arch/ive/ief (2000 - 2005)

Israëlische media voeren campagne tegen België
by jpe Monday February 24, 2003 at 09:40 AM

De Israëlische media 'schieten' op België sinds het Hof van Cassatie op 12/02 besloot dat de Israëlische premier Sharon - zodra zijn immuniteit als premier voorbij is - in ons land krachtens de 'genocidewet' kan terecht staan voor misdaden tijdens zijn militair optreden in Libanon begaan in de Palestijnse vluchtelingenkampen Shabra en Chatila.

* "Campagne antibelge dans le monde politique et les médias"


"Israël woedend na cassatie-arrest Sharon" titelde De Morgen van 13/02. "Ariel Sharon sauvé et furieux" kopte Le Soir op zijn voorpagina. Beide kranten meldden dat Israël zijn ambassadeur terugriep. Le Soir schreef dat alle Israëlische radio- en tv-journaals op de avond van 12/02 het cassatie-arrest als eerste punt brachten. "Israël parle de scandale" schreef 'S.D.', Le Soir- correspondent in Tel Aviv.

Zowel door verklaringen vanwege Israëlische autoriteiten als door een hetze in de Israëlische media, liepen de spanningen verder op. Le Soir meldde op 15/02 dat Israël besloot tot een internationale campagne - te beginnen in de V.S. - om de economische belangen van België te schaden. Le Soir citeerde de Amerikaanse jood Gary Litman die dreigde dat bedrijven België zullen mijden, omdat ze hier vervolgingen riskeren. De Israëlische minister van Toerisme, Yithzak Levy, riep de Belgische joden zelfs op om naar Israël uit te wijken. "Les dirigeants israéliens ont-ils perdu la raison" vroeg Le Soir-journalist Philippe Berkenbaum zich af. Nog in LS van 15/02 probeerde Philippe Markiewicz, voorzitter van het 'Comité de coordination des organisations juives en Belgique", op de 'Forum-pagina' een verklaring te geven voor "la tension Belgique - Israël: comment en est-on arrivé là ?"

De storm ging niet liggen. Le Soir van 17/02 titelde: "Israël: la campagne antibelge va croissant dans le monde politique et les médias - Le Congo vaut Chatila". Terwijl de Israëlische krant 'Yediot Aharonot' beweerde dat de Belgische regering achter het arrest zit, bracht haar concurrent, het rechtse populaire dagblad 'Maariv" de Israëli op het idee om Chabra en Chatila te vergelijken met de Belgische misdaden in Congo. Op de Israëlische openbare radio ('Kol Israël') riep een oud luitenant-kolonel op om een speciale legereenheid te vormen die in België gevangen gezette Israëli zou bevrijden ... Nog op Kol Israël alsook in verschillende krantenedito's werd gevraagd om "des dirigeants belges" te vervolgen op basis van "la loi sur les nazis et sur leurs collaboration". Want onder Leo III heeft het koningshuis met de nazi's gecollaboreerd, stelt men in Israel. Dus kunnen de leden ervan in Israel vervolgd worden.

* "Le Mossad se penche sur la Belgique"

De kwestie begon ondertussen ook de Nederlandstalig Belgische pers te beroeren. Yves Desmet riep in zijn edito van 18/02 op tot "Rust". Hij verdedigde de beslissing van het Hof van Cassatie als een onafhankelijk genomen besluit. De hysterische manier waarop men nu in Israël reageert, wees hij van de hand maar hij stelde vragen bij "de indruk die België wekt dat het de zedenmeester van de wereld wil zijn". Ons land zou beter voor zijn eigen deur vegen, stelde Desmet die ook twijfelt aan de "praktische uitvoerbaarheid van één en ander". Eerder, op 14/02 had De Morgen al een grote titel (p. 5) in dezelfde richting gebracht: "België lijdt aan grootheidswaanzin". Die uitspraak komt wel van "de mogelijk vervolgde ex-generaal Moshe Yaron", maar DM gebruikte het toch maar als titel.

Nog op 18/02 spotte De Morgen in een artikel waarin enkele Belgische joden aan het woord kwamen, met de Israëlische oproep aan Belgische joden om "te ontsnappen aan het antisemitisme in België". Een tussentitel: "Het is maar de vraag of wij joden in Israël zoveel veiliger zouden zijn dan in België."

Sommige Israëlische oproepen mogen dan al aan het absurde grenzen, ondertussen houdt de gevreesde Israëlische geheime dienst Mossad zich wel met de ontwikkelingen bezig, zo vernamen we in Le Soir van 19/02: "Le Mossad se penche sur la Belgique". "Van bij het begin, namen de Israëlische geheime diensten het dossier in handen", berichtte Serge Dumont vanuit Tel-Aviv. Een eerste ploeg van de Mossad werd al naar België gezonden ...

* "Faites entrer l'accusé Attila, roi des Huns"

Op 20/2 meldde De Nieuwe Gazet dat de "Hoge Raad voor Diamant' bezorgd is over "de anti-Belgische hetze in Israël". De raad vreest dat joodse diamantairs zullen wegvluchten uit Antwerpen. Overigens bleek dat bepaalde economische belangen in Israël, misbruik van de zaak willen maken: "Het Israëlische diamantcentrum Ramat Gan speelt in op de hetze. Het biedt Antwerpse diamantairs een ruim pakket voordelen als ze verhuizen naar Israël."

De Standaard van 20/02 meldde, onder de titel "Israëli's voeren haatcampagne tegen België" dat "sedert de media het e-mail adres onthulden" van de Belgische ambassade in Tel Aviv, die "overstroomd wordt door hatelijke e-mails. Maar er worden ook bloemstukken afgegeven door Israëli's die zich verontschuldigen voor de hysterische anti-Belgische campagne in de Israëlische media." De Standaard meldde ook dat "volgens de krant Haaretz van gisteren de Israëlische consul-generaal in Florida joodse organisaties oproept Belgische producten te boycotten. In Belgische kringen wordt aan deze boycotcampagne zwaar getild. Tijdens een onderhoud met ambassadeur Geens zei de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Netanyahu dat Israël België op alle mogelijke manieren zal bestrijden. (...)"

De open brief die de Israëlische zaakgelastigde in België, Daniel Saada, op 21/02 in Le Soir en De Standaard publiceerde, trachtte het standpunt van de Israëlische regering uit te leggen. "Deze klacht maakt deel uit van de geëngageerde strijd tegen de legitimiteit van de staat Israël en zijn eerste minister" luidde het.

Le Soir plaatste tegenover het opiniestuk van Saada een 'carte blanche' van Léon Liebman: "Un juif belge prend la défense de son pays." De krant voegde er ook een spotprent aan toe: twee rechters kijken neer op Sharon die weggeleid wordt, terwijl de ene zegt: "Affaire suivante", waarop de tweede: "Faites entrer l'accusé Attila, roi des Huns". Schoon vergelijking.

Ondertussen veegt Israël alle internationale bezwaren tegen zijn optreden in de Palestijnse gebieden van tafel, wat op 19 februari weer minstens 11 Palestijnen het leven kostte. Vandaar dat in België - o.a. in de vredesbeweging - opgeroepen wordt voor een Belgische boycot van het militaristische Israël.

Op het volgende webadres vind je alvast een handige gids om je bij het winkelen niet te laten beetnemen alsook links om op de hoogte te blijven van wat er in Palestina en Israël misloopt:
http://www.attac.org/belgie/acties/101-3.html

DIOGENE(S) 41