arch/ive/ief (2000 - 2005)

De wereld moet haar keuzes bekend maken...
by El Che Monday February 24, 2003 at 07:30 PM

'Laat vandaag een dag zijn als een ander, een dinsdag in een doodnormale week, een dag die geen geschiedenis zal maken, een dag die iedereen weer snel vergeet'. Dat waren woorden van Stef Bos bij de vorige aanval van Amerika op Irak, intussen alweer ver in ons geheugen. Wat doet de wereld vannacht als Bush en Blair een nieuwe resolutie aanvragen?

Amerika en Groot-Brittanië dienen een nieuwe resolutie in bij de UNO-veiligheidsraad. Daarmee zetten ze hun laatste stap in de rechtvaardiging van hun 'jihad'. Een heilige oorlog om olie, om economische belangen te vrijwaren en om hun imperialistische ideologie ook over de Arabische wereld verder te verspreiden. Het belang van een oorlog om Irak is de invloed en het gevoel de baas te spelen over de wereld; Amerika is weer in topvorm. Hopelijk stuiten ze vannacht op een njet van de rest van de wereld. Alleen valt te vrezen dat onze yankee-vrienden het weer handig zullen gespeeld hebben en hun resolutie mooi ingepakt hebben met een cadeaustrik eromheen. Intussen is gebleken dat de VS-bewijzen tegen Irak vals waren, dat het dossier vrij licht weegt en dat Irak meewerkt met de wapeninspecteurs. Eigenlijk ziet geen zinnig mens meer een reden om deze 'schurkenstaat' (dixit Bush) aan te vallen. Tenzij uit puur imperialisme en om economische redenen. De wereld zal vannacht met de billen bloot gaan en haar keuzes moeten bekendmaken. Meestappen in het goedpraten van de Amerikaanse agressie of eindelijk die papieren tijger vastzetten. Want het volk, en het volk zijn wij, moeten die Amerikanen niet vrezen. Wij verzetten ons massaal. En 15/2 heeft wereldwijd aangetoond dat als Amerika haar ongerechtvaardigde oorlog toch begint, overal ter wereld de stem luid zal klinken: YANKEE GO HOME!!!

Jihad
by Edith Monday February 24, 2003 at 08:24 PM
edih.legrand@skynet.be

De oorlog van de Bush administratie tegen Irak een 'Jihad' om olie noemen is teveel eer. Bush is dat compliment niet waard.

Jihad betekent de strijd om zichzelf te realiseren als mens en in uitbreiding ook de strijd ter verdediging van het gedachtengoed. Een heuse verkiezingstrijd waarbij een politieke partij haar gedachtengoed verdedigt en verkoopt zoals we die vroeger meemaakten, toen de politieke partijen nog ergens voor stonden, zou men dus ook als een jihad kunnen zien. Het ging immers om reële waarden.

Het vechten om olie heeft niets met principes, met waarden te maken. Het oorlog voeren om olie is gebaseerd op hebzucht en machtsgeilheid. Hebzucht en machtsgeilheid zijn geen waarden en dus kan een oorlog om olie niet worden gedefinieerd als een jihad.

In het 'Westen' heeft de term 'jihad' zijn eigenlijke betekenis verloren en wordt iedere vechtpartij, hoe zinloos ook, jihad genoemd.

Uit heel de ontwikkeling van gebeurtenissen rond Irak is duidelijk naar voren gekomen dat de Bush administratie de eigenlijke schurkenbende is. De Amerikaanse bevolking werd in opdracht van Bush door de gecorrumpeerde media in het ootje genomen.

toch jihad hoor
by rik Monday February 24, 2003 at 09:24 PM

beste Edith,
ik begrijp dat jij jihad als een woord beschouwt dat alleen positief geladen is, maar je zou moeten weten dat het in de ogen van heel wat mensen - in oost en west, in noord en zuid - niets meer of niets minder betekent dan "heilige oorlog", namelijk een oorlog die gevoerd wordt vanuit een religieuze inspiratie.
Bush gelooft werkelijk dat zijn god hem influistert om Irak aan te vallen, net zoals de Palestijnen denken dat hun god hen aanport om Israëlische burgers in de lucht te blazen en net zoals de islamitische fundamentalisten geloven dat hun god hen verplicht om alle "niet-gelovigen" uit te roeien.
Jihad is geen onschuldige kreet, maar een mensonterende onderwerping aan een fictieve godheid die alleen dood nastreeft; een godheid die alleen menselijke offers eist.
Zo bouw je geen tolerante samenleving op.
Dus: weg met elke jihad. Weg met de oubollige wereldleiders die slogans schreeuwen die er uitsluitend op neerkomen dat "got mit uns" is. Zo zijn de joden in de concentraiekampen van de nazi's terechtgekomen, zo zijn de tienduizenden katholieken en protestanten in Noord-ierland aan hun eind gekomen, zo zullen honderdduizenden Amerikanen, Europeanen en Arabieren in en rond Irak hun laatste adem uitblazen...
De jihad had eigenlijk de middeleeuwen niet mogen overleven, maar we zitten er helaas nog mee.

jihad
by tim Tuesday February 25, 2003 at 10:27 AM

laat ze maar indienen; RESIST! bush is helemaal; niet ingegenven door god; daarvoor is zelfs god te slim, maar door een bende onnozele nixonadviseers
down with religion!