arch/ive/ief (2000 - 2005)

Marokkanen-moppen tappen met Ludo Van Campenhout
by Eva Vergaelen Sunday February 23, 2003 at 09:54 PM

Reactie op het interview met Ludo Van Campenhout in De Morgen. Een Antwerpenaar blijkt kosmopolitisch, wat Van Campenhout definieert als: "Marokkanen-moppen vertellen aan de toog en dan, wanneer er een Marokkaan binnenkomt én een pint pakt, hem broederlijk tot held van de avond verheerlijken."

Marokkanen-moppen tappen met Ludo Van Campenhout

Ludo Van Campenhout vertelt De Morgen (Zeno,22/02/03) dat hij het maar wat normaal vindt dat "onze mensen" achterdochtig worden wanneer ze op straat een Marokkaan passeren. Volgens de VLD-er is dit geen racisme, maar het gevolg van een "cultuurclash". In deze normalisering van de achterdocht draagt De Marokkaan de schuld. De Marokkaan moet zichzelf maar onzichtbaar maken en gedragen, dan zal je zien dat de Antwerpenaars "de verdraagzaamste mensen zijn die bestaan". Een Antwerpenaar is immers kosmopolitisch, wat Van Campenhout definieert als: "Marokkanen-moppen vertellen aan de toog en dan, wanneer er een Marokkaan binnenkomt én een pint pakt, hem broederlijk tot held van de avond verheerlijken." Zolang De Marokkaan maar nen échten Antwerpenaar wordt.

"Dat Marokkanen (en Turken) niet dezelfde kansen krijgen in het onderwijs, is uiteraard ook hun eigen schuld", aldus Van Campenhout. "De ouders nemen immers geen deel aan contactavonden." Ik geef zelf les op een "gettoschool" in Borgerhout. Onze ouderavonden zijn een succes. Waarom? Omdat wij tegemoet komen aan de sociale werkelijkheid en de kloof proberen te overbruggen.Allochtone leerkrachten fungeren als tolk of maken de ouders wegwijs in een schoolsysteem waarmee ze zelf niet vertrouwd zijn. Het taalgebruik is bovendien gericht op een publiek waarvan het Nederlands slechts en tweede of derde taal is. Meneer Van Campenhout zou beter ijveren voor een kosmopolisering van het onderwijs!

Waarom worden allochtonen bovendien altijd gelinkt aan vrouwenonderdrukking? Heeft meneer er al eens bij stilgestaan dat het merendeel van de moslimmeisjes een hoofddoek draagt omdat ze trots zijn op hun religie? Waarom moet de moslimgemeenschap zich steeds verantwoorden voor schijnhuwelijken? Deze praktijk bestaat, maar ons Belgen wordt toch ook niet dagelijks gevraagd ons te verantwoorden voor de pedofilie in België?

Verder zegt meneer niet langer dat illegalen in de Seefhoek opgespoord en uitgewezen moeten worden. "Opgespoord" vindt Van Campenhout te Gestapo-achtig. Hij heeft het nu dus over "identificeren". Dát is het huidige politieke discours: mooie woorden voor lelijke praktijken. En meneer gaat ook een beetje de menslievende kant op: "Is het sociaal om in één wijk duizenden illegalen te laten wonen in mensonwaardige omstandigheden?" Het antwoord luidt: "We moeten ze dan maar uitwijzen!"

Krampachtig blijft Van Campenhout de sociale uitsluiting van allochtonen resoluut ontkennen. "De allochtone gemeenschap telt nu ook mee. Dat ze gewoon Belg worden ..." Een Belg met een bruin tintje die aan de toog Marokkanen-moppen tapt en pinten zuipt!

Eva Vergaelen,
Antwerpen