arch/ive/ief (2000 - 2005)

Milieurama: één van de beste nummers ooit
by jpe Monday February 24, 2003 at 12:35 PM

Voorstelling van een diepdonkergroen tijdschrift; een uitgave van de BBL (niet de bank ...)

De commerciële en staatsmedia bekritiseren is één taak voor mediawatchers. Interessante alternatieve media in het zonnetje zetten, is een andere, een leukere. Vandaar dat al een hele resem alternatieve 'linkse' media - van christelijke bladen tot anarchistische, van alternatief socialistische en communistische tot ecologische - in DIOGENE(S) voorgesteld werd.

Deze week vraag ik met plezier uw aandacht voor 'Milieurama'; een tweemaandelijkse publicatie van de Bond Beter Leefmilieu (BBL). Mediadoc is er al jaren op geabonneerd en temidden van het zestigtal tijdschriften dat hier toekomt, verdween het blad in het verleden al eens ongelezen in het archief.

Recent is daar - ligt het aan mezelf, een vernieuwde belangstelling voor het milieu ? - verbetering in gekomen. Het februari 2003-nummer dat deze week in de bus viel, vind ik hoe dan ook het interessantste nummer ooit. Ligt het aan de cover die wat meer de aandacht trok ? Aan de inhoud ligt het zeker. Om met het artikel te beginnen dat me meteen aan het lezen zette: in "De Groene Mol" beschrijft Joris Gansemans hoe multinationals de milieubeweging in de gaten houden en infiltreren. Gansemans baseert zich op een boek van Eveline Lubbers: "Schone Schijn, Smerige Streken in Strijd tussen Burgers en Bedrijven". Dat werk krijgt verderop in Milieurama ook een boekbespreking. Wat Gansemans en Lubbers vertellen, leest als een spionagethriller. Straffe kost. En volgende week verneemt u er alles over in DIOGENE(S) (en op Indymedia ...) want ik was er zo door gefascineerd dat ik meteen naar Gansemans mailde om de tekst te mogen overnemen. Waar hij met plezier op in ging.

We spraken zelfs af om - teneinde de 'milieupoot' van DIOGENE(S) te versterken - nog andere artikels uit Milieurama in DIOGENE(S) over te nemen. En niet alleen milieu-artikels: in dit nummer gaat het met name om het verslag over de staten-generaal van het middenveld, onlangs in Gent.

Maar we kunnen natuurlijk niet alles overnemen, daarom ook deze voorstelling van Milieurama.

* Al fietsend naar een groenere toekomst

Als uitgave van de Bond Beter Leefmilieu opent het blad 'natuurlijk' met een degelijk milieudossier. In het februari-nummer gaat het om het "Dossier klimaat & energie". Dat wordt in drie artikels ("Wissel stroom", "België krijgt het warm" en "Wind uit eigen stad") uitgediept.

Vervolgens lezen we hoe de Vlaamse overheid een samenwerkingsovereenkomst afsloot met de NGO's uit de milieusector én hoe de NGO's betrokken worden bij het lokaal milieubeleid.

Dan zijn we toe aan enkele korte berichten waarna we samen met Wim Van Gils verzuipen in het natte 'Vlaanderen'. De auteur doet een resem voorstellen om onze waterproblemen aan te pakken.

Dat de BBL niet alleen met de overheid samenwerkt maar die ook bekritiseert, blijkt in de artikels over de teleurstellende Europese landbouwhervorming, het vertraagde federaal richtplan voor een 'productbeleid" en het "Totaalplan Fiets: nog niet rijklaar".

Hoe de globalisering ons milieu bedreigt, blijkt in artikels zoals "Nieuw akkoord luchthaven Zaventem stelt teleur", "Gentech Landbouw gaat niet samen met GGO-vrije landbouw" en "Chevron Texaco bedreigt inheemse volken Ecuador". Voor het februari-nummer schreef Bart Martens ook een boekbespreking van "Leve de globalisering", de lofzang van de Zweedse historicus Johan Norberg op het neoliberale kapitalisme. Uit Martens' tekst één citaatje. Het komt van Mahatma Gandhi die opmerkte: "De grootste vervuiler op aarde is armoede." (Het artikel van Martens volgt later ook nog in DIOGENE(S))

Nog één bijdrage aanstippen, ééntje van het positieve soort: "Regionale landschappen bezinnen over toekomst". Daarin beschrijft Geert Carpels hoe men in 'Vlaanderen' nadenkt over de toekomst van de acht "definitief erkende regionale landschappen". Kijkende naar het kaartje bij het artikel, viel me op dat de streek vanwaar ik kom - Noord-Hageland - ook zo'n regionaal landschap is evenals bijna heel het naburige Limburg. Wilt u weten of u ook in zo'n waardevol regionaal landschap woont of er vandaan komt, dan moet u het februari-nummer van Milieurama te pakken zien te krijgen. Opgelet voor de Antwerpenaren: uw provincie telt geen enkel "erkend regionaal landschap". Pech gehad of waren bv. die van de Noorderkempen niet bij de pinken toen het op erkennen aankwam ?

JP Everaerts

Een jaarabonnement op 'Milieurama' kost 20 Euro. U kunt het bedrag overmaken op rekening 001- 1475409-18 van de BBL, Tweekerkenstraat 47, 1000 Brussel; http://www.bblv.be. Wie nu een abonnement neemt ontvangt gratis de cd-rom "Lage energiewoningen".

* Gratis proefnummer nieuw Mondiaal Magazine

Op donderdag 27/02 wordt het "NIEUW MONDIAAL MAGAZINE" aan de pers voorgesteld. U kunt alvast een gratis proefnummer aanvragen op 02-536 19 77 of per mail: sandra.Janssens@wereldmediahuis.be. Meer info via http://www.wereldwijd.be

DIOGENE(S) 41