arch/ive/ief (2000 - 2005)

Copernicus flopt, nieuw Vlaams loonbeleid 'topt'
by jpe Monday February 24, 2003 at 12:30 PM

De ene hervorming van de ambtenarij is de andere niet, maar de ambtenaren 'rollen', dat is wel steeds de bedoeling. Daarin blijkt Patrick Dewael zijn 'socialistische' collega Vandenbossche nog te willen overtreffen.

* "La réforme Copernic contesté et menacée" (Le Soir, 19/02)
* "Copernicushervorming is puberteit nog niet ontgroeid." (De Standaard, 20/2)
* "La chute de la croissance coupe les ailes de Copernic" (Le Soir, 20/2)

Zal het vleesgeworden symbool van het betuttelende biefstukkensocialisme, Luc Van den Bosche, zijn "Copernicaanse hervorming" van de ambtenarij toch nog zien mislukken ? Jarenlang werd het protest tegen die hervorming geminimaliseerd - zie ons artikel daarover in de eerste gedrukte DIOGENE(S) van begin 2001. Maar als we Le Soir mogen geloven zit de kans er dik in dat Copernicus flopt. Terwijl De Standaard het op 20/2 nog had over een puberteitscrisis, schreef Dirk Vanoverbeke die dag in Le Soir: "A trois mois de sa retraite politique, Luc Van den Bossche risque d'assister à la remise en cause de sa révolution Copernic, fichée en tête des priorités arc-en-ciel."

De ministeriële departementen werden de voorbije week immers nog maar eens tot besparen aangezet. In het VRT-journaal mocht Martine Tanghe, als opgewekt glimlachende 'journaliste' (of speelde ze regeringswoordvoerder ?) dan wel de regering na-apen en beweren dat de nieuwe besparingen voor de bevolking onzichtbaar zullen blijven, dat kan natuurlijk niet. Je bespaart geen 10 miljoen euro op uitgaven en personeel van de departementen, zonder dat zoiets concrete gevolgen heeft.

Ondertussen blijft ook het verzet in de ambtenarij tegen 'Copernicus' zich manifesteren. Het gevolg van één en ander lijkt dat zoals Le Soir schreef, de Copernicus-hervorming van deze regering een onafgewerkt bouwwerk wordt waarvan de bouwmeester zich straks uit de politiek terugtrekt. Wie zal daar trouwens over treuren, want zoals één van de felste tegenstanders van 'Copernicus', Michel Jadot, het in Le Soir (22/02) stelde: "On ne gère pas un département public comme un Delhaize: ce n'est pas le même management."

Aan Vlaamse kant werkt Vlaams burgemeester Patrick Dewael inmiddels aan een hervorming van de ambtenarij waarmee hij het federale Copernicus naar de kroon steekt. Knack van 12/02 lichtte in het artikel "Meer werk voor minder geld" een tipje van de sluier en besloot dat "het erop lijkt dat de kleintjes moeten afdragen om de groten te betalen." Dirk Draulans schreef: "Als de Vlaamse regering vasthoudt aan haar plannen voor een nieuw loonbeleid zullen de meeste ambtenaren tot 30 procent minder verdienen." Een stunt die Vandenbossche in de jaren negentig al realiseerde voor een deel van het onderwijspersoneel. Draulans ging verder: "De Vlaamse overheid zal wel goed voor haar topmanagers zorgen. Hoeveel die zullen verdienen, is nog niet beslist, maar er staan 'gigantische' verhogingen op de plank. Ook de privésector zal meer dan een graantje meepikken." (O.a. via studies, evaluaties ...)

DIOGENE(S) 41

conservatieveling
by johan Monday February 24, 2003 at 02:18 PM

Nergens, maar dan ook nergens in dit artikel wordt inhoudelijke kritiek gegeven op de copernicus-hervormingen.
Blijkbaar hebben veel mensen schrik van veranderingen.
Het is dan ook zinloos om dit artikel te lezen.

En ...
by jpe Tuesday February 25, 2003 at 11:12 PM

Als Johan de pers wat zou volgen dan zou hij weten dat er op Copernicus al jaren kritiek komt; kon ik die hier niet nog eens gaan weergeven; is wel te vinden in eerste gedrukte nummer van het tijdschrift DIOGENE(S) bv.