arch/ive/ief (2000 - 2005)

Filippijnen actueel extra 22/02/03 - VS sturen gevechtseenheden naar de Filippij
by Filippijnengroepen Belgie Sunday February 23, 2003 at 12:21 AM
fgb@online.be

INHOUD: INTERVENTIE: VS sturen gevechtseenheden naar de Filippijnen! INTERVENTIE: Geen commentaar van de overheid; verontwaardiging bij progressieven OORLOG: Oorlog in Mindanao escaleert verder

Filippijnen actueel extra 22/02/03

INHOUD:

INTERVENTIE: VS sturen gevechtseenheden naar de Filippijnen
INTERVENTIE: Geen commentaar van de overheid; verontwaardiging bij progressieven
OORLOG: Oorlog in Mindanao escaleert verder

INTERVENTIE: VS sturen gevechtseenheden naar de Filippijnen! 

Zoals in de goede oude koloniale tijd moet men tegenwoordig terug de Amerikaanse pers lezen om te weten wat er in de Filippijnen gebeurt. Op 20 februari kwamen 2 gezaghebbende Amerikaanse kranten, The New York Times en de Washington Post, met opzienbarend nieuws: de tijd van gezamenlijke militaire oefeningen op het grondgebied van de Filippijnen is voorbij, want nu gaan de Amerikaanse troepen om te vechten.

Beide kranten citeren bronnen in het Pentagon die zeggen dat ze met de waarheid naar buiten moesten komen omdat de woordvoerder van presidente Arroyo de ware toedracht van de missie blijft verhullen. Volgens hen werd de interventie al maanden in het geheim op het hoogste niveau besproken en gaf VS-president Bush vorige week zijn zegen.

In totaal zullen 3000 Amerikaanse soldaten, waarvan 350 Special Forces, ingezet worden voor gevechtsoperaties tegen het Abu Sayyaf in de eilandengroep Sulu. Ze zullen ondersteund worden door vliegdekschepen met helikopters en vliegtuigen. In tegenstelling tot de zogenaamde militaire oefeningen van vorig jaar in Basilan zullen de VS-troepen ook offensieve missies uitvoeren en staat er geen tijdslimiet op de operaties.

"U.S. Combat Force of 1,700 Is Headed to the Philippines" in The New York Times
http://www.nytimes.com/2003/02/21/international/asia/21FILI.html
"Military Action Aims to Cement Philippine Ties" in de Washington Post
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/articles/A44713-2003Feb21.html
"Why Are We in Jolo?" in de Washington Post
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/articles/A45290-2003Feb21.html
"US to send 3,000 troops to "fight Muslim extremists" in Mindanao" in MindaNews
http://www.mindanews.com/2003/02/4th/byhn21troops.html

INTERVENTIE: Geen commentaar van de overheid; verontwaardiging bij progressieven

De woordvoerder van presidente Arroyo ontkent niet dat de VS-troepen naar Sulu zullen gaan maar wel dat ze zullen ingezet worden in offensieve operaties en onthield zich van verdere commentaar. Defensieminister Reyes van zijn kant wist te vertellen dat de details van de operatie nog uitgewerkt worden en dat hij daarvoor dit weekend op bezoek gaat bij zijn Amerikaanse ambtsgenoot Rumsfeld. Hij probeerde de gemoederen te bedaren door te stellen dat alles binnen het kader van de grondwet zal gebeuren.

Het inzetten van Amerikaanse gevechtstroepen op Filippijnse bodem druist echter lijnrecht in tegen de grondwet en alle principes van soevereiniteit. Vice-president Teofisto Guingona en andere politici lieten al protest horen. Bayan, de koepel van volksorganisaties, herinnert eraan dat sinds de start van de Balikatan-"oefeningen" vorig jaar de Filippijnen nog geen dag zonder VS-militairen gekend heeft en kondigt een intense protestcampagne aan.

OORLOG: Oorlog in Mindanao escaleert verder

Sinds de aankondiging van de militaire VS-interventie kunnen we andere recente gebeurtenissen beter kaderen. De uitwijzing van een Irakese diplomaat eerder deze maand wegens vermeende banden met Abu Sayyaf moest het voor het Amerikaanse publiek gemakkelijker maken om de interventie in de Filippijnen te kunnen kaderen in de wereldwijde zogenaamde "oorlog tegen de terreur". De grootscheepse offensieven tegen het Moro Islamic Liberation Front (MILF) moeten ook de lokale publieke opinie winnen voor de noodzaak van extern ingrijpen. Maar uiteindelijk gaat het natuurlijk allemaal om de controle van de natuurlijke rijkdommen en de uitbouw van een permanente Amerikaanse militaire aanwezigheid in de regio.

De arme bevolking van Centraal-Mindanao moet voorlopig de ergste klappen opvangen. Het aantal vluchtelingen loopt op tot meer dan 65.000 personen die in mensonterende omstandigheden moeten overleven. De gevechten tussen het overheidsleger en het MILF gaan onverminderd door en eisten al een zware tol aan doden en gewonden aan beide zijden. Bij een aantal aanvallen vielen ook verscheidene burgerslachtoffers. Een reeks bomaanslagen in verschillende delen van Mindanao maakte eveneens slachtoffers en legde de luchthaven van de stad Cotabato plat.

"Evacuees: 65,000 and still counting" in MindaNews
http://www.mindanews.com/2003/02/3rd/pik15pikit.html
"Government's Sincerity in Peace Process Questioned" in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/3-3/3-3-peaceprocess.html
"What, Really, Is This War For?" in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/3-3/3-3-whatwarfor.html

(Filippijnengroepen België - Filippijnen actueel extra 22/02/03)

Méér dan een "oorlog om olie" (?)
by P.I. Hublou Sunday February 23, 2003 at 11:47 PM
nur@pandora.be

Dank voor uw berichtgeving.

Hoevelen zullen de straat op gaan voor het Amerikaans optreden op de Fillippijnen? Voor de Afghanen, de Chechenen, ...

Zou het dan toch méér zijn dan een "oorlog om olie"?

Ibrahim Hublou

"US troops to be involved in combat operations in the southern Philippines"
http://groups.yahoo.com/group/PIN-forum/message/609