arch/ive/ief (2000 - 2005)

soetkin, my MODEST opinion
by eAs Thursday February 27, 2003 at 09:21 AM

beeld je eens het omgekeerde in...

maar beeld jullie nu eens in dat volgend jaar de belgische kandidaat niet naar het songfestival zou mogen omdat hij op D14 opgepakt werd bij de avondactie aan het rijkswachtcommisariaat waar ze de vrijlating van de andere activisten eisten. Beeld jullie eens in dat er dan een Blok-website verantwoordelijk is hiervoor. Kunnen jullie je de comments nog inbeelden? Hoe giftig zouden de pijlen waarmee geschoten wordt op die "laffe politiekers die meelopen met extreem-rechts" dan niet zijn?
Of beeld jullie eens in dat ieder onder jullie die ooit al is opgepakt (zelfs maar administratief) bij een of andere linse actie morgen zijn of haar werk kwijt speelt hierdoor, zelf al betreft het zaken uit je jeugd...

Ik ben niet helemaal mee met de situatie, maar ik vond dat velen hier zodanig anti-discriminatie proberen te zijn dat ze zelf discrimineren!

Sorry hoor mensen, echt geen persoonlijke aanval tegen diegenen onder jullie die menen dat soetkin eeuwig mag "branden in de hel", maar dit is de laatste plaats waar ik onverdraagzaamheid vermoedde te vinden.

PAX

Staatsveiligheid
by jpe Thursday February 27, 2003 at 10:39 AM

Je opmerkingen zijn terecht eAs

En ook dit: vooral ook de rol van de Staatsveiligheid die zomaar van alles over iedereen kan verzamelen en waar je niet van te weten kan komen wat ze over je hebben, zou hier onderwerp van discussie moeten zijn. Dat is totaal niet democratisch.

goed gezegd....
by simpeltjes Thursday February 27, 2003 at 10:52 AM

Toen het verhaal voor het eerst op deze site terecht kwam, heb ik al eens laten horen dat ik niet bijster gesteld was op het gedoe.

Over muziek werd er niet gesproken en om alles te herleiden naar politiek? Nee, bedankt. Er is meer dan dat.

Het resultaat is er nu. Ik vraag mij af hoe men eigenlijk extreem-rechts nog denkt te bestrijden als iemand die er openlijk afstand van doet nog eens de grond in geboord wordt om die reden. Nee, echt, zo krijgt men geen 'politieke pentiti'.

Soms, heel soms, krijg ik hier de indruk dat mocht extreem-rechts niet bestaan, het voor sommige mensen uitgevonden moest worden om toch nog een bezigheid te hebben.

Levenslang
by Edith Thursday February 27, 2003 at 11:42 AM
edith.legrand@skynet.be

Het VB is uitgevonden om de gefrustreerden, de galspuwers, de navelstaarders een uitlaatklep en politieke vertegenwoordiging te geven onder de dekmantel van 'Vlaams gezind'te zijn. De Vlaamse identiteit is heel wat anders dan dat.

De fouten van haar ouders mogen Soetkin Collier niet worden aangewreven. Dat zij zich daar als jonge, beïnvloedbare tiener heeft in laten meeslepen is logisch. Op iets rijpere leeftijd heeft ze er afstand van genomen. Het is haar huidige opvatting die telt.

We hebben het recht een mening te hebben en om ze te herzien. Voor de media als fascistische manipulators werden ontmaskerd, had ik waardering voor George Bush en geloofde ik zijn goed verpakte leugens. Ondertussen zijn er veel maskers gevallen en ben ik al twee keer mee gaan betogen tegen de oorlog in Irak. George Bush geloven was dom, maar moet ik daarom heel de rest van mijn leven vastgepind blijven op mijn goedgelovigheid. Ik hoop van niet.

Eng lijkt me die staatsveiligheid die zomaar in het privéleven van mensen zit te snuffelen onder het mom dat het voor de veiligheid van de staat zou zijn. Ze zijn zelfs van plan onze telefoons af te luisteren. Wie gaat nog vrijuit met zijn lief durven praten over de telefoon als men weet dat er iemand meeluisterd.

cool
by 2stein1 Thursday February 27, 2003 at 12:07 PM

en juist!

onschuldige tiener?
by GC Thursday February 27, 2003 at 12:12 PM

Er wordt nu gedaan alsof die Soetkin een halve heilige zou zijn... Als Gentse NSV'er was ze actief op een ogenblik dat er verschillende gewelddaden gepleegd werden door de NSV (de meisjes inclusief). Moeten we nu doen alsof dat nooit gebeurd is?

Dat betekent niet dat ik het standpunt verdedig dat ze "eeuwig moet branden in de hel". Tuurlijk niet, maar zo'n onschuldige tiener die een kleine jeugdfout gemaakt heeft, was ze ook niet bepaald.

Als dat toch allemaal tot het verleden behoort, zal ze er wel geen probleem mee hebben om toe te geven dat ze erg fout zat.

verbaasd
by Durruti Thursday February 27, 2003 at 12:25 PM

in de jaren tachtig diverse keren op verschillende acties
tegenover het NSV (met een jonge filip dewinter) gestaan,
ben ik nog altijd niet vergeten hoe paramilitair ze alles
wat links was zonder pardon in elkaar sloegen.
Eén van de strofes uit hun strijdlied was:"laat het bloed van de linkse ratten maar in de straten vloeien."
Beweren dat Soetkin een slachtoffer is van het verleden van haar ouders is ook nogal aan de haren getrokken.Als je op je 18 nog geen eigen mening kunt vormen is het ook maar triestig.
Bij "Lais" was ze trouwens al buiten geshot voor haar omstreden standpunten en symphatie voor het vlaams blok.
Voor één keer dat ze eens iemand van extreemrechts aanpakken vind ik bovenstaande opinies nogal raar.

jullie moeten je geen illusies maken. Moest het inderdaad omgekeerd zijn met een linkse activist, zou Soetkin of het NSV er allesbehalve mee begaan zijn.

no pasaran

3 puntjes
by Mara Thursday February 27, 2003 at 12:28 PM

Ten eerste:
Ik vind dat de hele zaak is opgeblazen en mijn eerste reflex is dat we iemand als Soetkin het voordeel van de twijfel moeten gunnen. Het is niet omdat je een donkerbruin verleden hebt, dat je voor de rest van je leven aangebrand moet blijven.
Tegelijkertijd vraag ik me toch ook af of Soetkin op evenveel sympathie zou kunnen rekenen als ze een kortharige man zou zijn. Want dat laatste aspect speelt natuurlijk ook: hoe kan zo`n zangvogel een gevaar betekenen? Plots spreekt men over `jeugdzonden`, maar laten we niet vergeten dat de meeste `jonge mannen` die vast zitten in Guantanamo ook maar twintigers zijn.. Maar die zijn natuulijk op voorhand al veroordeeld.

Ten tweede:
We mogen niet vergeten dat de staatsveiligheid is ingegrepen uit`angst voor acties vanuit radicaal linkse hoek tegen de deelname van Soetkin aan het Songfestival.
Niet zozeer het verleden van de jonge vrouw speelde een rol, wel het feit dat dit zou aangegrepen worden door links om het imago van de Belgische staat te ondermijnen.

enig relativeren aub
by simpeltjes Thursday February 27, 2003 at 12:51 PM

Dat er in de jaren '90 een aantal serieuze en gewelddadige aanvaringen geweest zijn tussen NSV en progressieven is juist. Dat is volgens een logica die eigen is aan de twee groepen. Iemand die bij een groepering komt omdat het enigszins verwacht werd (broer was ook lid)kan zich laten meeslepen.

Trouwens: een eigen mening vormen op je 18de kan, breken met de mentaliteit waar je in opgevoed bent iets moeilijker.

Trouwens Durutti, ik zou het wel eens willen meemaken dat een linkse activist dit zou tegenkomen. Er wordt nu een plaatje gemaakt tegen de oorlog in Irak. Omgekeerd heb ik nog geen plannen geweten voor een plaatje voor de oorlog in Irak.

het zal raar klinken
by 2stein1 Thursday February 27, 2003 at 01:02 PM

maar 'we' zouden een actie moeten op poten zetten om haar toch te laten gaan, 'we' mogen dit niet aanvaarden.
We moeten zeggen dat Indymedia.be een pluralistische website is, en dat het artikel niet per sé uit extreem-linkse hoek kwam, want 'we' werken met een open-publishing systeem.
We moeten ook zeggen dat 'we' geen actie zullen ondernemen als Soetkin duidelijk afstand neemt van haar extreem-rechtse verleden.
We zouden er sterker uitkomen, op ethisch vlak, en de extra publiciteit is meegenomen.

2stein1 heeft groot gelijk
by Corneel Thursday February 27, 2003 at 01:48 PM

Hoewel ik vrees dat het gebeurde onomkeerbaar is, vind ik dit een schitterend voorstel van 2stein1. Iedereen zou er beter uit komen!

begrijp me niet verkeerd...
by eAs Thursday February 27, 2003 at 01:52 PM

begrijp me niet verkeerd...

...ook ik vind het NSV een gevaar, IK ROEP HIERBIJ OVERIGENS OP OM MASSAAL AANWEZIG TE ZIJN OP DE BETOGING VANAVOND IN LEUVEN TEGEN DE NSV-MARS. Ook ik vind het NSV een smerige bende klootzakken. Ik wil allerminst goedpraten dat ze erbij gezeten heeft.

Wij doen onszelf echter voor als de verdraagzaamste mensen op aarde, maar ondertussen zijn we niet bereid iemand die berouw toont van haar jeugdzonden te vergeven. Zijn wij dan niet even slecht als hen?

Mara, de vergelijking met de mensen in Guamara lijkt me van een mug een olifant maken. Je kan mensen die anderen hebben vermoord niet vergelijken met een vrouw die vroeger meeheulde met haar ouders.
Daarbij, hoeveel van jullie hebben de zaken van jullie ouders niet overgenomen? Wiens ouders waren geen hippies, socialisten van het vroege uur of revolutionairen? Hoevelen van jullie zijn atheïst van thuisuit? En de overigen, hoe oud waren jullie toen jullie openlijk het tegengestelde van jullie ouders gingen beweren?

GC, een jeugdzonde is misschien inderdaad iets te zacht uitgedrukt. Maar die arrestanten die 's avonds op D14 werden opgepakt hadden enkel geprotesteerd tegen de aanhouding van hun mede-actievoerders, geen enkele vorm van geweld werd gebruikt. Zou je het gerechtvaardigd vinden indien zij op hun 30 hierdoor worden uitgesloten van deelname aan een muziekwedstrijd? Of zou jij, actievoerder zoals we je kennen op deze site, hiertegen heftig protesteren?

Durruti, sorry, maar ik meen niet dat omdat extreem-rechts niet met ons zou begaan zijn dat wij daarom dezelfde fout mogen maken. Als we alles zouden doen zoals hen zijn we geen haar beter en daar vechten we toch samen tegen, niet?

Hopend hiermee geen blijvende vijanden te hebben gemaakt,

VIVA L'ANARCHIA

Collier en Vrijbuiter
by Raf Grinfeld Thursday February 27, 2003 at 02:05 PM

Als we Luk Versteylen mogen geloven is Collier nogal actief binnen Vrijbuiter. Om deze vlaams-nationalistische groep te kunnen situeren verwijs ik graag naar de volgende tekst van mijn hand:
http://www.stelling.nl/kleintje/350/Rechts.htm

mara heeft gelijk
by an Thursday February 27, 2003 at 02:14 PM

mara heeft volledig gelijk.

ik vind bovendien dat de volgende vergelijking helemaal niet opgaat: "wat als iemand niet mag meedoen omdat die op d14 opgepakt werd". komaan zeg, wat wil je nu zeggen, dat iemand die bij het nsv heeft gezeten hetzelfde is als iemand die meedeed met d14.

ik dacht dat het nsv een fascistische groepering was - hoe kan je dat nu met d14 vergelijken. fascisme is een bedreiging voor de mensheid (net als hetckapitalisme uiteraard), en d14 streeft voor een betere wereld.

een opmerkelijk verschil...

ja, ik stelde het scherp, maar...
by Mara Thursday February 27, 2003 at 02:15 PM

"Mara, de vergelijking met de mensen in Guamara lijkt me van een mug een olifant maken. Je kan mensen die anderen hebben vermoord niet vergelijken met een vrouw die vroeger meeheulde met haar ouders."

That`s the whole point: Is het zo ondenkbaar voor jou dat er waarschijnlijk ook onschuldige mensen opgesloten zitten in Guantanamo? Zonder enige vorm van proces of rechtsbijstand...dus hoe kunnen we weten wie nu schuldig is en wie niet? Ik zeg niet dat terroristen niet gestraft moeten worden, zeker niet..maar de manier waarop dat gebeurd door de VS is gewoon walgelijk. Mensen worden willekeurig opgepakt, opgesloten, verdwijnen, etc.. Maar geen kat die daar naar omkijkt want het gaat tenslotte toch maar over `Arabisch terroristsich uitschot`...Al op voorhand veroordeeld..

Wie je bent, hoe je eruitziet ..hebben spijtig genoeg erg veel invloed op de manier waarop je door het gerecht en de media beoordeeld wordt.

Groetjes
Mara

áls het 100% zeker is
by 2stein1 Thursday February 27, 2003 at 02:22 PM

dat Soetkin afstand neemt van haar extreem-rechtse verleden, dan is mijn voorstel dat de organisatoren van de betoging in Leuven overleggen of ze de betoging een dubbele functie willen geven: tégen NSV, vóór deelname van Soetkin aan het Euro-songfestival.
Daarnaast zou er overleg kunnen zijn bij IMC.be binnen het edito-team of op een (toch wel dringende) Algemene Vergadering om een persbrief op te maken met mijn argumenten of iets dergelijks in (natuurlijk wordt hierrond eerst stevig gediscussieerd en zo), dit wordt gedistribueerd (naar pers en zo) en er wordt ook een feature gemaakt die aan de bezoekers van de site 'ons' standpunt duidelijk maakt. (schiet me niet dood, dit is gewoon uit mijn mouwtje geschud).

voor mij moet het wel 100% zeker zijn dat Soetkin afstand neemt van haar extreem-rechtse verleden, maw ze moet dat verklaren of verklaard hebben (ik persoonlijk heb dat vooralsnog niet gezien of gelezen).

Ongelooflijk...
by Raf Grinfeld Thursday February 27, 2003 at 02:44 PM

hoe weinig schrik velen van jullie hebben van ecofascisme. Op het moment dat de ecologische crisis haar hoogtepunt bereikt en totalaire regimes ook in Europa op de loer zullen liggen, zullen jullie anders praten.

hmm
by eAs Thursday February 27, 2003 at 03:01 PM

An, neen ik vind niet dat dat hetzelfde is, maar onze acties aldaar zullen bij extreem-rechts waarschijnlijk worden afgeschilderd net zoals wij hun acties hier afschilderen. Zij veroordelen ons zoals wij hen veroordelen. Natuurlijk vind ik dat er een gigantisch vrschil is, ik was er namelijk ook op D14, maar zoals door onze bril naar extreem-rechts wordt gekeken, zo wordt naar ons gekeken door extreem-rechtse bril.
Ook vind ik het raar dat je Mara's vergelijking wél normaal vindt daar waar je de mijne afbreekt...

Mara, ik heb reeds meermaals deelgenomen aan acties van het ABC (Anarchist Black Cross, kort door de bocht genomen een vereniging die gevengenen moed inspreekt), ik vind gevangenissen slechte instituties en zeker de gevangenissen die je aanhaalt zijn mensonterend en een grove schending van de mensenrechten en trouwens ook van de conventie van Geneve, doch daar draait deze discussie in de verste verte niet om.

Veel respect voor jullie overtuiging en het beargumenteren ervan (serieus!).

Waarom ik op het Vlaams Blok stemde.
by Guido Thursday February 27, 2003 at 03:24 PM

Ik postte dit al eens Fri Feb 22 '02), maar denk dat het hier wel past.
Lees maar even.

"Toen ik mijn eerste keer moest stemmen, heb ik op het Blok gestemd. Waarom? Ik vond het niet democratisch dat ik moest gaan stemmen. Ik wist ook niet waarvoor de andere partijen stonden, ze spraken allemaal onduidelijke taal. Ik wist ook niets over de vreemdelingenproblematiek. De enigste vreemdelingen die ik kende waren die van op school. En die stalen brommers en spraken bijna geen Nederlands. En anders zag ik alleen maar vreemdelingen in een slecht daglicht op TV. Rellen met een mond voor de sjaal. Dus als ik toch moest stemmen dan maar voor het Blok. Ze moeten het zelf maar weten met hun verplichte verkiezingen, dacht ik toen.

Bijna 10 jaar later weet ik beter. Dit dankzij het krijgen van informatie en gesprekken met mensen waaruit bleek dat vreemdeling zijn niet plezant is. Het voortdurend afgekeurd worden op de arbeidsmarkt. Voortdurend racistische opmerkingen krijgen. Niet gemotiveerd zijn om te studeren wegens geen eerlijke arbeidskansen. Verblind zijn door het materiele van het Westen. Dikke auto's, mooie kleren,…"

De rest van het verhaal op

http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=17554

Waarom ik nooit op het Vlaams Blok stemde..
by Raf G. Thursday February 27, 2003 at 04:19 PM

Al vroeg wist ik hoe het zat met dat Blok. Hoe het een enorme aantrekkingskracht uitoefende op klasgenoten die helemaal niks van joden moesten hebben. Ik heb jaren verzwegen dat ik een joodse vader had. Zelfs voor mensen die ik als beste vrienden ervaarde.

Re: Collier en Vrijbuiter
by Corneel Thursday February 27, 2003 at 04:35 PM

Bij mijn weten heeft Soetkin nooit geschreven voor Vrijbuiter, haar broer doet dat wel. Check hun website eens: http://www.vrijbuiter.org/home.shtml

fascisme en antiglobalisering
by Raf Grinfeld Thursday February 27, 2003 at 04:52 PM

Nog wat communistische info over Vrijbuiter, ecofascisme, etc.? Geert Cool op http://www.lsp-mas.be/lsp/ecofascisme.html

soetkin
by henri vermeulen Saturday March 08, 2003 at 10:16 AM
henri.vermeulen@olvz-aalst.be

Ik heb mbt de zaak soetkin collier drie opmerkingen:

1. Ik ben + 60 en heb mede gemanifesteerd bij de toenmalig 'Mars op Brussel' en als gewoon student voor de overheveling van UCL en dus voor Leuven Vlaams. Deze ideeen blijf ik consequent trouw.
2. Wanneer het nationalistisch studentenverbond een manifestatie organiseert voor het behoud van het nederlands als onderwijstaal dan onderschrijf ik dit standpunt tenvolle. De uitdrukking waarbij men nederlandstalige intellectuelen bestempelde als 'Les intellectuels de Zoetenaaie et de Lootenhulle' (Ch. Leboucq, président de la Société de Médecine ) vind ik kortweg walgelijk;
3. Wat bewijst dit nu wat mij als persoon aangaat? Voor mijn part kan men daar om het even welke kwalificatie op kleven - U weet wel rechts of nog erger. Rechtvaardigt dit voor mij een dossier bij de staatsveiligheid? Ik geloof gewoon in een confederale staat en ik pik de uitdrukkingen van minister Michel niet die een paar weken terug in de 'Gazet v. Antwerpen' stelde: 'De Vlamingen kunnen de pot op'.

Mag ik U voor het overige de lektuur aanbevelen van een recent verschenen autobiografie 'Rita Audenaert - En toen kwam de vijand.' Uitgeverij Lannoo - Tielt.