arch/ive/ief (2000 - 2005)

Werking VDAB wordt "geoptimaliseerd"
by Adan Wednesday February 26, 2003 at 12:18 PM

De overheid denkt aan ons, ja, is zelfs bezorgd. Onlangs nog bij monde van Renaat Landuyt (sp.a), vlaams minister van tewerkstelling. Hij vond de reactie van de vdab op de recente golf van bedrijfssluitingen, afslankingen en collectieve ontslagen niet optimaal. Daarom stelde Landuyt voor "sociale interventieteams" op te richten als oplossing.

In elke provincie zou er door de vdab zo een "sociaal interventieteam" opgericht worden om ontslagenen zo snel mogelijk aan een nieuwe job te helpen. Hiervoor zouden ze zo snel mogelijk ter plekke gaan om informatie over de jobverliezers in te winnen. Het zou dan de bedoeling zijn na te gaan welke vacatures of opleidingen geschikt zijn voor het personeel, en zo indirect mee te helpen aan het vinden van een nieuwe job.

Zelf ben ik in mijn loopbaan een 8-tal maanden officieel werkloos geweest. Na drie maanden zat de vdab achter mijn veren om me jobs onder mijn diploma te laten aannemen, me te laten werken op plaatsen waar ik niet kon geraken, op plaatsen die ik echt niet zag zitten, mijn principes te laten opgeven, enzomeer. Dit was dus eerder dan dat ik mijn werkloosheidsuitkering in orde gekregen had, dat heeft namelijk vier maand geduurd. (daar zat de vdab inderdaad voor niets tussen, maar voor mij als werkloze maakte het echt niet uit welke dienst daarvoor verantwoordelijk was hoor, op het einde zat ik bijna op droog zaad als gevolg van een bureaucratische mallemolen, en dat deed verdomd veel ter zake in die situatie). Langs de andere kant gingen de meeste, interessante, opleidingen aan mijn neus voorbij wegens te hoog geschoold. Een basis computercursus wat ik niet nodig had, konden ze mij wel aanbieden, voor een verdergaande computercursus kwam ik niet in aanmerking. En deze manier van werken gaan ze nu verder intensifiëren?

Die vliegende ploeg zou maar pas mogen optreden nadat de werkgever en de vakbonden akkoord hierover
akkoord gaan. De minister wil deze opdrijving van werklozencontrole dus gewoon in een sociaal kleedje steken. Die vliegende ploeg mag het sociaal overleg namelijk niet verstoren en ze moeten vermijden dat de werknemers "nodeloos" ongerust gemaakt worden, aldus Landuyt. Alsjemenou. Alles voor de o zo belangrijke lieve vrede en voor het "welzijn" van de werkloze! Volgens mij ruikt dit eerder naar het nog meer onder de knoet trachten te houden van mensen die hun job dreigen te verliezen, meer controle van werklozen,...

Moest de minister echt zo bezorgd zijn om het welzijn van die toekomstige werklozen, zou hij ze toch gewoon aanmoedigen om fabrieken over te nemen. Praktijkvoorbeelden tonen immers aan dat fabrieksovernames door arbeiders en bedienden de rendabiliteit wel degelijk ten goede kunnen komen. De Britse overheid slaagde er bvb. indertijd niet in om de steenkoolmijnen aldaar winstgevend te maken. Ook de privé maakte er een potje van toen zij de steenkoolmijnen in handen kregen. Op enkele plaatsen namen de arbeiders hun steenkoolmijn zelf in handen en maakten zoveel winst dat ze tijdelijk niet meer wisten wat ermee aan te vangen. (toegegeven, niet alle overnames zijn zo succesvol, alhoewel het geen alleenstaand geval is, zie ook bvb. bedrijfsovernames door arbeiders in noord-Argentinië eind 2001 en dit is ook niet direct het meest milieuvriendelijke voorbeeld:-) )
Bovendien zou zo een stimulatie de positie van multinationals en de economische doelen van de Europese Unie verzwakken. Als "rechtgeaarde socialist" kan Landuyt dus toch gewoonweg niet tegen fabrieksovernames door werknemers zijn?

vrij bewerking naar "de standaard"

het zijn geen manieren
by Adan Wednesday February 26, 2003 at 01:19 PM

Aan het boerke zonder manieren die dit artikel hier gecopy/paste heeft:
Ik heb er niets tegen dat je informatie steelt, integendeel, ik vind het leuk dat je mijn artikel interessant genoeg vindt om het verder te verspreiden.
Maar het minste dat je kan doen is aangeven van waar je het gekopieerd hebt. Bij deze: http://wvl.indymedia.org

dank
Adan

Indien
by christophe Wednesday February 26, 2003 at 01:35 PM

Als dat klopt, dan heb je het wellicht op de verkeerde plaats gepost. Dit gaat immers niet over WVL.
Jouw artikel zal daar dan ook gehide worden. Het is hier meer op zijn plaats.
Bedankt alvast voor het artikel en vriendelijke groeten.

En btw, wie dit gecopieerd heeft weet ik niet, maar het staat iedereen vrij artikel vanop Indymedia te copiëren en te herpubliceren als dat maar zonder winstoogmerk gebeurt.
Noem haar/hem dan ook geen boerke of een dief. Als je niet wil dat je artikel gecopieerd wordt, moet je dat duidelijk aangeven. En zorg dat je ook een goede reden hebt. Indymedia houdt niet voor niets het copyleft in ere.

bronvermelding
by Adan Wednesday February 26, 2003 at 01:45 PM

bij copyleft mag je inderdaad overnemen. Bronvermelding moet wel gebeuren.

ik heb even met een imc-west-vlaanderen medewerker gesproken en hij zei dat dit artikel kan op die site, omdat het artikel van toepassing is op west-vlaanderen.

Adan

aiaiai
by elke Wednesday February 26, 2003 at 01:50 PM

Het is waar dat indymedia met copyleft werkt. En dat is een goede zaak. Maar een bronvermelding was toch op zijn plaats geweest.
Net als bij de verslagjes van Carline uit Irak trouwens. Die postte Carline op indy.wvl en die werden zonder bronvermelding door iemand anders op indy.be gepost.
Ik vind het zeer bedenkelijk dat andere mensen onder de naam van de auteur zomaar het artikel ergens anders posten.

We gaan toch niet beginnen met onnozel spellekes te spelen tussen deze 2 collectieven.
Want met antikapitalisme en solidariteit heeft zo'n concurrentiegedoe niet veel te maken.

Foei
by christophe Wednesday February 26, 2003 at 02:02 PM

Elke,
Het is bijzonder flauw dat je er zomaar van uit gaat dat iemand van het collectief dit "op zijn geweten heeft".

Ik neem jou commentaar dan ook weg, want het is een ongefundeerde beschuldiging en insinuatie en kan aanleiding geven tot vijfiten commentaren welles/niets.

copyleft
by Guido Wednesday February 26, 2003 at 02:17 PM

Bij mijn weten kan niemand zeggen wie bovenstaand artikel gepost heeft. Men kan alleen maar hopen dat de volgende keer, de copy-paster er ook een bronvermelding bijzet.

Het is natuurlijk een gemakkelijke manier om een ruzie op gang te brengen tussen indy.WVL en indy.be maar in die val zou ik toch niet trappen. ;)

Of moeten we beginnen met aan Koen Dassen de IPSnrs te vragen van posters op Belgische indy-sites? :)

WVL
by Derrek Wednesday February 26, 2003 at 02:18 PM

Die medewerker van WVL bedoelt dan waarschijnlijk dat Landuyt ook een West-Vlaming is.
Wat is dat toch met die West-Vlamingen, die hebben echt zo een aangeboren superioriteitsgevoel. "Ik ben ook West-Vlaming", als ze elkaar buiten WVL ontmoeten, fluisteren ze het bijna met een heilige overgave.

Nee zeg rare jongens die West-Vlamingen.

Geen ruzie maken
by Mara Wednesday February 26, 2003 at 02:18 PM

Hallo,

Copyleft= inderdaad overneembaar voor niet-commercieel gebruik tenzij uitdrukkelijk anders vermeld door de auteur.

Copyleft impliceert inderdaad ook dat er bronvermelding moet zijn. Maar dat geldt dan evenzeer voor imc-wvl die af en toe features overneemt van .be.

PS: copyleft impliceert ook dus ook dat de teksten integraal zonder wijzigingen worden overgenomen ;-)

PS: ik ben ook niet de schuldige, heb het artikel niet eens gelezen.

Groetjes

Mara


http://www.gnu.org/copyleft/gpl.html

Back to basics
by Agua 121 Wednesday February 26, 2003 at 04:12 PM
Agua_121@hotmail.com

Ik ben blijkbaar niet de enige die gefundeerde kritiek heeft op de werking van de VDAB. Het lijkt er zo'n beetje veel op dat de grote pool werklozen enkel goed is voor het voortzetten van het huidige economisch bestel. Wie kritiek uit wordt aan de kant geschoven, wie braaf knikt krijgt lekkers. Ik heb het hier al eerder neergeschreven op deze site, er mankeert nog een en ander om van deze wereld een leefbare plek te maken. Zo is het bijvoorbeeld in het huidige IT tijdperk onmogelijk om in het KISS systeem een categorietje 'groene technologie' toe te voegen. Ik ken iets van programmeren en kan dan ook enkel besluiten dat er sprake is van pertinente onwil om mensen openlijk de kans te geven te kiezen voor milieuvriendelijker jobs. Als je dan als individu tegen zo'n overmachtig systeem (mede-bepaald door de werkgevers) moet opboksen om je slag thuis te halen trek je natuurlijk aan 't langste eind. Tweemaal geschorst omdat ecologische redenen volgens de RVA niet kunnen worden weerhouden om niet beschikbaar te zijn voor de algemene arbeidsmarkt. Wat ze daarmee willen zeggen is voldoende duidelijk: wees vooral niet te kritisch als er weer eens iets tegen de natuur indruist. Economie is belangrijker en de winst van de bedrijven en van de staat staat bovenaan het prioriteitenlijstje. Ik heb het ooit zo verwoord aan de dame van de RVA die mij verhoorde: u hebt dus liever dat ik nog wat grondwater vergiftig dan dat ik me toeleg op daadwerkelijke oplossingen voor de vervuilingsproblematiek. Waarom pompen de overheden zoveel geld in studies als ze er toch geen rekening mee houden? Want mooie intenties als Kyoto en Agenda 21 daargelaten, welke zin heeft het als ze vervolgens onderaan de prioriteitenstapel verdwijnen?

Wat sociale interventieteams betreft stel ik voor om dat begrip eens in volgende context te plaatsen: de armsten onder ons moeten de hoogste energierekeningen betalen. Dat komt omdat ze de hoge werkmanskosten niet kunnen dragen voor bijvoorbeeld het isoleren van woningen, of het installeren van milieu- en energievriendelijker voorzieningen. Dikwijls kan met relatief kleine aanpassingen een hoog terugverdien-effect worden bereikt, waardoor de energiekosten in hoge mate worden gedrukt. Ik stel dan ook voor om 'sociale interventieteams' van werk'lozen' op te richten die uit solidariteit én eigenbelang aan de dringendste noden kunnen tegemoet komen.

De hoge lasten op arbeid zijn hier natuurlijk de grote schuldige wat het aantal werklozen betreft. België behoort tot de top van landen qua milieuvervuiling, maar dacht je dat die vele werklozen daar iets mogen aan verhelpen? Zij worden gedwongen om vooral niets tegen de vele regels te doen. Wil je meer achtergrondinfo over mijn bedoelingen? Lees dan eens het artikel van Benny Winters 'Vechten voor windmolens' van 24 februari 2003 (http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=50367&group=webcast) en volg de link in het comment 'Consequenties' naar het artikel 'Waarom?' van Maarten Frederikx van 27 december 2002 (http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=43686), daar vind je comments die meer achtergrondinfo geven van mijn zoektocht naar leefbaarheid.

Nog een interessant boek dat ik onlangs heb gelezen: "Wat maakt de Wereld Ziek" van Rudolf Dahlke, auteur van o.a. Ziek zijn, signalen van de ziel." Het biedt een redelijk breed overzicht over wat er allemaal fout loopt o.a. over het roofdierkapitalisme van de multinationals, moderne slavernij, en veel meer. Ik lees niet veel zo'n boeken, maar toch was dit er een naar mijn hart.

Mail me, ik zoek nog medestanders die niet lijdzaam aan de kant willen blijven staan en bereid zijn samen te werken om onze wereld meer leefbaar te maken van onderop.
Groeten, en dat het tij spoedig mag keren,
Agua 121

Correcties
by Agua 121 Wednesday February 26, 2003 at 04:53 PM
Agua_121@hotmail.com

Er slopen enkele foutjes in mijn comment, ik trok natuurlijk aan het kortste eind en de auteur van het boek noemt niet Rudolf maar Ruediger Dahlke. Volledige gegevens:
Wat maakt de wereld ziek? Werken aan een zinvolle toekomst. Dahlke Ruediger, Deventer 2002, Ankh Hermes, ISBN 9020282786, 339 pagina's, EUR 24,50 of ontleenbaar in de openbare bibliotheek.

Wat met copyright?
by Libby Wednesday February 26, 2003 at 10:00 PM

De dagboekfragmenten van Carline zijn copyright. Daarvoor heeft aan de krant waarvoor ze ze schreef een uitzondering gevraagd voor imc-wvl, die uitzondering geldt niet voor imc-be, ik heb dit telkens ik merkte dat ze door iemand gecopypaste waren gemeld aan het imc-be collectief en toch staan ze nog steeds op showing. Raar hé.

ja maar...
by jessie Wednesday February 26, 2003 at 10:08 PM
jessie@indymedia.org

ze staan op wvl gepubliceerd en daar geldt nog steeds het copyleft principe é... er staat trouwens nergens bij dat het ook in de traditionele media komt. Mensen die da overnemen kunnen da ni rieken.

Regels bij copypasten
by Libby Wednesday February 26, 2003 at 10:27 PM

Altijd eerst checken of 't geen copyright is. Dus, aangezien je het inderdaad niet kan rieken, moet je het checken.

in orde
by Guido Wednesday February 26, 2003 at 10:37 PM

De artikels van Carline zijn gehide op deze site.

Iets in de IRC-chat melden is het niet aan het be-collectief melden maar aan medewerkers van dat collectief.

In de toekomst zullen .Wvl en .be toch moeten kijken hoe ze zulke dingen voorkomen. :)

Bijvoorbeeld melden wat copyright is.

Staat er niet bij
>>>http://wvl.indymedia.org/news/2003/02/574.php