arch/ive/ief (2000 - 2005)

Trainstopping in Italië
by Lize Wednesday February 26, 2003 at 12:34 AM

De afgelopen dagen werd op diverse plaatsen in het noorden van Italië actie gevoerd om het transport van Amerikaans militair materieel te blokkeren. Onder het motto "Rem de oorlog" zijn activisten erin geslaagd om met de hulp van het spoorwegpersoneel 6 militaire konvooien te hinderen op hun weg van de Amerikaanse basis in Vicenza naar die van Pisa en de nabijgelegen haven van Livorno. De VS lijken af te zien van hun ‘mediterrane' plannen en zoeken de doortocht naar Turkije nu via Slovenië en de balkan. Woensdag is er in alle Italiaanse stations een grote nationale boycotactie tegen het vervoer van militair materieel.

Op Indymedia Italië wordt in ‘real time' informatie gegeven over de trainstopping acties. Een oproep om in burgertreinen aan de noodrem te trekken en zo het treinverkeer in de war te sturen wordt vrijwel onmiddellijk opgevolgd : de afgelopen dagen werd in de bewuste zone reeds tientallen keren aan de noodrem getrokken. Nog op Indymedia Italië : een plan van het treinnetwerk, legal teams over de wettelijke gevolgen van de acties en : hoe zet je zonder ongelukken een treinstoplicht op rood ?

De activisten van ‘Disobbedienti' kunnen overal rekenen op de hulp van spoor- en havenarbeiders : in Verona weigerde het spoorpersoneel de nodige manoeuvres uit te voeren en de havenarbeiders van de haven van Livorno weigeren het militair materieel in te schepen richting Turkije. In Milaan viel een groep vredesactivisten de controlekantoren van Trenitalia binnen en vroeg de directie op welke overeenkomst het militair transport zich baseert.

De komende dagen zullen de trainstopping acties zich rond de Italiaans-Sloveense grens in de buurt van Trieste concentreren. Samen met 9 andere Centraal Europese landen gaf Slovenië in het ‘akkoord van Vilnius' immers onvoorwaardelijk haar steun aan de regering Bush en hoogstwaarschijnlijk zullen de nog overblijvende 20 konvooien vanuit Vicenza over Trieste, Slovenië en de Balkan naar Turkije worden vervoerd.

Verdere axies: lawaaidemo/benefietkaffee/...
by rood licht in de duisternis Wednesday February 26, 2003 at 10:44 AM

VRIJDAG 28 feb - 17u - gevangenis De Nieuwe Wandeling :
LAWAAIDEMO voor Koen en Hauzzie
afspraak station Gent Sint-Pieters 16.45u
tot 19.00u kan je meedoen, kom dan rechtreeks naar de gevangenis

Aansluitend BENEFIETKAFFEE in het vlakbij gelegen pand de Drie Charels aan de Leiekaai, aan de overkant van de Groene Vallei, kant van de Coupure.

ZATERDAG 1 EN 2 MAART, Melsele: TRAINSTOPPING: brede aktie tegen militaire transporten...

MAANDAG 10 MAART: proces tegen de 11 treinstoppers, 9u, gerechtshof Dendermonde

_____________________________________________________

Op zondag 16 feb stopten aktivisten voor het forum voor vredesactie een trein met amerikaans militair oorlogsmateriaal op weg naar de antwerpse haven waar de
boel naar de Golf en Turkije verscheept wordt voor de nakende oorlog tegen Irak. De trein werd gestopt door de officiele signalisatie te gebruiken en stond drie uur stil vanwege de figuren die zich aan de trein vastklikten.
11 mensen werden opgepakt. 9 van hen werden vrijgelaten na een gesprek met een plaatsvervanger van de procureur en met een dagvaardiging op zak: 10 maart, 9u, Gerechtshof Dendermonde.

2 aktivisten zitten NOG STEEDS vast. Na het geven van hun identiteit (wat ze aanvankelijk weigerden) besliste de Raadkamer ALSNOG ze vast te houden. Wanneer ze voorkomen is trouwens nog steeds onduidelijk. Donderdag om 13u worden ze overgebracht naar gevangenis 'De nieuwe wandeling' in Gent.

Dit terwijl aktivisten van Greenpeace die haast tegelijkertijd de haven blokkeerden met rubberbootjes enkel ADMINISTRATIEF werden opgepakt.

Het is duidelijk dat men tracht de aktievoerders te kraken, criminaliseren, marginaliseren. Aan ons om te bewijzen dat dat niet pakt.

VRIJDAG 28 feb - 17u - gevangenis De Nieuwe Wandeling :

LAWAAIDEMO voor Koen en Hauzzie
afspraak station Gent Sint-Pieters 16.45u
tot 19.00u kan je meedoen, kom dan rechtreeks naar de gevangenis:

te voet (15 min of iets meer wandelen): als je uit het St.-Pietersstationstation komt, links aan de overkant van het plein de Koning Albertlaan nemen, die verandert in de Groot-Britannielaan. Als je aan de binnenring komt, naar links (Bijlokehof-Martelaarslaan). De ring volgen tot net voor de GB, daar rechts afslaan, je zit al in de juiste straat, de gevangenis ligt aan je rechterkant.

met de bus: nummers 65 en 69 volgen dezelfde route vanaf het station.


Aansluitend BENEFIETKAFFEE in het vlakbij gelegen pand de Drie Charels aan de Leiekaai, aan de overkant van de Groene Vallei, kant van de Coupure. Opbrengst gaat naar de proceskosten van de 11 treinspotters.


ZATERDAG 1 EN 2 MAART, Melsele: brede aktie tegen militaire transporten... Een treinstop is niet gedragen door een marginaal groepje punkers en allerhande!

sancties?
by birgit Thursday February 27, 2003 at 01:48 PM

Weet iemand (Lize?) welke juridische sancties al zijn uitgedeeld onder de italiaanse treinstoppers? Worden mensen alleen administratief aangehouden of ook juridisch? Wat wordt ze aangevreven? Gedetailleerde informatie kan van pas komen voor de verdediging van de belgische treinstoppers die 10 maart moeten verschijnen...