arch/ive/ief (2000 - 2005)

Wie is er FAN van de belastingen ?
by jpe Monday February 24, 2003 at 12:33 PM

Yves Desmet zag het 'belastingslicht' maar doet hij mee aan FAN ?

Liberalen hebben de mond vol van belastingsverlagingen maar wat ze er vaak niet bij vertellen is dat de loontrekkenden de enigen zijn die hun belastingen correct betalen, zoals Yves Desmet het opmerkte in zijn edito in De Morgen van 22/02. Desmet schreef over een OESO-studie die uitwijst dat België absoluut wereldrecordhouder is in belastingen op arbeid. Desmet: "Die belastingen zijn zo hoog omdat het in realiteit zowat de enige belastingen zijn die worden geheven. (...) Zowat alle anderen (dan "de mensen die met werken hun brood verdienen en een loonfiche krijgen") kunnen (...) zowat iedere inning vermijden." Dus wil Desmet zoeken naar "andere belastbare basissen dan arbeid: inkomsten uit kapitaal, vermogen, hoge pensioenuitkeringen, belastingen op milieuvervuiling, energiegebruik, om het even."

Want belastingen blijven natuurlijk wel nodig. En ze zijn wel degelijk 'ergens' goed voor. Maar hoe ze zo verantwoord mogelijk organiseren ? Daartoe werd op woensdag 19 februari het FAN opgericht (daar schreef Desmet niet over). FAN staat voor Financieel Actie Netwerk: een samenwerkingsverband van 11.11.11, ABVV, ACV, ATTAC Vlaanderen, Bond Beter Leefmilieu, Broederlijk Delen, CODEWES, Netwerk Vlaanderen, Oxfam Wereldwinkels en VODO.

FAN stelt: "Belastingen, begin daar maar eens over te praten in België. Geen sinecure, tenzij je kan uitpakken met het nieuws dat de belastingen zullen verlagen.

Maar is een belastingsverlaging altijd zo'n goed nieuws? Betekent dat dan niet dat er zal moeten gesnoeid worden in openbaar vervoer of in onderwijs? Of dat de pensioenen onder druk komen te staan?

En wie betaalt er dan minder? En wat als iedereen nu eens belastingen zou betalen? Als we de belastingsdruk eens eerlijker verdelen, en zouden verschuiven naar kapitaal en milieugebruik? Want is België, Europa of misschien wel de hele wereld geen belastingsparadijs voor milieuvervuilende multinationals en voor de superrijken?

En moet er geen halt geroepen worden aan de internationale fiscale dumping? Is de modelstaat de staat met de laagste belastingen? ….

FAN vindt dat belastingen ook duurzaam en rechtvaardig kunnen en moeten zijn! En dan kunnen bovenstaande vragen niet ontweken worden! FAN wil de politieke partijen aan de tand voelen rond dit thema en hen wakker schudden. Want zeker in verkiezingstijd verkoopt het verhaal van minder belastingen misschien als zoete broodjes, maar wie durft er ook de keerzijde van de medaille te belichten?"

Secretariaat FAN – p/a Netwerk Vlaanderen – Christophe Scheire - Vooruitgangstraat 333b9 – 1030 Brussel – 02/201.07.70 – christophe.scheire@netwerk-vlaanderen.be; Meer info over Fan is te vinden op http://www.netwerk-vlaanderen.be/rechtvfiskal.htm en op de websites van andere lidorganisaties van FAN.


* GATS - 'Le capitalisme n'a jamais été aussi agressif"

Vermelden we in het verlengde hiervan dat de "voorlopige lijst van liberaliseringen in de EU gelekt is". Zo meldde Stijn Oosterlynck op 18 februari op Indymedia. Het betreft een lijst van te liberaliseren sectoren opgesteld door de EU in het kader van de GATS-onderhandelingen. Het ultieme doel van de GATS is de liberalisering van alle diensten (onderwijs bv. inbegrepen). Op zondag 9 februari werd in ons land nog betoogd tegen de liberaliseringen in het kader van de GATS. In Le Soir (8/2) verscheen toen een interview met André Mordant (FGTB) voor wie de GATS-onderhandelingen een aanval op het West-Europees sociaal model én de democratie zijn. 'Le capitalisme n'a jamais été aussi agressif", verklaarde de vakbondsman. In De Morgen (8/2) was SPA-parlementslid al even verontrust: "Je gaat er van trillen op je benen. We zijn ons veel te laat gaan realiseren wat daar in voorbereiding is."

Voor meer info: zie http:/http://www.gatswatch.org

DIOGENE(S) 41