'Experimentele bibliotheek' in Antwerpen gestart. by Raf Grinfeld Tuesday February 25, 2003 at 03:12 PM |
We zijn er mee begonnen! Je bent uitgenodigd om eens naar een nieuw project te komen kijken : 'Experimentele bibliotheek'. We belichten hier even het aanbod.
Onze uitvalsbasis is 'Den Hopsack', vlakbij de Grote Markt in Antwerpen (op http://stadsplan.antwerpen.be/ staat overigens een stadsplan).
Den Hopsack, gelegen in de Pieter Potstraat nr. 24 te Antwerpen, hield tot nu toe het midden tussen een praatcafé en een artistiek literair café. Maar het geheel wordt politieker en begint ook steeds meer op een alternatief infocentrum te lijken.
In de 'Experimentele bibliotheek' kun je niet alleen een kijkje nemen maar ook honderden boeken, tijdschriften of teksten ontlenen. Elke maandag tussen 19u en 20u30, elke dinsdag tussen 20 en 22u. Je vindt er boeken, tijdschriften van binnen en buiten de landsgrenzen, teksten, ...
Je betaalt een kleine waarborg die je elk moment kan terugvorderen, het onlenen is gratis, en je mag de boel voor vier weken bijhouden.
Sociologie, psychologie, geschiedenis, filosofie, alternatief toerisme in en buiten Antwerpen, mediakritiek, websites-informatie, kunst, andersglobalisme, ... We hebben al honderden items in dit genre binnen en roepen jou op ons assortiment eventueel te helpen uitbreiden.
Het aanbod is nu ook al gevarieerd. In één voormalige bananendoos zitten allemaal boeken die betrekking hebben op mens en wetenschappen. Reich en Erikson geven er een Freudiaanse tint aan. Net zoals Marcuse die draai geeft aan de bananendoos met filosofieboeken. Maar ook een paar zeldzame antropologische boeken over indianen vallen op.
Libertaire socialisten als Bookchin, Biehl en Malatesta maken het filosofisch aanbod nogal politiek. Ton Lemaire, Christopher Lasch en anderen zorgen voor cultuurfilosofie.
Anton Constandse geeft ons geschiedkundige inleidingen tot het anarchisme en de twintigste eeuw. Marie-Louise Berneri schetst de utopische traditie. Hans Achterhuis en Ivan Illich maken van technocratie een vies woord.
Ook van Belgische libertaire tijdschriften als De Nar, Perspectief en VerZ zijn veel nummers terug te vinden, alsook van gelijkaardige buitenlandse periodieken. Met romans van o.a. Robert Pirsig en biografisch werk over Camus en Kafka komt ook het artistieke aan bod.
Daarnaast kun je nu ook tijdens de gewone openingsuren een pak brochures en aankondigingsflyers aantreffen die je op de hoogte houden van informatieve, artistieke en/of ontspannende bezigheden in de stad en verder weg.
Meer info op 0479/037544 of via tomsk_be@yahoo.com