arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vechten voor Windmolens
by Benny Monday February 24, 2003 at 11:07 PM
wintersbenny@hotmail.com

Brugge - Na het publiceren van een artikel over milieuvriendelijke technologieën, bracht ik een bezoek aan Paul Brouyère, uitvinder van beroep en voorvechter van schonere energie.

Brugge - Na het publiceren van een artikel over milieuvriendelijke technologieën, bracht ik een bezoek aan Paul Brouyère, uitvinder van beroep en voorvechter van schonere energie.

Geboren in mei '68 is Paul letterlijk en figuurlijk een product van een generatie. Na jarenlang gewerkt te hebben in de zware industrie, heeft hij besloten om zijn leven te wijden aan het fabriceren en promoten van alternatieve energiebronnen en –toepassingen.

Hij nam deze beslissing na ontgoocheld te zijn geworden door de industrie die hem tewerkstelde. Maar al te dikwijls kwam hij in aanraking met ongezonde en niet te verantwoorden werkomstandigheden. Omstandigheden die eigenlijk niet meer zouden mogen in deze "moderne" tijd.
Terwijl er superstrenge normen worden opgelegd aan verbrandingsovens die dioxines produceren, kwam hij in aanraking met productieprocessen die tienmaal meer dioxines veroorzaken dan de fel bekritiseerde verbrandingsovens. En dit is slechts 1 voorbeeld van de vele die hij in zijn carrière is tegengekomen.
Een andere factor die doorslaggevend was in het nemen van de beslissing om zich toe te spitsen op schone energie, speelde zich af begin jaren '90. Rond die tijd werd kernenergie nogal gepromoot als DE oplossing voor het milieuprobleem. Een alarmbel rinkelde. Zijn gezond verstand deed z'n werk en hij kwam tot de conclusie dat er dringend iets moest veranderen.
Sindsdien steekt Paul een groot deel van z'n vrije tijd in het studeren over, en het creëren van alternatieven voor fossiele brandstoffen. Hij is zelfs naar Denemarken getrokken voor een stage aan het Folkecenter for Renewable Energy.
Eén van z'n huidige projecten is het construeren van zonnecollectoren om water te doen koken. De zonnecollectoren zijn volledig opgebouwd uit gerecycleerde materialen. Dit is een interessante toepassing voor het steriliseren van drinkwater in derdewereldlanden waar zuiver, hygiënisch water dikwijls een groot probleem is voor het merendeel van de bevolking. Ze kunnen ook ingezet worden bij workshops om jonge mensen bewust te maken van het potentieel van zonne-energie.
De tijd is aangebroken voor meer actie. Paul is dan ook op zoek naar mensen die hem willen helpen en bijstaan in het realiseren van zijn plannen.

Om zijn plannen te kunnen financieren, is hij van plan in de zomer een groot, continu-durend feest te organiseren in het Brugse, waarbij elke feestvierder z'n inbreng mag en kan doen. Een feest waarbij het gebruik van elektriciteit zoveel mogelijk geweerd wordt. Ook wil hij een energievriendelijk onderkomen oprichten op het festivalterrein ter illustratie van z'n standpunt.

Alle hulp hierbij is natuurlijk meer dan welkom. Ingenieurs, muziekanten, artiesten, feestvierders, kortom ieder die zich geroepen voelt om zijn inbreng te doen in het project is natuurlijk meer dan welkom. Wie een geschikt terrein ter beschikking kan stellen om dit gebeuren te laten plaatsvinden wordt vriendelijk verzocht dit mee te delen.

Voor meer inlichtingen kan men terecht op volgend emailadres : agua_121@hotmail.com Benny W.

Paul Brouyère
by Benny Monday February 24, 2003 at 11:12 PM

Paul Brouyère...
pbverkleind.jpg, image/jpeg, 400x528

Paul Brouyère, samen met een prototype van een zonnecollector, waarmee water verwarmd kan worden.

Info en adressen gevraagd...
by Benny Monday February 24, 2003 at 11:19 PM

Ik ben momenteel bezig met wat research te doen naar milieuvriendelijke technologieën en waarom ze nog altijd niet zijn daargedrongen in het algemene straatbeeld.

Daarom ben ik op zoek naar zoveel mogelijk info en nuttige contacten. Je mag me altijd mailen op wintersbenny@hotmail.com

consequenties ...?
by Peter Vanrutten Tuesday February 25, 2003 at 05:49 PM

het is een interessant artikel over misschien wel één van de meest ontweken topics van het laatste decennia namelijk, de milieuproblematiek inzake bedrijfsinvesteringen. Er wordt nu en dan wel eens wat in het nieuws gebracht over een of andere tanker die ergens lek slaat maar het lijkt erop alsof de consequenties die dergelijke kleine rampen veroorzaken steeds sneller en sneller moeten vergeten worden en dit in een tijd waar zoveel nieuwe en vernieuwende elementen het daglicht mogen zien. Waarom dan ook niet een beetje meer tijd en energie in dergelijke projecten steken?

Het is een goede zaak dat iemand zoals benny de spreekwoordelijke schijnwerper op dit topic wil werpen. Zo is er tenminste iemand die dat doet...

Peter

Consequenties
by Agua 121 Tuesday February 25, 2003 at 09:34 PM

Er zijn inderdaad nogal wat consequenties als je ervoor kiest om voor betere technologie op te komen. Een en ander heb ik reeds eerder verwoord in reactie op het artikel Waarom? van Maarten Frederickx 6:16pm Fri Dec 27 '02
http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=43686

Er is al jaren een soort van regelrechte boycot aan de gang van alles wat maar naar alternatieve energie ruikt, cfr. recente uitspraken van Ward Beysen en zijn nieuwe partij Liberaal Appel met de verkiezingsslogan 'Neen aan het Groen Communisme'. Nog nooit eerder bekende een roofdierkapitalist zo duidelijk kleur! Sinds 1996 vraag ik om een job in de hernieuwbare energiesector. Eerst stond dat niet in het woordenboek van RVA en VDAB. Ik werd tot tweemaal toe geschorst, ecologische redenen kunnen volgens de RVA NIET worden weerhouden om niet beschikbaar te zijn voor de algemene arbeidsmarkt. M.a.w. als niet kapitaalkrachtige werkloze kan iedereen verplicht worden om in de meest vervuilende industrieën te worden tewerkgesteld. Ik heb voet bij stuk gehouden en werd dus geschorst. Ik heb al vanalles geprobeerd maar als er me één zaak is duidelijk geworden dan is het wel dat er geen structuur bestaat om van niks iets te beginnen. Omdat ik me in de geest van de slachtoffers van het kapitalisme probeerde te verplaatsen was het echter mijn bedoeling dit net wèl te doen (vanuit de afvalberg via herbestemming van bruikbare materialen nieuwe produkten ontwerpen). Ik weet niet hoe ik dit in een bestaande structuur kan verderzetten zonder al bij voorbaat genekt te worden. Beschouw deze uiting dan ook maar als uiting van burgerlijke ongehoorzaamheid, want volgens mij zijn er teveel mensen die hierbij baat kunnen hebben, maar in een normaal bedrijf is het onmogelijk om dit rendabel te maken. Er is een reusachtige afvalberg, zowat de helft van de wereldbevolking leeft in armoede, ik leef in een rijk land en probeer daar iets van te delen. Is dat nu zo onmenselijk dat zelfs de overheid (RVA) daar geen uitzondering voor kan maken?

Groeten aan iedereen die wil meewerken aan een betere wereld. Aan hen die de boel verzieken: sorry, maar ik doe niet meer mee.
Paul Brouyère

Hoopgevend artikel
by Annemie Thursday February 27, 2003 at 12:36 PM


Nog meer 'reclame' maken omtrent deze initiatieven! Als je zo'n artikel leest, krijg je terug nbeetje hoop in de heropleving van het milieu!

Gaat dat feest te Brugge werkelijk plaatsvinden? Graag meer info daarover: een feest zonder elektrisch energieverbruik, maar zeker boordevol menselijke energie!!!


Groeten,... van een inwoner uit het Waasland, niet ver van kerncentrale Doel...


Benny, proficiat met de geboorte van dit artikel!!!