik iets gehoord over van "Stop NSV,Vuile homo's."
Liepen wij in dezelfde betoging?

Natuurlijk is het lomp (en feitelijk onjuist en oneerlijk), om te suggeren dat de manifestatie vooral het werk was van SAP en LSP.
Niet alleen omdat er meerdere organisaties gemobiliseerd hadden voor de manifestatie (zoals Chenge, ...). Inderdaad waren er zeer vele jongeren voor wie dat geen reet uitmaakte, maar gewoon hun verzet tegen racisme en facisme, tegen NSV wilden tonen.

Maar geëergerd zijn door een slogan tegen het kapitaal, omdat die niet uw idee uitdrukt, dat gaat me toch te ver (en dit een understatement).

Lees eens het verslag van de organisatoren
by denjo Friday February 28, 2003 at 08:59 AM

je vindt het op http://www.blokbuster.antifa.net/

even reageren
by johan Friday February 28, 2003 at 08:59 AM

Voor alle duidelijkheid: die slogan's werden geroepen ná de officiële betoging (die volledig zonder problemen verliep zoals gezegd).

Op een bepaald ogenblik stond ik achter de NSV betoging. Toen werd door een raam een emmer water gegooid. Daarop liep een aantal politieagenten naar het huis om dat tegen de NSV te beschermen. Daardoor was er enkele seconden een groot gat. Op dat ogenblik heb ik inderdaad twee heethoofden tegengehouden die naar de betoging liepen (en die al heel de tijd tegen homo's aan het roepen waren).
Vraag het maar aan de anderen die erbij waren.

Maar voor de rest blijf ik keihard tégen het NSV, en heeft iedereen zich goed gedragen, waar ik was.
En ik heb niets tegen allochtonen. Enkel tegen racisten (NSV) en mensen die racisme uitlokken (sommige allochtonen).

Ik heb aan een 10-tal mensen gevraagd of ze mee gingen betogen. Ze gingen niet meebetogen omdat zij niet anti-kapitalistisch zijn. Ik heb het wel gedaan, omdat ik harder tegen het NSV ben dan tegen het communisme. Maar ik ben ook tegen het communisme.

nog eens verduidelijken
by johan Friday February 28, 2003 at 09:56 AM

Ik vond het een goede betoging laat dat duidelijk zijn.

Maar als ik al niet mag zeggen dat er twee dingen zijn waaraan ik mij geërgerd heb. Dat dit zeer marginale randfenomenen waren heb ik misschien niet goed genoeg benadrukt.

Waarom ik tegen het NSV ben moet ik hier niet uitdrukken omdat iedereen dat hier toch is. Ik wou dan gewoon twee puntjes uit de betoging halen die er -volgens mijn bescheiden mening- voor zorgen dat er zo weinig volk naar deze betoging komt (er zijn véél meer dan 1000 studenten in Leuven tegen het NSV). Dat ik daarop 'aangevallen' wordt omdat ik zogezegd kapitalist (Els) ben, bewijst -voor mij- mijn stelling dat een deel van de tegenbetogers niet veel verdraagzamer zijn dan de NSV zelf. Dat is juist wat ik wou aanklagen ...

reactie op reageren
by Michael Friday February 28, 2003 at 10:21 AM

Die slogans werden geroepen tijdens de officiêle betoging, toch even rechtzetten. Niet dat het me belangrijk lijkt. De toevoeging 'zionisme' was trouwens volgens mij door de communisten gedaan, maar daar ben ik niet 100% zeker van.

afschrikken
by Peter Morlion Friday February 28, 2003 at 10:39 AM
dikkexpierre@yahoo.com

Het is inderdaad waar dat bepaalde organisaties steeds andere dingen erbij moeten halen die voor 'minder geëngageerde mensen' niets of weinig betekenen (kapitalisme, arbeiders,....). Er mag dan nog een verband zijn, voor de mensen die er minder mee begaan zijn schrikt het af, terwijl ze anders wel zouden meedoen met betogingen.

Mr Proper
by christophe Friday February 28, 2003 at 11:38 AM

Gelieve het hier een beetje netjes te houden.
Commentaren waarin gesmeten wordt met fijne woorden als debiel en andere scheldwoorden, worden verwijderd. Reageer er dus ook niet op. Wees ook waakzaam voor provocaties uit de middens die de affaire-collier nog niet helemaal verteerd hebben.

En voor de rest: ga je gang :-)

Provocaties?
by Jan D. Friday February 28, 2003 at 11:49 AM

Dus Christophe (van het edito-team van deze site) suggereert in feite dat Johan een fascist is die de affaire Collier niet verteerd heeft.

Eerder mocht deze man, waarschijnlijk een onafhankelijke en meer gematigde antifascist die zich enkel zoals hij zelf zei aan een aantal randfenomenen ergerde, al het etiket 'kapitalist' ontvangen.

Bravo Christophe en anderen: doe zo voort om alle mensen die niet tot het keiharde "pur et dur"-actiewereldje met de juiste lijn behoren van deze site weg te blaffen! Elke kritiek is per definitie een provocatie van flikken, kapitalisten, zionisten of fascisten, een grote samenzwering tegen de enige echte linksen.

Leve het nieuwe eenheidsdenken van zelfverklaard 'links'!!!

Teleurstellend
by El Pimo Friday February 28, 2003 at 11:56 AM
pimvdp@yahoo.com

Ik deel de kritiek van Peter en B.H. volledig. We don't give a shit welke partijen een 'sleutelrol' vervullen in welke comités. Meestal is dit taalgebruik zelfs symptomatisch voor een situatie waarin bepaalde partijen er in slagen hun agenda op te leggen aan zogenaamde onafhankelijke comités. Ondemocratische indoctrinatie is imho niets om over te stoefen. Des te erger voor de onafhankelijk denkende mensen die volgende keer niet meer afkomen omdat ze zich gerecupereerd voelen door dit soort propaganda.

Een oude vos verliest zijn maatschappelijke relevantie maar niet zijn recuperatiestrategiën.

Groeten,
El Pimo

Nee jan
by christophe Friday February 28, 2003 at 11:59 AM

Nee jan,

Het ging om een commentaartje dat ik heb weggehaald omdat er anoniem gescholden werd op de LSP.

De rest van je commentaar begrijp ik overigens niet. En ik heb ook geen tijd om me er in te verdiepen.

mannier van werken?!?
by natty rebbel Friday February 28, 2003 at 12:38 PM

el pimo heeft een sterk punt,

Zenuwen


Wat inderdaad vervelend is, is het feit dat het voormalige militant links steeds alles naar zich toe trekt in deze en daardoor andere (oa. ik) wreed hard op de zenuwen werkt.

Zie vorig jaar in gent waar zij een platte betoging organiseerde en zich arrogant distantieerde van andere initiatieven tegen de NSV betoging.

maar enfin, een van mijn pointes ook is dat

blockbuster = ALS = Internationaal verzet = lSP > vroegere militant links

tis allemaal hetzelfde, Het is een organisatie die op hun affiches 4 a 5 verschillende namen van blijkbaar verschillende organisaties maar het is in feite maar 1 organisatie.

een ander voorbeeld was hun affiches van de bomspotting actie. zij moesten zonodig weer eigen affiches ontwerpen, ( met al de logo's er weer op) Waarom??????
>zie ook die DAG x, ivm met de Irak.......
(ogenaamda onafhankelijke antie oorlogs-comité's)

maar enfin,
ze mogen ( of beter ze mag) van mij bestaan, tis hun mannier van werken dat mij ongelooflijk irriteert,

ps: veel van deze kritiek geld ook voor de pvda en al hun mantel organisaties.

wetend dat ik nu weer enkel mensen kwaad heb gekregen, groet ik u allen en ga nu buiten spelen want tis goed weer!!

Greetings,
Natty Rebel
Feel Irie & Chant down Babylon

Organisatoren
by David Friday February 28, 2003 at 01:24 PM
david@clochard.be

Ik vind het vreemd dat slechts de loutere melding dat twee organisaties de betoging in elkaar staken, bij een aantal mensen al in het verkeerde keelgat schiet. Er was nog een andere actie die dan weer door anderen georganiseerd werd. So what? Wij hebben overigens iedereen uitgenodigd om samen met ons die betoging te organiseren. Voorts zijn de twee genoemde organisaties onderling erg verschillend en ook erg verschillend in hun opvattingen over hoe te interveniëren. Maar het staat iedereen natuurlijk vrij dat op zijn eigen wijze te doen. Chenge The world stapte helaas uit het comité tegen fascisme na de eerste vergadering. Maar het klopt wél dat zij ook nog mee mobiliseerden (net als een hoop anderen trouwens). Pimo, gun iedereen toch een plaatsje onder de zon!

Pimo en Johan
by FrAcTaL Friday February 28, 2003 at 02:27 PM

Twee opmerkingen die (voor alle duidelijkheid) los staan van elkaar

Pimo don't gives a shit about wie de betoging heeft georganiseerd. Dat komt natuurlijk omdat de PvdA de volle 30 man om de been heeft gekregen. het ging zelfs zover dat de amadezen vóór de aanvang van de officiële tegenbetoging aan bepaalde mensen gingen vragen om hun vestjes van verschillende groeperingen uit te doen en ze te vervangen door de prachtige chénge the world-vestjes! Dit is de manier waarop PvdA 'mobiliseerd'. Tot zoveer de beweegredenen van El Pimo en zijn 'I don't give a shit'.

Johan was blijkbaar niet erg opgetogen met de slogans die tegen het fascisme én het kapitalisme geroepen werden. Dat is zijn goed recht, maar hij bewijst er enkel mee dat hij geen bal verstand heeft van waarover hij spreekt. Heel wat linkse bewegingen noemen het fascisme terecht een 'schimmel op het rotte systeem'. Dit is geen poëtisch of propagandair zinnetje! Het bevat (uitermate kort samengevat) waar het fascisme om draait. Alleen in een systeem van uitbuiting, zoals het kapitalisme, kan het fascisme een voedingsbodem vinden om op te teren. Karel De Gucht noemde het blok ooit 'mestkevers'. Groot gelijk, beste Karel. Hij vergat er echter wel bij te zeggen dat het liberalisme de stront produceert waarmee de mestkevers zich voeden.

Ik beperk me hierbij, maar ik hoop hiermee toch enkele dingen te hebben verduidelijkt, waardoor de modale lezer van het debat de zaken wat meer in zijn context kan plaatsen.

Groeten,

FrAcTaL

Ah zo
by Reef Friday February 28, 2003 at 03:08 PM

Dus, Fractal, als ik je goed begrijp, beweer je dat El Pimo de ultieme mol van de PVDA is?

Akkerdjie!
by El Pimo Friday February 28, 2003 at 04:03 PM
pimvdp@yahoo.com

Miljaardemiljaarde! Na onlangs ontmaskerd te zijn voor SAP-activist, heeft Fractal door dat ik eigenlijk stiekem een PVDA'er ben. Wat is dat toch met mijn dekmantels tegenwoordig? Nu heeft iedereen door dat ik een Trotskomaoïstist ben. ;-)

Neen, Fractal, ik ben blij dat ik al lang niets meer te maken heb met de onnozele achterhoedegevechten waar je het in je eerste alinea over hebt. Het liefst zou ik samen met jou tegen uitbuiting en onderdrukking vechten zonder dat we ons zorgen hoeven te maken wie welke vestjes draagt.

David, ik gun iedereen heus wel een plaats onder de zon hoor, daar gaat het toch niet om? Waar ik mij aan stoor is zinnen als "een comité tegen fascisme waarin SAP en LSP een sleutelrol speelden". Dat is héél wat anders dan een "loutere vermelding". Door de drang naar naambekendheid doe je afbreuk aan het onafhankelijk karakter van een antifascistisch comité. De mensen die niet gebonden willen zijn aan één bepaalde radicaal linkse strekking raken gedegouteerd door dit soort berichtgeving.

Ik zie nog weinig verschil tussen de berichtgeving van de SAP en de LSP (buiten de vermelding van de anarchisten). Ik vrees dat "de partij opbouwen" op deze manier onverzoenlijk is met het loyaal samenwerken in eenheidscomités. De SAP zal volgens mij een keuze moeten maken.

Groetjes,
El Pimo

leidt kapitalisme tot fascisme?
by johan Friday February 28, 2003 at 04:27 PM
vdw@beer.com

Beste Fractal: Ik ben het totaal oneens met jouw analyse.

Ik ben voor vrijheid. Vrijheid op alle gebied (en dus zeker geen pur-sang kapitalist)(lees bv "Vrijheid is vooruitgang" van Amartya Sen).

Vrijheid staat voor mij haaks op fascisme. Vrijheid staat ook haaks op de systemen waar veel communistische groepen zich nog steeds niet van distantiëren.

Dat is mijn analyse. En ik wil er graag met u over discussiëren. Maar liefst ergens anders dan onder deze nieuwsposting. Die wordt dan nogal onleesbaar voor mensen die vanalles over de betoging willen weten.

comment
by GC Friday February 28, 2003 at 04:27 PM

El Pimo, wie jouw methode niet volgt is volgens u sectair. Dat is het steeds terugkerende patroon in al je bijdragen. In naam van je anti-sectarisme ben je eigenlijk een erg sectair persoon.

Waarom mag de waarheid niet gezegd worden over het feit dat LSP gisteravond bijzonder sterk aanwezig was en in het Leuvense een stevige campagne gevoerd heeft? Wat is er zo sectair aan de waarheid?

Tot slot: in het verslag van de SAP staat een fout. De anarchisten wierpen die blokkade niet op na de anti-NSV betoging. Ze namen niet deel aan de betoging en deden hun eigen ding.

De straatacties in de binnenstad na afloop van de anti-NSV betoging waren niet het werk van de anarchisten, maar van honderden betogers vanop de anti-NSV betoging.

Een andere partij is mogelijk
by Matthias Friday February 28, 2003 at 04:34 PM
sapleuven@hotmail.com

Mijn beste vriend Pim,

Wat je zegt is niet waar en dat weet je. Alsof er geen verschil meer zou bestaan tussen de LSP en de SAP? Alsof de SAP in een logica zou zitten van de eigen partij op te bouwen?
We hebben een andere manier van aan politiek doen dan de propagandistische lijn van de LSP en andere groepen. Wij zijn een collectief van militanten in de sociale beweging, bestaande uit syndicalisten, feministen, andersglobalisten, etc. Mensen die actief zijn in attac, de vakbond, het bsf, het VOK, de homobeweging etcetera, en die daarbij helemaal niet met plastic zakjes over hun kop lopen of in een logica van recrutering zitten. Integendeel, onze manier van aan politiek doen komt ergens zelf in conflict met het zichzelf profileren en het recruteren. We zijn er ons van bewust, maar we zijn niet van plan onze politiek van inschakeling in bredere initiatieven op te geven, want die geeft ons precies veel meer maatschappelijke invloed dan alle propagandistische groepjes bij elkaar.
En dat weet je, Pim, ik hoop dat je je eigen posities niet aan het rationaliseren bent.

Het comité die de betoging zou organiseren, is volledig mislukt, omdat het inderdaad radicaal-links niet oversteeg. Daaraan gekoppeld de uiterst sektaire attitude van de LSP, die op gegeven moment op eigen initiatief een persbericht rondstuurde waarin het zichzelf als enige organisator uitriep, maakt de zaak nog erger. Ik ben de eerste om dat te betreuren en daar mijn conclusies uit te trekken en het de volgende keer beter te doen. Maar dat neemt niet weg dat het dus inderdaad de SAP en LSP waren die de mobilisatie hebben gedaan, en dat die twee groepen dat weldegelijk op een zeer verschillende manier hebben gedaan.
Dat dat op het niveau van het discours misbegrepen wordt, heeft ook voor een stuk te maken met dat sektarisme. Als de ene daarmee begint, moet de andere wel antwoorden op dezelfde manier: door ook te beginnen roepen dat zij mee organiseerden enzovoort. Maar dat geldt evengoed voor een NGO als voor een netwerkorganisatie als voor een politieke organisatie. Het sektarisme contamineert met andere woorden al de rest.

Het is helemaal niet zo dat een politieke organisatie noodzakelijkerwijze in een logica van zelfprofilering, recrutering en sektarisme terechtkomt. Het is perfect mogelijk een politieke organisatie zo te concipiëren dat zijn enige functie erin bestaat de sociale beweging vooruit te helpen (een organisatie helpt je om beter initiatieven in die zin te kunnen nemen), zonder substitutionisme, zonder recuperatie, zonder het fnuiken van de interne democratie, zonder steriel discours. Het kan beter, ook bij de SAP, da's zeker. Maar het theoretiseren van het anti-politieke organisatie of anti-partij de laatste tijd berust op een aantal fundamentele dogma's.

Een andere partij is mogelijk.

Matthias

El Pimo bekent kleur
by ikke Friday February 28, 2003 at 04:43 PM

El pimo bekent kleur.
- Al wie het niet met hem eens is een sectaire zak.
- Alleen Rage volgt het juiste "voorhoede" pad.

Eén dag recup
by Ronar Friday February 28, 2003 at 04:57 PM

Het is allemaal een beetje doorzichtig. Het gefakete ruzietje tussen El Pimo en de SAP, terwijl iedere anti-autoritair allang aan zijn tenen en alle andere lichaamseinden voelt dat Rage het zoveeltste trucje van de autoritaire marxisten is om greep te krijgen op de antiglobalistische beweging. "Wij willen niet eens meer een partij opbouwen, roepen ze nu." Ja, ja en Kris Merckx wil niet in het parlement geraken. Pffff.

De beste stuurlui...
by Koenraad Depauw (LSP) Friday February 28, 2003 at 06:36 PM

Beste critici,

Wat me een beetje stoort is dat velen niet goed beseffen waarover ze praten. De anti-NSV-betoging heeft voor een 20-tal mensen van LSP te Leuven betekent dat ze 2 weken aan een stuk dag in dag uit zijn gaan spreken in de lessen, campagne voerden, 's nachts zijn gaan plakken. Dat is een enorme inspanning. Op z'n minst moet er respect voor uitgaan.

Velen gaan er misschien van uit dat er wel spontaan een tegenbetoging zou onstaan zijn. Ik kan u verzekeren dat dat niet het geval zou zijn. Zo was er geen tegenbetoging in '97, omdat geen enkele linkse organisatie zijn pollen er wou of kon achtersteken.

Er is vanuit SAP een oproep geweest om iedereen rond te tafel te krijgen om samen te mobiliseren, net zoals LSP het vorige jaar in Gent deed (toen wou niemand meedoen)op die vergadering kwam SAP, LSP en PVDA af. PVDA deed uiteindelijk niet mee omdat 'fascisme leidt tot oorlog niet in het platform kwam' (ze bedoelen Bush).

Over partij-opbouw: LSP is er van overtuigd dat er geen tegenstelling is tussen het uitbouwen van een partij en het uitbouwen van een beweging. De betoging van gisteren maakte dat ook duidelijk. Zonder LSP zou de beweging van gisteren helemaal geen 1000 man op de voet hebben gebracht, maar enkel de beroepsactivisten. Snap je het echt niet? Onze doel is helemaal niet het uitbouwen vn LSP, het is echter een middel om de beweging uit te bouwen, tegen fascisme, tegen rascisme, tegen kapitalisme, voor basissocialisme.

Al het geleuter van t'was teveel LSP interesseert geen kat. De mensen zijn zelf wel verstandig genoeg om te zien wie wel en wie niet de beweging wil versterken.

De SAP doet inderdaad niet aan partij-opbouw en elke opbouw is uiteindelijk afbraak. dan zie je dat doordat ze zichzelf niet versterken ook niet in staat waren om massaal campagne te voeren, massa's volk op te been brengen.

Wat is een partij? Neen, niet zoals de burgerij ons wil wijsmaken een plaats om carriere te maken, maar een middel om collectief strijd te voeren. Kijk naar de praktijk, kijk naar de overwinning (het tegenhouden van het NSV, de totale vernedering, de moraal in de schoenen van het NSV) en erken op zijn minst de rol die een partij, deze keer vooral LSP hierin heeft gespeeld.

Natuurlijk mobiliseerden nog andere organisaties, intern dan wel. Is er een andere organisatie dan LSP die 2 weken den boer is opgegaan om de betoging aan het brede publiek bekend te maken?

Neen

Over de jeannet-slogan. Na de betoging merkte ik dat er inderdaad slogans werden geroepen door een klein groepje als NSV, jeannetten. het is schrijnend dat zo'n slogan wordt geroepen. Ik ben er dan ook direct een andere slogan door gaan roepen, die uiteindelijk wel werd overgenomen. Ik heb die mensen ook aangsproken dat zo'n slogan politiek helemaal incorrect was. het is een teken dat er nog serieus moet gediscussieerd worden, en nog heel wat strijd zal moeten gevoerd voor voor iedereen duidelijk is dat discriminatie op basis van geslacht, huidskleur, cultuur of sexuele voorkeur uiteindelijk de arbeidersklasse verdeelt, en strijd afzwakt.

Over de actie van de anrachisten: die hadden blijkbaar weer eens niet gesnapt dat je enkel via massale actie het NSV kon stoppen. Met 50 man wierpen ze een barricade van zetels en fietsen op tegen het NSV. Na de tegenbetoging ging echter na een orde woord 1000 man het stad in, vastberaden om het NSV te stoppen, zonder geweld. Waar we ook zijn in geslaagd.

Ik heb gezien ho uiteindelijk het NSV werd afgevoerd met bussen en het moraal zat duidelijk heel laag.


Vriendelijke groeten van een individu die begrijpt dat mijn individuele belangen het best collectief worden verdedigd, daarvoor een partij nodig is en hoopt dat u dat ook beseft.

Koenraad Depauw

Enkel hij die kan opbouwen heeft het recht om af te breken
by Koenraad Depauw (LSP) Friday February 28, 2003 at 07:05 PM


>Wat inderdaad vervelend is, is het feit dat het >voormalige militant links steeds alles naar zich toe >trekt in deze en daardoor andere (oa. ik) wreed hard op >de zenuwen werkt.
>Zie vorig jaar in gent waar zij een platte betoging >organiseerde en zich arrogant distantieerde van andere >initiatieven tegen de NSV betoging.

Beste,

Ikzelf nam vorig jaar het initiatief om op te roepen om samen een actie te doen tegen de NSV-betoging. Op die vergadering zaten vooral mensen van Ster die mij duidelijk maakten dat alle andere organisaties, pink and green, ex-SJW, STER een feest voor verdraagzaamheid zouden organiseren op hetzelfde moment van de betoging, dus niet zouden meedoen aan de betoging.

PVDA heeft gewoon niks laten weten en vonden het precies de moeite niet (er is volgens hen immers weinig verschil tussen NSV/Vlaams Blok en VLD)

Wij beslisten dan om onze verantwoordelijkheid op te nemen en dan maar alleen een betoging te organiseren. 4 intense weken werk was het om de betoging van een 800/1000 man op de been te brengen. In alle lessen gaan spreken, 3 plakploegen per nacht, 2 weken lang. Natuurlijk waren wij pissig omdat de anderen enkel wilden feesten.

U zegt dat wij ons arrogant distantieerden? Dat is een slag in het gezicht van mij, de 30 ALS'ers die er vorig jaar hun tijd in staken, er hun studies voor lieten. WIJ riepen op voor een eenheidsinitiatief en kregen een njet, niet omgekeerd. Als het feest nu een uurtje of 2 later zou georganiseerd (der kwam ook maar 100 man opdagen) zijn konden beide acties naast elkaar bestaan, maar neen. En we hebben trouwens op het einde van de betoging opgeroepen toch nog naar het feest te gaan. Noemt u dat sectair?

Voor je vuil spuwt, gelieve dan eerst te weten waarover u praat. Hebt u trouwens een echte naam?

>zie ook die DAG x, ivm met de Irak.......
>(ogenaamda onafhankelijke antie oorlogs-comité's)

In Gent alleen startte LSP 11 lokale AOC's in middelbare scholen en hogescholen. Die zijn open, niet om te recupereren, maar om

1. de beweging te versterken tegen de oorlog
2. die beweging om een hoger politiek bewustzijn te brengen

Misschien ongewoon voor een LSP'er maar:

"Enkel hij die kan opbouwen, heeft het recht om af te breken" Gandhi

Groeten,

Koenraad Depauw

PS: het is niet mijn gewoonte om via email of chatdinges discussies te voeren. U bent vriendelijk uitgenodigd op voor een gesprek met mij. Mijn telefoonnummer kan u bekomen door te mailen naar koenraad.depauw@pandora.be
Or are you Chicken achter een computerscherm?

anti-nsv betoging
by Deirdre Friday February 28, 2003 at 07:36 PM

Amai wat een hoop leugens dat hier verkondigt worden. Wat is er precies gebeurd? De SAP nam het initiatief om een tegenbetoging te organiseren. DE bedoeling was om zo veel mogelijk organisaties en individuen te betrekken. Jammer genoeg waren er op de vergadering maar drie groepen afgekomen (pvda, sap, lsp) en vonden maar twee 'onafhankelijken' het de moeite om hun luie zetel voor uit te komen. Eigenlijk een flop. Er werd afgesproken een pamflet te maken met minimale eisen en een gemeenschappelijke affiche ondertekent met de naam collectief tegen fascisme.
De pvda trapte het die vergadering af, omdat zij graag de link wilden leggen tussen fascisme, Bush en oorlog. De anderen zagen dat echter niet zitten.
Ik zag het dan weer niet meer zitten om naar volgende vergaderingen te gaan, ik heb slechte ervaringen genoeg met de lsp om met die mensen nog iets samen te organiseren.
Uiteindelijk bleek dat ik er goed aan heb gedaan niet meer naar de vergadering te gaan. Alhoewel ze al zo veel vrijheid kregen, stond onderaan de gemeenschappelijke affiches van de betoging plots enkel nog lsp, en in de pers veklaarden ze dat zij de betoging organiseerden, het gemeenschappelijk comité werd niet meer vernoemd.
Ondertussen besloten een aantal anarchisten een directe actie te doen, namelijk een blokkade op te richten.
De betoging zelf was niets meer dan een stadswandeling met vuiliszakken aan, daar was iedereen (behalve de lsp'ers waarschijnlijk) het erover eens. Na de zogenaamde ontbinding pakte niemand het initiatief over om de grote groep te organiseren en terug de stad in te trekken (ook de sap niet). In kleine groepjes werd er dan terug richting stad gegaan, waar gelukkig de anarchisten nog voor spektakel zorgden met een geslaagde blokkade. Ongeveer de helft van de betogers vonden elkaar daar terug en blokeerden mee de straten.
Een aantal conclusies:
1. het is goed dat er een tegenbetoging is georganiseerd (en niet enkel een directe actie) Hierdoor werden meer mensen gemobiliseerd en waren er veel mensen op de been om de directe actie van de anarchisten te ondersteunen.
2. Er valt met de lsp niet samen te werken. Ik denk dat de mensen van de sap op zich wel een goed initiatief hebben genomen, maar ze moeten in het vervolg niet zo naief zijn.
3. Het zou leuk zijn als beide acties in de toekomst gecoordineerd waren. Als een aantal mensen op de hoogte waren geweest van de lokatie van de blokkade van de anarchisten, dan waren we misschien met dubbel zo veel geweest om de nsv betoging te blokkeren.
Hopelijk de volgende keer beter en proficiat aan de anars.

eucheucheuche
by Libby Friday February 28, 2003 at 07:49 PM

ik verslik mij... en geen klein beetje

Ik citeer Johan:
En ik heb niets tegen allochtonen. Enkel tegen racisten (NSV) en mensen die racisme uitlokken (sommige allochtonen).

Op "Ik heb niks tegen allochtonen" volgt meestal een racistische uitspraak, meestal omdat de uitspraken weet dat wat hij gaat zeggen toch ten minste een beetje aangebrand is.

En dit is wel degelijk een aangebrande uitspraak? Racisme kan je niet uitlokken. Racisme is het toewijzen van (negatieve) kenmerken van individuen aan een totale sociale groep. Als je er van uitgaat dat een individu racisme kan uitlokken, ja, dan mag niemand nog een uitspraak doen of een daad stellen, want elke uitspraak of daad kan door iemand als negatief/typisch bestempeld worden en tegen de groep waartoe je behoord uitgespeeld worden. Dit is de verantwoordelijkheid voor racisme bij de slachtoffers ervan leggen en daardoor gaan de daders (toch voor een stuk) vrijuit. Racisme lok je niet uit, racist ben je als je je baseerd op vooroordelen en enkel zoekt naar bevestiging daarvan.

De generalisering "allochtonen zijn homofoob en agressief" is racistisch, suggereren dat als een allochtoon een homofobe uitspraak doet of zich agressief opstelt hij racisme uitlokt evenzeer.

Homofobe uittsraken kunnen uiteraard niet, maar die valt onder de verantwoordelijkheid van de homofoob die die uitspraak doet, niet zijn broer, niet zijn moeder en zeker niet de sociale groep waartoe hij behoord. Islamofobe uitspraken gedaan door één homo verantwoorden toch ook niet de uitspraak dat alle homo's islamofoob zijn, en hoe moet het dan met islamitische homo's?

Keur het af, ondubbelzinnig maar suggereer niet dat het respectievelijk racisme of homofobie uitlokt, want dan ben je fout bezig.

Of was het misschien bedoeld op de agressieve reactie van die jongeren tegen het NSV. Tja, als ze de racistische slogans die ik door de NSV'ers op TV hoorde scanderen, dan kan ik er wel begrip voor opbrengen dat ze die persoonlijk namen en erop wilden reageren. het was ten slotte ook persoonlijk bedoeld hé. Daar dan een verantwoording/verklaring voor racisme in gaan zoeken is helemaal hemeltergend. Het is zoals bij mobbing hé, de dader zegt ook steeds dat het slachtoffer het uitgelokt heeft.

Verder moet me van het hart hoe jammer ik het vindt dat hier nog niemand op gereageerd heeft.
Vooral in Jan en Christophe ben ik nogal telleurgesteld, van hen had ik toch ten minste een reactie verwacht.

aan libby
by johan Friday February 28, 2003 at 09:10 PM

Libby, je hebt gelijk dat racisme uitlokken geen goede term is. Ik trek die opmerking dan ook terug.

Verder dit: de manier waarop die twee (het blijven er heel weinig tov de rest van de betoging) zich gedroegen, is volgens mij bijna(?) even gevaarlijk dan die van de NSV.

Ik hoop dat je mijn verontwaardiging begrijpt. Die reactie is misschien iets te cru geschreven. Maar ik voelde mij tussen die mannen niet veel beter dan hoe ik mij zou gevoeld hebben bij de NSV aan de overkant van de politie (ik ben wat later dan ook weggegaan van het trio, doordat ik nergens anders in de buurt van de betoging geraakt, heb ik daarna ook niet meer mee kunnen betogen).

racisme uitlokken bestaat idd niet
by johan Friday February 28, 2003 at 09:12 PM

Libby, je hebt gelijk dat racisme uitlokken geen goede term is. Ik trek die opmerking dan ook terug.

Verder dit: de manier waarop die twee (het blijven er heel weinig tov de rest van de betoging) zich gedroegen, is volgens mij bijna(?) even gevaarlijk dan die van de NSV.

Ik hoop dat je mijn verontwaardiging begrijpt. Die reactie is misschien iets te cru geschreven. Maar ik voelde mij tussen die mannen niet veel beter dan hoe ik mij zou gevoeld hebben bij de NSV aan de overkant van de politie (ik ben wat later dan ook weggegaan van het trio, doordat ik nergens anders in de buurt van de betoging geraakt, heb ik daarna ook niet meer mee kunnen betogen).

De partijpolitiek
by Peter Morlion Friday February 28, 2003 at 09:24 PM
dikkexpierre@yahoo.com

Het moge dan nog zo zijn dat kapitalisme leidt tot fascisme (een grove onwaarheid aangezien het fascisme soms het kapitalisme in de weg staat, vind ik) maar net zoals het geen kat kan schelen dat er teveel LSP was, Koenraad, zo ook kan het geen kat schelen dat het kapitalisme tot fascisme zou leiden. Er zijn er natuurlijk wel, maar de mensen die er allemaal minder mee begaan zijn, zij malen er niet om. Ik ken genoeg 'gewone' mensen die wel tegen het fascisme betogen, maar die een bijgestuurd kapitalisme als beste oplossing zien. Hoe de waarheid ook ligt ivm de relatie kapitalisme-fascisme, het schrikt velen af als je telkens (en dat gebeurt bij ELKE actie die jullie doen, met alle respect voor de moeite die je erin steekt) weer het kapitalisme erbij moet halen. Hetzelfde geldt voor het eeuwige geleuter over arbeidersklasse (die bij mijn weten als echte klasse in België min of meer uitgestorven is).

Terwijl we allen graag de woorden directe actie gebruiken zijn het gelukkig (en misschien ook helaas) weer de anarchisten die het in praktijk hebben gebracht. Ik nodig dat SAP uit om volgende keer gewoon met ons mee te doen (hoewel ik weet dat er anarchisten zijn die dit niet zullen aanvaarden).

Trouwens, LSP, een beetje cru gezegd, maar volgens mij legt het wel een beetje het probleem bloot: hoe komt het toch dat, ondanks het feit dat jullie bedoelingen goed zijn, er weinigen met jullie willen meewerken?
En reageer aub eens op de aantijging van dat persbericht, daar zwijg je over (kan zijn dat ik spoken zie natuurlijk).

Tot slot: massale mobilisatie is niet direct wat ik versta onder 1000 man. Massale mobilisatie is waarschijnlijk geleden van de grote studentenbetogingen van '68. Ook is het uitbouwen van een partij ZEKER NIET gelijk aan het uitbouwen van de beweging (kunnen anarchisten dan nog een beweging uitbouwen?). Zie ook aub de BSP/BWP/SP/SP.A die prachtige dingen gerealiseerd heeft, maar al vlug terugviel in het verzamelen van de kruimels voor aan de mensen te kunnen geven (ipv hen het bakken aan te leren).
En racisme uitlokken kan volgens mij net als geweld uitlokken wel, maar meer indirect. Als je al een minder goede naam hebt, is het willekeurig smijten van stenen niet altijd een goede oplossing. De anarchisten kennen dat probleem denk ik. Op deze actie verliep het volgens mij wel nog goed, aangezien de stenen richting de politie vlogen, in een straat met toch wel enkele ruiten.

Groeten van een tevreden anarchist (discussieren jullie maar, de anarchisten zijn misschien niet de beste op vlak van organisatie, maar we staan tenminste boven al die partijpolitiek --oooo, een zinnetje dat reacties zal uitlokken)

Het persbericht waarvan sprake
by de verstuurder van dat persbericht Friday February 28, 2003 at 10:17 PM

Donderdag 27 februari, 19u00 Hogeschoolplein, Leuven

ANTI-NSV BETOGING

Op donderdag 27 februari zullen anti-fascisten in Leuven betogen tegen de jaarlijkse optocht van de Nationalistische Studentenvereniging (NSV, studentenorganisatie van het Vlaams Blok).

Een hele reeks organisaties zullen verzamelen blazen op het Hogeschoolplein te Leuven om 19u.

Blokbuster roept op tot deelname aan deze protestbetoging. Het is noodzakelijk om te betogen zodat de Leuvense straten niet vrijgegeven worden aan een groepering die het geweld niet schuwt. De NSV staat erom bekend dat het geregeld andersdenkenden aanvalt, zo waren er verschillende gewelddaden in de aanloop naar hun betoging vorig jaar in Gent. Als we niet met anti-fascisten mobiliseren, kunnen ze vrij hun gang gaan waardoor Leuven die avond onveilig zou zijn voor iedere migrant, linkse activist, of al wie er "anders" uitziet.

Daarnaast wil Blokbuster mobiliseren voor deze betoging om duidelijk te maken dat een echte oppositie nodig is tegen het huidig beleid. Vandaag wordt het Vlaams Blok groot als een schimmel op de rotte politiek van de gevestigde partijen. Het Blok slaagt erin om een passief ongenoegen te kanaliseren met de verkiezingen. Op dit ogenblik slagen ze er nog niet in om dit om te zetten in een bredere actieve basis die bereid is om een rol te spelen in gewelddaden, zoals deze van de NSV. Deze beperkte actieve basis (zie ook de studie van VUB-onderzoekers Buelens en Deschouwer die vast stelden dat slechts 2% van de Blok-kiezers ook lid zijn van die partij) maakt het voor het Blok noodzakelijk om op populistische wijze naar buiten te treden. Het is aan de linkerzijde om aan te tonen wie echt opkomt tegen het establishment. En dat niet enkel in woorden, maar ook met concrete campagnes in de wijken, bedrijven, scholen, universiteiten,... Daarbij kunnen we niet vertrouwen op de traditionele partijen, maar zullen we moeten bouwen aan een eigen politiek verlengstuk van strijdbewegingen tegen de effecten van het kapitalisme.

Blokbuster wil bijgevolg mobiliseren met een dubbele bedoeling. Enerzijds willen we Leuven op 27 februari fascistenvrij houden en de NSV'ers geen kans laten om wie niet in hun beeld past te intimideren. Anderzijds willen we onder anti-fascisten discussie voeren over een echte strategie tegen de electorale groei van het Blok.

Afspraak: 27 februari, 19u00 Hogeschoolplein.

hoe komt de berichtgeving over de betoging over ?
by j byloos Saturday March 01, 2003 at 12:20 AM

Ik heb mijn ma, een nonkel en twee tantes gadegeslagen terwijl ze naar het nieuws keken. Ik ga hier niet beweren dat ze representatief zijn voor heel Vlaanderen. Lower middle class zal ik er maar opplakken. Intelligente mensen, huisvrouwen, een verpleegster en een metser.

1)Ze kunnen zich noch met bevlagde lintendragende NSV'ers, noch met de tegenbetogers identificeren.

2)Er wordt een man geïnterviewd die zegt dat de tegenbetogers zijn rolluik in brand hebben willen steken en zijn lichtreclame en een venster aan diggelen gegooid hebben. Dit chokkeert hen.

3)Ze weten niet wat het onderscheid is tussen SAP, anarchisten, LSP, of god weet wat nog allemaal. Het zijn tegenbetogers en het zijn die tegenbetogers die met bakstenen gooien een vuilniscontainer omgooien en met zetels sleuren, en volgens de politie zelfs over molotovcoctails beschikten. "Ge zult uwen auto daar maar hebben staan". (voor een auto en een huis moet je hard en lang werken. Als dat niet gerespecteerd wordt kan je hun sympathie op je buik schrijven).

4)Ze lezen niet wat er op deze site gepubliceerd wordt.

5)de NSV preses, precies ook wel onder de indruk, zou je niet, een schappelijke jongeman met een tof brilletje, zegt wat zij ook wel vinden, alhoewel dat petten, linten en dat verdachte Vlaamse Leeuwen gedoe de afstand groot houdt. Ze moeten trouwens niet weten van het Vlaams Blok maar dat betekent niet dat ze het niet met hem kunnen eens zijn. Inderdaad iedereen mag betogen, zijn mening uiten enz, is dat een reden om zo tekeer te gaan.

6)De politie commissaris van Leuven zet het negatief beeld van de tegenbetogers nog eens in de verf : 'molotovcoctails enz'.

7)Tobback, een politieker die ze respecteren ook al is het dan een politieker, zegt dat het niet aan hem is om NSV betogingen te verbieden, of hij het NSV nu sympathiek vindt of niet, want het gaat hier niet om een verboden organisatie, en iedereen mag betogen. Hij zit hiermee op dezelfde lijn als de NSV preses, op wie dat respect voor Tobback dus afstraalt.

Ik denk dat de betekenis van de tegenbetoging er vooral in bestaat dat de 'antifascisten' zo een kans krijgen om aan elkaar te bewijzen hoe anti ze wel zijn. Ik hoop dat het daar niet bij blijft maar weet zelf eigenlijk niet hoe ik het dan beter zou aanpakken.

Discussie.
by KaM Saturday March 01, 2003 at 01:52 AM

Het probleem van de anarchisten Peter is niet het feit dat ze 'boven' de 'partijpolitiek' staan (daar heb ik geen probleem mee, dat is hun goed recht) maar dat ze volgens mij helemaal geen politiek antwoord bieden op de groei van het Blok. Of ben ik verkeerd? Laat ons daar een keertje over discussiëren ipv verwijten naar elkaars kop te slingeren. Lijkt me interessanter. Of Indymedia daar de geschikte plaats voor is, is een andere vraag natuurlijk.

Ik zeg niet dat de LSP hét juiste antwoord bied, helemaal niet. We maken fouten en we proberen met vallen en opstaan te leren van onze fouten maar om fouten te kunnen maken moet je op je bek durven gaan in de wijken, in de fabrieken en daar ben ik nog nooit een anarchist tegengekomen.

Ik heb trouwens de indruk dat er hier op Indymedia een pak mensen rondlopen die al hier wat meer energie hebben gestoken in het aanvallen van de LSP dan in de organisatie van de tegenbetoging. Maar goed dat zijn we ondertussen wel een beetje gewoon geworden. Ik zou zeggen voor mij moet je je niet inhouden. :)

Je loopt twee weken je botten af om volk te mobiliseren, pamfletjes te verspreiden, affiches op te hangen, te spreken in de lessen en dan kom je op de betoging om geconfronteerd te worden met een groepje 'beroepscriticasters' die rechtstreeks uit hun zetel komen en die vinden dat er wel erg veel LSP'ers rondlopen naar hun goesting. Nu ik geef toe dat de 'anarchisten' in Gent ook affiches hebben verspreid.....

Ik vind het wel grappig dat je zegt dat je 1000 man geen massobilisatie vind zonder dat je wellicht zelf één poot hebt uitgestoken om meer mensen warm te maken voor de betoging. Ik weet wel dat volgens u de massa wellicht 'spontaan' naar een betoging komt. Dat de mensen wel ruiken dat er een tegenbetoging is gepland etc...

Wat me ook opvalt dat wij iedere keer uitgemaakt worden voor 'autoritairen' en 'dogmatici' terwijl het nu precies de 'anarchisten' of 'libertairen' zijn of een niet onbelangrijk deel ervan het maar niet kunnen laten om overal waar ze komen hun sporen achter te laten. Is dat hun antwoord op extreem-rechts. Is dat hun politiek alternatief? Is dat de manier om het blok aan te pakken. Hoe anti-autoritair is een vuitslag in je gezicht of een branbom door je raam? Klinkt vrij libertair moet ik zeggen.

Voor je anderen begint aan te vallen stel ik voor dat jullie een keertje jullie eigen boel opkuisen want wat ik zag op TV (neen ik kon er niet bij zijn) was niet proper meer. Moest het één keer gebeuren zou ik het kunnen verstaan maar het begint nu wel een gewoonte te worden. En dat de politie 'jullie' provoceren werkt niet meer. sorry.

Groeten.

lsp
by sambalman Tuesday March 04, 2003 at 11:25 AM

blablabla
weglopen van de nsv betoging in gent
blablabla
gewapende revolutie willen, maar jammeren over een kapotte ruit (niet door anars, maar door studenten die hun werptechnieken nog niet hebben bekwaamd)
blablabla
ach lsp, ga wandelen, en blijf wandelen, bende zielige che-fetishisten.
en als je nog geen anar in een fabriek hebt gezien, dan ben je ofwel een leugenaar, ofwel blind
blabla
ooit van directe aktie gehoord?
burgertrutten

hehe
by Bloemkool Thursday March 06, 2003 at 10:32 PM

mooi versje!

toch enkele bedenkingen

Vorig jaar liepen er o.a. 14-jarigen mee in de betoging die LSP noodgedwongen alleen organiseerde (omdat andere organisaties zonodig feest moesten vieren tegen de fasco's). Als anarchist trotseer je uiteraard het politiegeweld, en proficiat daarvoor, als LSPer doe ik dat ook, maar niet als we de verantwoordelijkheid hebben over minderjarigen.

De fameuze gewapende revolutie is bij ons een revolutie tegen het kapitalisme, dus tegen haar repressieapparaten, instellingen e.d.

Bij sommige anarchisten (volgens mij slechts geïsoleerde individuen) spreekt men blijkbaar van een gewapende revolutie als er winkelruiten worden ingeslagen. Goeie tip: sluit je aan bij de revolutionaire ideeën van het hooliganisme.

Over de che-fetishisten: Je hebt je van partij vergist arme kerel. Te veel slaag gekregen van boze ruitloze winkeleigenaars misschien? Begint het geheugen wat te minderen? Lees eerst eens de LSP-brochure: Che Guevara, symbool van de strijd. Kom dan maar eens spreken over che-fetishisten

Voorts heb ik niks dan bewondering voor je poëtische talenten. Vooral de steeds wederkerende blabla is een prachtige indicator van waar de wind waait.

Tot zover de burgertrut-analyse van uw gedicht.

minderjarigen
by zuurkool Friday March 07, 2003 at 12:56 AM

oh gérekes toch, ge hebt de verantwoordelijkheid over minderjarigen.
Zeg, iets je minder vaderlijk kan ook zeker, qua argument kan het wel tellen hoor.
Als ge mee doet aan een betoging is da je eigen verantwoordelijkheid en of da nu minderjarigen zijn of nie da maakt geen verschil, ieder moet zijn eigen verantwoordelijkheid pakken en neen ge moet daarover nie zo paternalistisch doen, die mensjes weten ook wel wat ze doen of niet doen. Er stonden ook wel minderjarigen achter de barrikades
"fameuze gewapende strijd tegen het kapitalisme...en haar repressie-apparaten", wat zijn de flikken dan? ok het was niet de bedoeling om te fixeren op de flikken, het gebeurde nu eenmaal, waar zaten uw wapens???

Che guevara= symbool van strijd, da's net het punt ge zegt het zelf, ge zet em op een voetstuk zoals er nog maar weinig gezien zijn...

ps: ge kunt misschien in het vervolg een betoging organiseren voor de 'minderjarigen' en eentje voor de 'volwassenen', dan kan er niks verkeerd gaan. Graag gedaan

LSP en minderjarigen
by jessie Friday March 07, 2003 at 01:30 AM

Tja het LSP heeft iets met minderjarigen, ze willen ze voor hun kar spannen. Hier in Brugge wou LSP alle macht en controle krijgen over het AOC, dat opgericht was door een bende scholieren van St Lodewijks. Ze mochten affiches kopiëren voor betogingen maar het moesten LSP affiches zijn. LSP had ook het paswoord van het emailadres van AOC Brugge. Toen de mensen es een email kregen van iemand van de anarchisten kregen ze onder hun voeten omdat ze contact hadden met anarchisten. De gasten van het AOC hebben zich dan losgescheurd van het LSP, compleet tegen de zin van LSP natuurlijk. Weer een paar jeugdige zielen minder die ze kunnen bezoedelen...

anti-LSP betoging?
by king hagar Sunday March 09, 2003 at 12:34 AM

Daimn Jongens en meisjes,

Vanwaar die haat tov LSP? Misschien een héél hééél klein beetje jaloesie voor de revolutionaire partij die de laatste jaren het sterkst gegroeid is? Of anders misschien omdat LSP met Internationaal Verzet een serieuse inplanting heeft onder de jongeren? (kijk maar naar Sint-Niklaas waar IV in 1 jaar tijd een krachtsverhouding heeft weten uitbouwen, waardoor het op Dag X een scholierenstaking in 5 verschillende scholen zal leiden). Zou het anders aan de correcte politieke analyses kunnen liggen? (De stalinisten blijken keer op keer geklopt: fascisme = zionisme, laat me niet lachen).

jahjah (PvdA vertaling voor jaja), misschien kunnen jullie eens een anti-LSP betoging organiseren? Twee voordelen:
1. Ge moet niet samenwerken met die zotte gasten van LSP die woorden als massa-actie gebruiken, en die elke inspanning van jullie wegblazen doordat ze telkenmale 3/4 van de betoging gemobiliseerd.
2. Dan hebt ge zo geen problemen met LSP'ers die op dit forum af en toe een stevige tussenkomst maken (zie Koenraad), waardoor het gescheld plots verstomd.

Allé, slaapwel iedereen,

een contente LSP-er