arch/ive/ief (2000 - 2005)

Open brief aan de 'Yves Desmetten' n.a.v. een debat in de zevende dag
by Lorenz Matot Tuesday February 25, 2003 at 12:23 PM
lorenzmatot@hotmail.com

Enige bedenkingen en adviezen aan de heren Desmetten van deze wereld.

Geachte heren Desmetten,

Uitermate zwak vond ik jullie reactie in de zevende dag: "naiviteit". Niet dat het me verbaast hoor, het past in de lijn van de evolutie die jullie de laatste jaren meemaken...

Eigenlijk een heel typische evolutie en bijna voorspelbaar, ietwat ouder wordende mannen die steeds liberaler worden en het nu ook nodig vinden om jonge geëngageerde mensen aan te pakken met HET cliché van de naiviteit. Bent u er zich trouwens van bewust heren Desmetten dat er wellicht heel wat mensen dat ook van jullie vinden: dat jullie steeds naiever worden bijvoorbeeld. Omdat ik jullie wel nog respecteer, die jonge gasten ook trouwens, wens ik jullie drie vragen (een vergelijkende, een gedachte-experient en een sociologische) te stellen (waar IK overigens geen antwoorden op wens):


1. In welke mate beginnen jullie steeds meer op uw moeder en vader te gelijken? Op uw leeftijdsgenoten? Wordt het laagje vernis niet steeds minder en minder dik?

2. Stel: u heeft vandaag geen snel opgroeiende kinderen. Welke rol spelen die kinderen in uw huidige positionering? (of: welke toekomst wil u voor uw kinderen? - eerder normering of net niet...

3. U kent Bourdieu. Bent u het eens met zijn eerder cultuurpessimistisch standpunt?


Zelf ben ik een papa met een opgroeiend kind, als sociaal agoog leer ik de evolutie van volwassenen in onze cultuur steeds beter begrijpen, in mijn vrije tijd ben ik veel met cultuuranalyse en filosofie bezig. Daarnaast neem ik elke dag minstens een uur in afzondering waarbij ik enkel zit en nadenk over mijn leven. En toch blijft het verdomd moeilijk om 'de statistische voorspelbaarheid in mijn leven' (of anders gezegd: in welke mate denk en doe ik eigenlijk zelf of is het het collectieve zelf, de collectieve individualiteit die vooral bepaalt wat ik denk en doe).


Ik sluit met een citaat van Andre Gidé (vrij naar)

wantrouw vooral zij die menen de waarheid te kennen
vertrouw eerder zij die zoekende zijn

Met geachte groet


Lorenz Matot

Gide
by walter maes Tuesday February 25, 2003 at 01:27 PM
walt.maes @skynet.be

wantrouw vooral zij die menen de waarheid te kennen
vertrouw eerder zij die zoekende zijn

de extreem linksen, een zeer te wantrouwen soort...

de extreem linksen een zeer te wantrouwen soort
by Martin Matthys Tuesday February 25, 2003 at 02:47 PM
martin@rosseel.be

ooit heb ik geleerd dat wie zoekt ook vindt en wat hij vindt een nieuwe vraag opwerpt voor een verdere zoektocht. Al het vinden is waarheid, een kleine waarheid die betrouwenswaardig is.
Bij de extremisten (zowel van links of van rechts) is hun waarheid extreem klein omdat ze hun zoektocht na de eerste vinding hebben gestaakt.
De Yves Desmetten van deze samenleving hebben hun zoektocht iets langer volgehouden maar zijn uiteindelijk bezweken onder de glamour en de glitter van goedkope sucessen. Maar... vergeef het hen want...

Yvie Wonder sings his masters voice.
by Animation Factory Tuesday February 25, 2003 at 11:29 PM

Yvie Wonder sings hi...
autoaioiku.gif, image/gif, 550x350

Dikke proficiat voor de twee die zich niet lieten doen door Yvie Wonder. Je zal als bouwvakker maar even voor een publiek, de camera's en een ervaren mediafiguur en journalist komen te zitten en je niet uit je lood laten slagen. Yvie was naar mijn gevoel uit zijn lood geslagen, anders had hij zich wellicht niet moeten verlagen tot een onozele uitspraak over hun zogezegde naïviteit.
Naiviteit is opkomen voor een wereld zonder oorlog en geloven dat de Desmetten een bondgenoot zouden zijn om dat doel te bereiken.
Als morgen de Europese Unie uitgerust is met een performant leger roffelen de Desmetten op de maat van de gezagvoerders de oorlogstrom, don't be naïve.

naïeve lorenz toch
by thomas Wednesday February 26, 2003 at 12:01 AM

ik ben 26 en dus van uw generatie.
Ook ik heb me mateloos gestoord aan de naïeve praat van die twee activisten.

Ze hadden verdorie het lef nog om te beweren dat Sadam ne goeie kerel was. Nog raar dat ze hem niet "nonkel" of zoiets noemden.
Sadam heeft gifgas gebruikt tegen de Koerden, heeft de communisten uitgeroeid, er is geen democratie in het land noch valt er van inspraak binnen het politieke denken en doen maar iets te merken. De mensen zijn er arm en Sadam heeft negen paleizen (of waren het er twaalf)

De kinderen van Irak sterven al langer dan het embargo bezig is en niet vergeten dat hij en enkel hij de aanleiding was van de golfoorlog. Wie heeft Koeweit binnengevallen? De Amerikanen zeker, komaan zeg...

Kleine jongens zijn het die andere kleine jongens kunnen beïnvloeden en dat is gevaarlijk. Vrijemeningsuiting mag hoor voor mij maar extremisme bevuilt mijne televisie die maar twee posten kan pakken.

Ik loop met iedere vredesbetoging mee maar dan liefst met de NGO', extreem-links is in mijn ogen even gevaarlijk als extreem-rechts. Ik heb er zelf vier jaar zwaar actief in geweest en brainwashen doen ze er al evenveel en doorgrond als bij extreem-rechts: ze creëren vijanden die er niet zijn en zwengelen de angst aan voor alles wat een ander mening uitdraagt dan de hunne. Beïnvloedbare typen zijn niet minder gevaarlijk dan de mannen van voorpost.

Veel succes mijne heren want uw betrachtingen zijn de mijne en die van 90% van de jongeren niet. Dat zal ook te merken zijn in het stemhokje want Abou Jajah, een vuile homo- en vrouwenhater samen op een lijst plaatsen met linkse rellieschoppers en doemdenkers zal nog geen procent van de stemmen opleveren. ik stem op de sossen, die zijn ten minste verstandig links bezig en zijn ook eens "voor" iets dan die extreem-linksen die altijd maar "tegen van alles zijn en nikske aan alternatieven aan te bieden hebben.

dat ze maar voor de vrede gaan lopen,prutsers, echt vredevol was hunne parlé en hun voorkomen allesbehalve. Vrede begint in het doen en pas daarna in het verkondigen. Die jongens waren al in oorlog en ze genoten ervan de sloebers

doei

beste thomas
by Lorenz matot Wednesday February 26, 2003 at 01:21 PM
lorenzmatot@hotmail.com

het is duidelijk: met alle respect maar je hebt absoluut niets van mijn mail begrepen.

het gaat er mij over dat we juist uw discours (en ook de mijne nog wel eens) en die van de Desmetten en erger moeten overstijgen, we kunnen eindeloos opsommen wie wat ooit wat heeft misdaan en dat naar elkaars kop blijven gooien, elkaar naief noemen etc. én helaas gebeurt het steeds weer...

zelf heb ik geen enkele band met de pvda of andere politieke groeperingen, maar heb wel respect voor die activisten in bagdad net als voor alle mensen die nu bijvoorbeeld anti-oorlog zijn (om welke reden ook, een amerikaanse pascifist is nu éénmaal geen belgische, de beweegredenen zijn totaal anders)

en net als alle anderen krijg ik massas propaganda over me heen vanuit alle mogelijke hoeken, en is DE waarheid nog moeilijk te achterhalen...

wel kies ik voor de dialoog en tracht mensen jong of oud, christen of moslim, etc, niet af te breken door een deel van die gefilterde informatie te gebruiken, wel door verhalen naast elkaar te plaatsen en zo zelf inzichten te verwerven die verder gaan dan het herhalen van propaganda die onze leiders en hun dienaren, media oa. ons voorkauwen

en beste thomas, ik geloof dat je goed op weg bent, als je boosheid om 'hoe stom ik toch ben geweest' is wegge-ebt, kan je je energie misschien gebruiken om niet een "desmet" te worden, anders heb je niets geleerd uit je vroegere ervaringen en dat zou jammer zijn

veel succes thomas, en hopelijk mogen we je ooit welkom heten in een steeds groter wordende groep, wereldwijd, van mensen die vooral een ander denkpatroon proberen te ontwikkelen, een andere logica te hanteren, en ja VOOR het doorbreken van (de huidige) machtsverhoudingen in de wereld zijn is wel een gemeenschappelijke deler en hiervoor moet je bij voorkeur niet extreem zijn mijn inziens, en het woord naief is nogal extreem omdat je er van uit gaat dat je jezelf wel superieur vind, de ander inferieur dus...en we belanden terug bij het blanke geijkte denken die er een prachtige wereld van gemaakt heeft.