arch/ive/ief (2000 - 2005)

Parijs roept zichzelf uit tot GATS-vrije zone & opnieuw GATS-documenten gelekt!
by Stijn Oosterlynck Tuesday February 25, 2003 at 09:53 PM
stijn.oost@attac.be

De stad Parijs roept zichzelf uit tot GATS-vrije zone. Deze week werden opnieuw Europese GATS-documenten gelekt.

De GATS is een akkoord binnen de Wereldhandelsorganisatie dat de internationale handel in diensten, publieke diensten incluis, wil openstellen voor buitenlandse private concurrentie. De bilaterale onderhandelingen daarover gaan over een maand van start, nadat de lidstaten voorlopige liberaliseringsaanvragen en -aanzoeken geformuleerd hebben.

Deze onderhandelingen vinden volledig achter gesloten deur plaats, maar onder druk van de anti-GATS campagne komen steeds meer onderhandelingsdocumenten vrij. Dit gebeurt oa via lekken. Nadat de voorlopige lijst liberaliseringen die de Commissie 'in onze naam' wil voorleggen aan andere lidstaten al in de handen van anti-GATS activisten viel, is het nu ook zover voor de 109 voorlopige liberaliseringsaanvragen die de EU aan andere WHO-lidstaten overmaakte. Deze documenten tonen heel duidelijk aan dat de EU aanspoort op liberalisering van publieke sectoren in ontwikkelingslanden, vooral wat de energie- en watersector betreft.

Of het effectief zover komt staat echter nog niet vast.
Het verzet tegen de GATS komt immers stevig op dreef. Steeds meer organisaties keren zich tegen de GATS, wat bewezen werd door de massale anti-GATS betoging in Brussel enkele weken geleden (de eerste andersglobalistische manifestatie tegen de Europese Commissie ooit!).

En nu vervoegt ook Parijs de strijd. De 'Conseil de Paris' heeft Parijs vandaag uitgeroepen tot GATS-vrije zone en zal een oproep om de onderhandelingen voorlopig te staken onderschrijven (Appel pour la suspension des négociations en cours sur http://www.urfig.org). Ze deed dit op voorstel van
Isabelle Morin-Guirous en de Groene fractie. Nationale parlementsleden riepen daar eerder al toe op. Een aantal andere Franse en Canadese steden zijn al GATS-vrij. Wanneer volgen de Belgische steden?

13 maart: Europese axiedag
by jan buelinckx Wednesday February 26, 2003 at 04:43 PM
janbuelinckx@yahoo.com

Nog even hierbij vermelden dat er op donderdag 13 maart een Europese axiedag gepland is tegen de GATS. Meer info volgt nog.

Jan

GATS requests
by Stijn O. Wednesday February 26, 2003 at 09:02 PM

De lijst requests is na te lezen op:
http://www.polarisinstitute.org/